Asgari ücrette yaşanan artışların maliyetlerin de artmasında neden olmaktadır. Özellikle son yıllarda asgari ücretin enflasyonun oldukça üzerinde artırılması bir yandan çalışanlar yönünden olumlu etki yapmakla birlikte, işverenler açısından da maliyetleri artırmıştı.
İşte bu maliyet artışının bir kısmının devlet tarafından karşılanması için de 2 yıldır asgari ücret desteği verilmişti. Esasen bu yıl asgari ücret desteğinin devam etmeyeceği açıklanmıştı. Ancak 2018 yılı eylül ayına kadar bu desteğin devam ettirilmesi yönünde 7103 sayılı torba yasayla düzenleme yapıldı.
Destek eylül ayına kadar
Asgari ücret desteği 4(a) sigortalısı çalıştıran işverenlere verilecektir. Uygulamada 2018 yılı öncesinde tescil edilen ve 2018 yılında tescil edilen işyerleri açısından ikili sistem dikkate alınacaktır. Bu yıl uygulanacak asgari ücret desteğinin farkı 2018 yılının tamamında değil Ocak ile Eylül ayları/dönemlerinde uygulanacak olmasıdır.
4/a bendi kapsamında (Hizmet akdiyle çalışan) sigortalıları çalıştıran işverenlerce;
a) 2017 yılının aynı ayına ilişkin kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde prime esas günlük kazancı Bakanlar Kurulunca belirlenen tutar ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere, 2018 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının,
b) 2018 yılı içinde ilk defa bu kanun kapsamına alınan işyerlerinden bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının,
2018 yılı ocak ila eylül ayları/dönemleri için Bakanlar Kurulu’nca tespit edilen günlük tutar ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, bu işverenlerin kuruma ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilecek ve bu tutar İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.
2018 öncesinde tescil edilen işyerlerinde, 2017 yılının aynı ayına ilişkin SGK’ya bildirilen prime esas günlük kazancı Bakanlar Kurulunca belirlenen tutarın altında olan sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısı dikkate alınacak.
Bakanlar Kurulu belirleyecek
Bakanlar Kurulu’nun belirleyeceği tutarın altında olan sigortalıların 2018 yılının cari ayında sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısı Bakanlar Kurulunca tespit edilecek günlük tutarla çarpılacaktır. Bulunan tutar asgari ücret desteği miktarı olacak ve işverenlerin SGK’ya ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilecek.
Bakanlar Kurulunun belirleyeceği prime esas günlük kazanç sınırı, toplu iş sözleşmesi uygulanan özel sektör işverenleri için ayrıca tespit edilebilecektir. Bunun nedeni toplu iş sözleşmeleri hükümleri nedeniyle ücretlerdeki maliyet artışının daha fazla olmasıdır.
2018 yılı içinde tescil edilen işyerlerinden bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısı, Bakanlar Kurulunca tespit edilecek günlük tutar ile çarpılacaktır. Bulunan tutar asgari ücret desteği miktarı olacak ve işverenlerin SGK’ya ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilecek.
Şartlar neler?
Diğer teşviklerde olduğu gibi 2018 yılında tecil edilen işyerleri için yasal yükümlülüklerin süresi içerisinde yerine getirmeleri esastır. 2018 yılı Ocak ile Eylül aylarına/dönemlerine ait aylık prim ve hizmet belgelerinin veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini yasal süresi içerisinde verilmesi gereklidir. Benzer şekilde sigorta primlerini yasal süresinde ödenmeli, SGK’ya prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunmamalı ve incelemelerde sahte ve kayıt dışı sigortalı tespiti yapılmaması gerekmektedir. Bu yükümlülüklere aykırı davranılması halinde 2018 yılında tescil edilen işyerleri için asgari ücret desteği hükümleri uygulanmayacak.
Muvazaaya dikkat!
Asgari ücret desteğinden yararlanabilmek için muvazaalı işlem tesis edilmemesi de şarttır. Mevcut bir işletmenin kapatılarak değişik bir ad, unvan ya da bir iş birimi olarak açılması veya yönetim ve kontrolü elinde bulunduracak şekilde doğrudan veya dolaylı ortaklık ilişkisi bulunan şirketler arasında istihdamın kaydırılması, şahıs işletmelerinde işletme sahipliğinin değiştirilmesi gibi İşsizlik Sigortası Fonu katkısından yararlanmak amacıyla işlem yapılmamalıdır.
Muvazaalı işlem tesis ettiği anlaşılan veya sigortalıların prime esas kazançlarını 2018 yılı Ocak ila Eylül ayları/dönemleri için eksik bildirdiği tespit edilen işyerlerinden İşsizlik Sigortası Fonunca karşılanan tutar gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte geri alınacaktır. Bu işyerleri hakkında asgari ücret desteği hükümleri uygulanmayacak.
Sigortalı ve işveren hisselerine ait sigorta primlerinin Devlet tarafından karşılandığı durumlarda işverenin ödeyeceği sigorta priminin İşsizlik Sigortası Fonunca karşılanacak tutardan az olması hâlinde sadece sigorta prim borcu kadar mahsup işlemi yapılacaktır.
5018 sayılı Kanuna ekli (I) sayılı cetvelde sayılan kamu idarelerine ait kadro ve pozisyonlarda 4(a) kapsamında çalışan sigortalılar için asgari ücret desteği uygulanmayacak.
2018 yılı Ocak ila Eylül aylarına/dönemlerine ilişkin yasal süresi dışında SGK’ya verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya Maliye Bakanlığına verilecek muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde kayıtlı sigortalılar için de asgari ücret desteği uygulanmayacak