Bugün kızartma tencerelerinizi dolaptan çıkarın, kurabiye yapacağız! İspanyolların meşhur tatlısı çurros ve kızartma kurabiyenin yapımı biraz zahmetli ama ikisi de çok lezzetli. Biri çıtır çıtır, vanilyalı diğeri yumuşacık ve tarçınlı... Mutlaka deneyin.
“Kurabiyenin de kızartması olur mu?” demeyin. Bunu bir arkadaşımın anneannesi yapar, onun buluşudur ve tadı nefistir. Bana İspanyolların meşhur tatlısı churro’u (halk dilinde çurros olarak okunuyor) hatırlatır ancak ikisinin hamuru tamamen farklı. Çurros’u tulumba tatlısının yağ çektirilmeden kızartılıp şerbetsiz sunulmuşu olarak hayal edebilirsiniz. Yüzyıllar önce İspanyol çobanlar açık havada pişebilecek ve az malzemeyle hazırlanabilecek bu kurabiyeyi bulmuş. Churra cinsi koyunları güden çobanlar, bu tatlının aynı zamanda isim babası olmuş. Koyunların boynuzunu andırdığı için de bu tatlıya çurros denilmiş.
Uzun zamandır aklımda olan ama ‘kızartma’ olduğu için de hep ertelediğim bu tatlıyı yapacağım. Neden ertelediğime gelince... Haşlama, fırınlama gibi tekniklerin yanında kızartılmış yiyecekler çok daha fazla kalorili. Ancak diğer taraftan genetiği değiştirilen, kimyasallarla hızla büyütülen, şekilleriyle, renkleriyle oynanan gıdaların yanında, hele hele bol mısır şurubu kullanılarak hazırlanan endüstriyel abur cuburların arasında oldukça masum. Üstelik kızartmanın lezzeti de sağlıksız olma durumu da yapanın becerisi ve kızartma yağı kalitesiyle doğru orantılı. Bu nedenle böyle bir lezzetin tarif defterinizde yeri olmalı diye düşünüyorum.
Aslında ben son dönemde kızartmalarımı Tefal Actifry’da yapıyorum. Kızartma yapmadan kızartma yiyorum ve bence bu muhteşem. Ancak pişirme tekniği maalesef bazı malzemeler için uygun değil, tıpkı bugünkü tatlılar gibi... O yüzden, derin, kızartmalık tencereler hemen dolaptan çıksın, çünkü bugüne kadar yediğiniz en güzel tatlıları yapacağız!
Orijinal tarife ekleme yaptım
Bugün size iki farklı tatlı tarifi vereceğim. Kurabiye hamuruyla yaptıklarım çıtır çıtır, içi yumuşacık ve bol vanilya kokulu olacak. Orijinal tarife sadece bol haşhaş tohumu ve vanilya özü ekledim. Çurros’u ise orijinali gibi hazırladım, mis gibi tarçınlı ve puf puf. İkisi de çok bekletilmeye gelmiyor, aynı gün tüketmek gerekiyor. Gerçekten çok ama çok lezzetliler benden söylemesi...
Afiyetle!
Çurros
Çurros’u ‘şu hamuru’ ile yapıyoruz. Yani profiterolde kullanılan hamurun aynısı. Bir su bardağı su, bir tutam tuz, 100 gram tereyağı, yarım çay bardağı şeker ve vanilya tozunu derin bir tencereye alıp kısık ateşte malzemeler iyice karıştırın. Hafif ısınan suya bir su bardağı unu ilave edin. Kıvam aldığında ocaktan indirip içine iki yumurta kırın ve spatulayla iyice karıştırın. Hamur biraz soğuyunca, tırtıklı uçlu krema torbasına alıp kızdırılmış yağa sıkarak bırakın. Arada makasla kesip 8-10 santimlik çubuklar yapabilir veya biraz burkarak yuvarlanmasını sağlayabilirsiniz. Peçetenin üzerine çıkardığım çurrosları servis tabağına alıp bol tarçın serpin. Çurros’u İspanyolların yaptığı gibi çikolata sosuna batırarak da denemelisiniz!
Kızartma kurabiye
İki yumurta ve iki çay bardağı toz şekeri tel çırpıcıyla çırparak şekeri eritin. Üzerine yavaşça birer çay bardağı yoğurt ve zeytinyağı ekleyin. Bir çay kaşığı karbonatı bir su bardağı unla karıştırıp karışıma yavaş yavaş ilave edin. Toplam yarım kilo un aşamalı ve kontrollü olarak yumuşacık bir hamur olana kadar eklenmeli. İçine biraz vanilya özü ve bol miktarda mavi haşhaş tohumu koyup iyice yoğurun. Mermer tezgaha aldığınız hamuru elinizle düzeltip üzerine şeffaf paket kağıdını serip oklavayla inceltin. İç içe bardaklarla halkalar veya uzun şeritler (siz istediğiniz şekillerde hazırlayabilirsiniz) hazırlayın. Orijinali biraz lokum formunda, ben biraz daha çıtır olmasını istediğimden dilimleri ince hazırladım. Hamur parçacıklarını ayçiçek yağında nar gibi kızartınca tatlınız hazır! Üzerine pudra şekeri ve tarçın serpebilirsiniz.
Geç kalmış bir tebrik
Ben gerçek bir peynir tutkunuyum. Lezzet standardını ülkemiz peynirlerinde bulabilmek son derece güç, bunu tüm peynir sevenler iyi bilir. Mozarella, camembert, ricotta gibi ithal peynirlerin fiyatları da el yakar. Bu ithal peynirlere ve keçi sütünden bol çeşitlere yer veren yerli bir firmanın ürünleri uzun zamandır tercihimdi. Fiyatları uygundu ve lezzeti, standardı 10 üzerinden 10’du. Trakya Çiftliği’ne ait bu peynirleri ne yazık ki artık bulamayacağım. Firmanın kapandığını öğrendim. Özellikle kıvam, yağ oranı ve lezzeti kusursuz keçi peynirini gerçekten çok özleyeceğim.