Endonezya mutfağının en renkli tatlarından biri olan kek lapis, rengarenk katlardan oluşuyor. Ancak “Yapılması çok kolay” diyemeyeceğim. Çünkü hazırlaması oldukça meşakkatli bir iş
Endonezya mutfağı, gerek pişirme teknikleri gerekse malzemeleriyle mutfağımızdan çok farklı. Bence keki de hem lezzet hem görüntü olarak aynı farklılığı yansıtıyor, ne dersiniz? Son dönemde bir hayli ilgimi çeken bu mutfak adeta dipsiz bir kuyu, son derece zengin. Thai mutfağı gibi tatlı-ekşi sosların olduğu, Hint mutfağındaki benzer baharatların bulunduğu ama yine de yakın komşuları Thai ve Hint mutfağına benzemeyen yemeklere sahip.
Aslında bu mutfak acı, baharat ve tavuk sevenlere göre denilebilir. Tabii tavuk deyince tüm bildiklerinizi unutmalısınız. Endonezya yemeklerindeki tavuk bizlerin alışık olduğu türden değil. Ben ne acı ne de tavuk tutkunuyum. Bendeki bu ilgi sanırım daha fazla öğrenme merakıyla alakalı. Çünkü bu mutfakta öğrenilecek çok şey var! Endonezya mutfağını yakından tanımamda yardımcı olan Nuray Boji de geçen gün bana bir dolu malzeme getirdi. Bugünkü kat kat kekin malzemelerini elbette burada rahatlıkla bulmak mümkün. Ama karanfil tozu, birçok yemeklerinde karşımıza çıkan ketçapları (ki bizim bildiğimizden çok farklı) preslenmiş hindistancevizi sütü, türlü türlü baharatlarla yakın zamanda bizim ev Endonezya restoranı gibi olacak, orası kesin! Nuray’ın kulakları çınlasın, ondan aldığım bu kek tarifiyle açılışı yapıyorum!
Kek lapis, İngilizce adıyla layer cake katlardan oluşuyor. “Çok kolay, hemen mutfağa” diyemeyeceğim bu kez. Bu katları yapmak oldukça meşakatli bir iş.
RENGİNİ SEN BELİRLE
Kek lapis için önce bol yumurtalı bir kek hamuru hazırlamak şart. Daha sonra da bu hamuru kat kat pişirmek... Ben bu kekin ilkini sade, ikincisini ise yeşil ve kakaolu katlarla daha ilginç hale getirmek istedim. Zaten orijinal kek lapisler de renk renk. Pembe, kırmızı ne renk ararsanız var. Katlar için ayrılan hamurlara gıda boyasıyla farklı renkler verilebiliyor. Tabii aynı şekilde bu katlara tarçın, kakule, hindistancevizi tozu, zencefil gibi lezzet verebilecek farklı malzemeler de eklemek mümkün.
Öncelikle yedi adet taze yumurtanın beyazlarını ve sarılarını ayırıyorum. Yumurta sarılarını 250 gram oda sıcaklığında erimiş tereyağı ve bir su bardağı şekerle krema kıvamına gelene kadar iyice çırpıyorum. Yarım bardak un ve çeyrek bardak mısır nişastası ekleyip kar gibi köpürttüğüm yumurta beyazlarımı kaşık kaşık ekleyerek yediriyorum. Sonrası tamamen size kalmış!
HER KAT İÇİN BEŞ DAKİKA
Ben ilk denememde keki sade olarak kat kat pişirdim. İkincisinde ise hamuru üçe ayırdım. Birini sade, diğerini kakaolu ve en sonuncusunu da yeşil gıda boyasıyla renklendirerek kat kat hazırladım.
“Bu kadar kolay mı?” diye sorabilirsiniz. Evet, hazırlaması bu kadar kolay ama pişirmesi değil! Bu kekler fabrikalarda üstten ısıtmalı özel fırınlarda pişiriliyor, siz evde aynı işlemi fırın ızgarasında yapabilirsiniz. Kare bir kek kalıbını iyice yağlayın. Cam veya porselen kap kullanmayın. Bir kepçe sade kek hamuru döküp doğru fırına verin. Sekiz dakika yeterli. Ardından her bir kat için keki fırının ızgara bölümüne alıp beş dakika pişirmek gerekiyor.
Pişirme işlemi bittiğinde keki iyice soğumadan kesinlikle kabından çıkarmayın ve mutlaka buzdolabında en az bir saat dinlendirin. Şimdiden afiyet olsun!
Bunları unutmayın
• Kat kat kek için 10-15 santim çapında küçük kek kalıpları kullanın. Çünkü kekiniz ne kadar katlı olursa o kadar güzel görünür.
• Kek hamurunun içine mutlaka aroma verecek tarçın, hindistancevizi, limon gibi malzemeler ekleyin.
• Kat kat keki buzdolabında bir hafta rahatlıkla saklayabilirsiniz.
• Bu keki ister kare, ister üçgen, ister dilim dilim kesip servis edebilirsiniz, çok hoş görünecektir.
• Serviste tabağın altına bir kaşık akçaağaç şurubu veya meyve sosu koyup dilimi üzerine yerleştirebilir ve yanına arzu ettiğiniz meyveleri serpiştirebilirsiniz.
Krem balı mutlaka deneyin
Reyonlarda dolaşırken beni hemen kendine çeken bir ürün Anavarza Balları. Geniş bir bal skalası var. Her ürününü denedim, lezzetleri müthiş. Ama beni en çok sevindiren Türkiye’de bir türlü üretilmeyen krem balları oldu! Anavarza krem balı ilk kez Türkiye’de üretmeye başlamış, üstelik çok da başarılı olmuş. Anavarza ismi akılda biraz zor kalsa da, özellikle krem balı denendikten sonra unutulmuyor. Keşke bir de her markette olsa... www.anavarzabal.com
Şans verdim ama yine sınıfta kaldı
Aslında uzun zaman oldu, Naturamaks markalı ürünler çıkalı. Ben ilk çıktığında ketçap ve et suyunu denemiştim. Ama birkaç ürününü daha denemek ve ondan sonra karar vermek istedim. Çorbalarını ve soslarını da denedikten sonra maalesef lezzette başarılı olamadığını düşünüyorum. Sistem güzel; cam kavanozda, katkı madde içermeyen hazır ürünler... Üstelik marka güven veren bir logoya ve paketlemeye sahip. Ancak sayısı hızla artan ürünlerinin lezzeti konusunda bir şeyler yapılmalı. www.naturamaks.com.tr