1 Kasım seçimlerinin ardından kurulan 64. Hükümet Programı Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu tarafından açıklandı. 64. Hükümet Programı'nda seçim beyannamesinde öne çıkan asgari ücret, kıdem tazminatı, taşeron işçiler gibi konulara öncelik verildiği dikkat çekti.
Programda yer alan hükümlerin önemli bir kısmı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Maliye Bakanlığı tarafından yerine getirilecek.
Gelir ve kurumlar vergisi kanunlarını birleştirerek yeni Gelir Vergisi Kanunu çıkarılacak. Kayıt dişiliğin azaltılması, yatırım ve üretim üzerindeki yüklerin hafifletilmesi ve mükerrerliklerin önlenmesi amacıyla Damga Vergisi Kanunu gözden geçirilecektir. Damga vergisi Kanununun tümden kaldırılması iş hayatını ve sözleşmeli çalışmayı destekleyeceği için iş dünyasında ciddi bir rahatlık olacak. Bu nedenle yasanın tümden kaldırılmasında yarar var.
64. Hükümet döneminde sosyal güvenlik alanında sağlanan ilerlemeler devam ettirilecek, dünyada değişen şartlar ve gelişen standartları da yakından takip ederek sistemi gözden geçirilecek. Çalışma hayatının önemli sorunlarından birisi olan kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü amacıyla sosyal taraflarla diyalog içinde gerekli düzenlemeleri yapılacak. Böylece işçi ve işveren tarafının üzerinde mutabık kaldığı bir düzenleme hayata geçirilecek.
Ekonomik ve sosyal politikalara uyum sağlamak, sade ve daha kolay uygulanabilir bir hale getirmek amacıyla yeni Vergi Usul Kanunu çıkarılacak. Bu kapsamda; mükellef haklarını artıran; vergi denetiminde adaleti, eşitliği ve güven duygusunu sağlayan; vergi idaresi uygulamalarında şeffaflığı ve hesap verebilirliği artıran; uyuşmazlıkların çözümünü kolaylaştıran; değerleme hükümlerini mükellef lehine iyileştiren; vergiye uyum maliyetlerini düşüren düzenlemeler gerçekleştirilecek.
Kendi işini kurmak isteyen gençlere proje karşılığı 50 bin liraya kadar karşılıksız nakdi destek verilecek. Kendi işini kurmak veya geliştirmek isteyen gençlere ayrıca 100 bin liraya kadar faizsiz kredi verilecek.
Yeni iş kuran gençlerimize üç yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti sağlanacak. Yabancıların çalışma izinleri ile ilgili süreçleri basitleştirilecek.
Kısmi zamanlı çalışma, staj, prim desteği gibi araçlarla ve bilgi toplumu şartlarında gelişen yeni işlerle genç ve kadın istihdamını artıracak bir çalışma ortamı oluşturulacak.
Avrupa Birliği ve ILO standartlarını esas alarak oluşturulan İş Sağlığı ve Güvenliği Eylem Planı'nı kararlılıkla hayata geçirilecek. Burada özellikle mevcut iş sağlığı ve güvenliği sistemimizin uygulamadan ve sahadan uzak hazırlandığını, işletmelerin ihtiyaçlarını karşılamadığını belirtmeliyiz. Mutlaka İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Kurulu kurulmalıdır. Bu kurul bünyesinde özel sektör, akademisyen, kamu kesimi ve İSG profesyonellerinden oluşan bir kurul tarafından iş sağlığı ve güvenliği politikalarının yürütümü sağlanmalıdır.
Sosyal yardım alanların gelirlerinin, kayıtlı işe başlar başlamaz kesilmemesi ve belirli bir süre veya geliri yeterli bir noktaya erişinceye kadar devam ettirilmesi sağlanacak.
Özellikle kısmi süreli çalışanların, GSS ile ilgili ek ödeme sorunlarının çözülerek kayıt dışı çalışmalarının engellenmesi sağlanacak.
Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin memuriyet kıdeminde değerlendirilmesini sağlanacak.
İşçi ve memur tüm çalışan kadınlara doğuma bağlı olarak ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü ve üzeri çocukta 6 ay yarı zamanlı, tam ücretli çalışma hakkı ve çocuğun okula başlama yaşına kadar kısmi süreli çalışma hakkı tanınacak.
Temmuz ayında emekli maaşlarına rutin olarak yapılan artıştan sonra maaşı 1.000 liranın altında kalan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine seyyanen 100 lira zam yapılmış ve Maaşı 1.000 lira ile 1.100 lira arasında olan emeklilerin maaşını da 1.100 liraya tamamlanmıştı. Bu artıştan emeklilerin yaklaşık yüzde 55’i yararlanmıştı. Tüm işçi ve Bağ-Kur emeklilerine önümüzdeki dönemde yıllık ilave 1.200 TL verilecek.
Ticari faaliyette bulunan emeklilerden kesilen ayda yüzde 15 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primini yüzde 10’a indirilmişti. 630 binden fazla emeklinin yararlandığı bu düzenlemeyle emeklilerin aylıklarına ortalama en az 50 liralık ilave bir artış sağlanmıştı. Bağ-Kur sigortalısı olan esnafın emekli aylıklarından kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi Kesintisi'nin önümüzdeki dönemde tamamen kaldırılması söz konusu olacak.
2016 yılı için asgari ücretin 1.300 TL’ye yükseltilmesi yönünde Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na teklifte bulunulacak ve yapılan işin tehlike sınıfına göre, asgari ücrette farklılaştırma sağlanacak. 51 ilimizde uygulanmakta olan yüzde 6 oranındaki İşveren Sigorta Primi indiriminde esas alman 10 işçi çalıştırma zorunluluğu kaldırılacak. Bu imkândan 251 bin küçük işletme yararlanacak.
Muhtarların 950 TL olan maaşı 1.300 TL’ye yükseltilecek.
65 yaş aylığı alan yaşlılarımızın kimin yanında yaşarsa yaşasın kesinti olmadan maaşını alması sağlanacak.
Uzman erbaşların ve polislerin 2200 olan ek göstergelerini 3000’e çıkarılacak. Polislerin emniyet hizmet tazminatı yüzde 25 oranında artırılacak. Astsubay emeklilerinin 2003 öncesi ve sonrası oluşan farkın kapatılmasına yönelik intibakları sağlanacak. Genel Sağlık Sigortası kapsamında yapılan gelir testi sistemi ve buna bağlı Genel Sağlık Sigortası Primi ödemelerini gözden geçirerek, sistemin etkinliği ve verimliliğini artırılacak. İstihdam edilmeleri halinde, sosyal destek alan vatandaşların sigorta primi işveren desteği karşılanacak. Toplum yararına çalışma programlarımızda, ailesinde çalışan olmayanlara öncelik verilecek.
TOKİ eliyle emeklileri uygun koşullarla konut sahibi yapılacak.
64. Hükümetin iş dünyasının, emekçilerin, emeklilerin beklentileri doğrultusunda güzel işler yapmasını diliyorum.