Hurmanın meyveler arasında en yüksek kaloriyle şeker oranına sahip olduğunu ve bol miktarda protein, karbonhidrat, selüloz, fosfor, kalsiyum gibi vitamin içerdiğini söyledi.
Hurmanın içeriğinde yüzde 20 oranında da su bulunduğunu ve lifli yapısının da bağırsakları rahatlattığını ifade eden Arslan, ''Ayrıca bağırsakları hareket ettirip kabızlığı gidererek gıdaların emilim süresini azaltan hurma, kilo verilmesini sağlıyor. Sabah, öğlen ve akşam yemeğinden bir saat önce iki-üç hurma yenilerek yapılan diyetin iştah kesip tok tuttuğu ve bağırsak hareketlerini hızlandırarak daha hızlı kilo verdirdiği gözlemlenmiştir'' diye konuştu.
Arslan, hurmadaki şeker oranı endeksinin düşük olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:
''Bu da kan şekerinin yavaş yavaş yükselmesi nedeniyle uzun süre tokluk hissi verdiği anlamına geliyor. Ayrıca hurma sindirim sistemini harekete geçirir. Bir bardak suyun içerisine akşam konulan iki hurma, sabah aç karnına yenildiğinde, kabızlık sorununu ortadan kaldırmaktadır. Hurmalar yüksek oranda lifli ve şekerlidir. Bilim adamları, lifli yiyeceklerin müshil etkisi olduğunu düşünüyorlar. Bütün bu etkiler de hurmayı birinci sınıf bir zayıflama aracı haline getiriyor.''
Hurmanın içerdiği B1 vitaminiyle sinir sisteminin sağlıklı olmasını kolaylaştırdığını vurgulayan Arslan, kabızlık başta olmak üzere, hazımsızlık, sindirim sistemi problemleri, mide bulantısı, iştahsızlık, zayıflık, kalp problemleri ve kansere karşı koruyucu olduğunu söyledi.
''DOĞUMU KOLAYLAŞTIRIR VE AĞRILARI HAFİFLETİR''
Allah'ın Hz. Meryem'in doğumunu kolaylaştırmak için sunduğu nimetlerden birinin de hurma olduğunu belirten Arslan, özellikle hamile ve doğum yapan kadınlar için hurmanın faydalarının da bilimsel olarak kanıtlandığının altını çizerek, şöyle devam etti:
''Emziren kadınların ise süt miktarını arttıran etkisi vardır. Hurmanın antiseptik, lohusalık yaralarını çabuk iyileştiren ve sütü artıran bir ilaç olduğu belirlenmiştir. Hurmada, hamilelikte kadınların alması gereken bir B vitamini olan folik asit de bulunmaktadır. Folik asit (B9), vücutta yeni kan hücresi yapımında, vücudun yapı taşı olan aminoasitlerin yapımında ve hücrelerin yenilenmesinde önemli görevler üstlenen bir vitamindir. Bu yüzden hamilelikte folik asit ihtiyacı belirgin şekilde artar ve günlük ihtiyaç iki katına çıkar. Özellikle hücre bölünmesinde ve hücrenin genetik yapısının oluşmasında önemli rol oynayan folik asit, hamilelik sırasında gereksinimi iki katına çıkan tek maddedir. Hurma da, folik asit açısından çok zengin bir besin türüdür.''
KANSER DÜŞMANI
Hurmanın antioksidan özelliğine sahip olduğu ifade eden Arslan, antioksidanların kanser, damar tıkanıklığı ve yaşlanmanın önlenmesinde faydalı olduğu belirtti.
Arslan, hurmaların soğukta muhafazasında antioksidanların yoğunluğunun arttığını kaydederek, şu açıklamalarda bulundu:
''Hücre yaşlanmasında koruyucu etkisi vardır. Gençlik iksiri olarak değerlendirilebilen hurmanın bu özelliğiyle antioksidan etki göstermektedir. Ayrıca hurmanın içeriğindeki demir, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini kontrol eder. Kısaca günde 15 hurma yiyerek vücudunuzun demir ihtiyacını karşılayabilirsiniz. İçerisinde A vitaminini de bulunduran hurma, hafıza kaybını önlüyor. Zengin A vitamini içeriğinden dolayı düzenli tüketildiğinde göz sağlığını korurken, özellikle gece körlüğünü iyileştirici özellik göstermektedir.''