Değerli okuyucular, Instagram kullanan kişi sayısı günümüzde oldukça çoğaldı… Eğer siz de Instagram kullanıcısıysanız bazen katıldığınız bir aktiviteyi, sevdiklerinizle çekilen resimlerinizi, yediğiniz bir yemeği yüklüyorsunuz. Başkalarının çok sayıda beğeni alan paylaşımlarına imreniyor ve uygulanan filtreler sayesinde adeta birer sanat eserine dönüşen fotoğraflarına hayran kalıyorsunuzdur. Bir fotoğrafı yüklemeden önce kullanacağınız hashtag veya filtrenin seçimini yapmak veya yazacağınız metin için çok mu zaman harcıyorsunuz? Sonrasında sıra aldığınız beğenileri takip etmeye mi geliyor? Kaç beğeni aldınız? Kimler sizi beğeniyor? Takipçi sayınız kaça ulaştı? Başkaları ne kadar beğeni alıyor? Yeterince beğeni alamadığınız paylaşımınızı siliyor musunuz? Bir sonraki paylaşım için düşünmeye başlıyor ve sadece Instagramda fazla beğeni (like) alacak fotoğraflar mı çekmeye çalışıyorsunuz? Aldığınız beğenileri takip ettiklerinizden çok daha fazla mı seviyorsunuz? Gizlice takip ettiğiniz birini yanlışlıkla beğenirseniz panikliyor musunuz? Bu ve benzeri sorulara “evet” yanıtı veriyorsanız Instagram tutkunuz yaşamınızın merkezi haline gelmeye başlamış demektir. Evet siz de artık sosyal medyanın bu baştan çıkartıcı platformuna tutku ile bağlanıyor ve hatta bağımlısı haline geliyorsunuz demektir.
Günümüz toplumunda ilişkiler maalesef çok çabuk tüketiliyor ve içinde yaşadığımız günlük yaşam zorluklarından doğan kaosta diğerleri tarafından varlığımızın fark edilmesi, değer görmek ve koşulsuz kabul edilmek neredeyse imkansız hale geldi. Gençler birbirlerini giydikleri marka kıyafetleri ile yargılıyor, arkadaşlıklar harcanan para ile belirleniyor, fakat sosyal medya ve özellikle Instagram bize ihtiyacımız olan bu başkaları tarafından kabul edilme ve beğenilme ihtiyaçlarımızı alınan beğenilerle ve bir gruba ait olma ihtiyacımızı da takipçi sayımızdaki artışla veriyor sanki. Peki bu bizim psikolojik ihtiyaçlarımız için yeterli mi? Evet bu platformdaki kabulleniş dışarıdan her ne kadar yalan görülse de koşulsuz olarak alınan beğeniler çok kısa bir süreliğine de olsa ihtiyacımız olan beğenilme ve kabul edilme hazzını sağlamaya yetiyor. Bu yüzden de kullanıcılar daha fazla beğeni alabilmek için her gittiği yeri, her yaptığı aktiviteyi tekrar tekrar paylaşır hale geldiler.
Peki Instagramı kullanmak niçin bu kadar önemli! Evet, bu soruyu araştırdığımızda konu üzerine çalışan Stanford Üniversitesi Profesörü Nir Eyal’in yorumları bize bu bağımlılığın nedenlerini ortaya koyuyor;
Belli bir anda sürekli kalmanın cezbediciliği: Eyal, “Nerdeyse yüzyıldır fotoğraf çekmek insanlarda bağımlılık halini almıştır. Bu aslında yaşadığımız bir anı yakalamazsak sonsuza dek o anı kaybederiz kaygısından kaynaklanıyor” diyor.
Anında ödüllendirilmek: “Instagramın filtre özelliği kötü çekilen fotoğrafları bile değerli ve paylaşılabilir kılıyor. Bu da beraberinde çok sayıda beğeni getirdiği için yapılan uygulama ödüllendirilmiş oluyor.
Kullanıcı olarak yapılan yatırımlar: “Eğer fotoğraflarınızı daha da güzelleştirip yüklerseniz Instagram camiasında kabul görme şansınız artıyor. Dolayısı ile yaptığınız yatırımın karşılığını kolayca alabiliyorsunuz.”
Instagramın sosyal medya platformlarında hızla popülaritesi artıyor, “Artık bir şeylerin fotoğraflarını kendi telefonumuzun özelliğine göre değil Instagram kullanarak çekmeye başladık. Bu da Instagramı daha fazla kullanmaya itiyor bizi.”
Instagram çok güçlü bir sosyal ağ: “Instagram kullanımına giderek bağımlı hale gelmemizin nedeni sadece yaşadığımız anı yakalamak değil, aynı zamanda aldığımız beğenilerle (like) kendimizi diğer kullanıcılarla daha yakın ve sıcak hissettiğimiz yapay bir sosyalleşme ağı içine sokarak belirli bir gruba dahil olma ihtiyaçlarımızdan kaynaklanıyor. Ayrıca diğer kullanıcıların hayatlarında neler oluyor diye sürekli bakmamızın ana tetikleyicisi ise günlük yaşantımızdan çok çabuk sıkılmamızdır” diyor.
Instagram bağımlısı kişiler için önerilerim;
-Kişi bunun bir sorun olduğunu fark etmeli. Bunun en kolay yolu gün içinde geçirdiği zamanı not etmektir.
-Sosyal medya bildirimlerini sessiz moda alın.
-Telefonda ana ekranda sosyal medya bildirimlerinin görünürlüğünü kapatın.
- Gün içerisinde sosyal medyaya bakma zamanını belirleyin. Bu günde 30 dakikayı geçmemeli. Öğle 15 dakika gece 15 dakika olabilir ve süre dolduğunda mutlaka kapatın.
-Birileriyle iletişimi yazılı olarak değil, sözel olarak yapın. Yani birisiyle konuşmanız gereken bir şey varsa telefon açın ya da yüz yüze konuşun.
-Arkadaş görüşmelerinizi sıklaştırın.
-Spor, kitap okumak, dua ve ibadetle meşgul olun.
Bütün çabalarınıza rağmen bu bağımlılıktan kurtulamıyorsanız mutlaka bir psikolojik destek alın.
Tüm zamanınızı dua, zikir ve tefekkürle, Allah’ın rızasını kazanmak için geçirmeniz duasıyla…