İş kazası veya meslek hastalığı sonucu yüzde 10’dan fazla iş gücü kaybı olanlara Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sürekli iş göremezlik geliri adı altında aylık öder. Bu kişiler ayrıca prim ödemeye devam edip bir de normal emekli olurlar. Yani iki aylık birden alabilirler.
Ali Bey, sizin bir yazınızdan sonra SSK Müdürlüğü'ne gittim. "İş kazası sonucu 5 bin günle emekli olabilir miyim?" diye sordum. Bana sizin yazdıklarınızın asılsız olduğunu, internette yayınlanan yazılara itimat etmememi söylediler. Siz bir okurunuza şöyle cevap vermişsiniz: “İster çalışarak, ister isteğe bağlı prim ödeyerek prim ödeme gün sayınızı 5 bin güne çıkardığınızda emekli olabileceğiniz gibi 3 bin 600 gün sayısı ile 55 yaşında da emekli olma hakkınız var. İster 3 bin 600 günle, ister 5 bin günle emekli olunca hem sürekli iş göremezlik gelirini hem de emekli aylığını alacaksınız. Ama rakamsal olarak çok olanın tamamını, az olanın yarısını size verecekler.”
Ben 04/01/1997 tarihinde işe başladım. 4 bin 500 gün sigortam var. 20/11/2007 tarihinde iş kazası geçirdim yüzde 21 raporum var ve iş kazası sonucu 260 lira maaş almaktayım. Sigorta başlangıç tarihimin üzerinden 16 yıl geçti. Askerlik borçlanmasını da yatırırsam 5 bin gün oluyor. Ne yapmam gerekiyor?
Sayın okurum, belirttiğimiz yazımızdaki okurumuz gibi siz de iş kazası sonucu sürekli iş göremezlik geliri alıyorsunuz. Fakat diğer okurdan bir farkınız var, siz çok geç yıllarda SSK’lı olmuşsunuz. Sizin de prim ödemeye devam edip normal emekli olma hakkınız var. Fakat 5 bin gün size yetmez. 04/01/1997 günü işe girdiğinizden, 56 yaşında en az 5 bin 825 günle veya 3 bin 600 gün ile 58 yaşında SSK’dan ayrıca normal emekli de olacaksınız. Bu sebeple, prim ödemeye devam edin, gerekirse askerliği de borçlanın. Bu konuyu SSK’da sorduğunuz kişi kim bilmiyorum ama sizi yanıltmış. Sizin de hem iş kazası geliri hem de normal emekli olma hakkınız var. Öte yandan rapor oranınız yüzde 40 veya daha üstünde olsaydı bu durumda Maliye'den vergi indirim belgesi alıp hemen emekli olma hakkınız olurdu.
AKP DEĞİŞTİRMESEYDİ 52 YAŞINDA EMEKLİ OLACAKTIN AMA ARTIK 55'İ BEKLEYECEKSİN
Ali Bey, 2001 yılında polis olarak işe başladım. Halen de polis olarak devam ediyorum. Ne zaman emekli olabilirim? (Erman Yazıcı)
Erman Bey, polis olmasaydın 2001 memuriyet başlangıcın ile 60 yaşında emekli olacaktın. Ancak polis olarak çalıştığın her yıla 3 ay fiili hizmet zammı (FHZ) alıyorsun. Bugün (Şubat 2015) itibariyle 14 yıllık polisliğe karşın 3.5 yıl FHZ süren olmuş yani emeklilik yaşın 60'dan 56,5 yaşına düşmüş. 2021 yılına kadar yani 20 yıl polislik yaparsan da 55 yaşında emekli olacaksın. Ancak, 2010 yılında AKP tarafından 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu'nun 40. maddesindeki polisler için yaş haddi 52'den 55'e çıkarılmamış olsaydı. 55 yaşında değil, 52 yaşında emekli olacaksın.
BABADAN AYLIK İÇİN EVLENME, SSK'DAN EMEKLİ OL
Ali Bey, bir sene sonra devlet okulundan öğretmen olarak emekliliğimi kazanacağım. Boşanmış olduğum için babamın emekli subay maaşını almak istiyorum. Şu an için kız çocuğuna bağlanabilen emekli maaşı ileride bir yasayla verilmeme durumu olabilir mi? Kazanılmış haklar yasa çıkartılarak geri alınabilir mi? Eğer istifa edip önümüzdeki 3.5 yıl sigortalı olarak çalışıp emekli olursam hem babamın hem de kendi sigortadan emekli maaşlarını alabilir miyim? (Müge Fırat)
Müge Hanım, siz de babanız da T.C. Emekli Sandığı iştirakçisi-emeklisi olacağınızdan babanızdan dolayı yetim aylığı ile beraber kendi emekli aylığını da alamazsınız. Sadece bunlardan hangisinden yüksek para alacaksanız birini tercih etme hakkınız var. İstifa edip SSK'lı bir işe girip 1.260 gün SSK priminden sonra SSK'dan emekli olursanız bu kere hem kendi emekli aylığınızı hem de babanızdan yetim aylığınızı alabilirsiniz. En az 15 tam yıl devlet memuru olup kendiniz (8.9.1999 gününden sonra) istifa ettiğinizden SSK'dan emekli olunca memuriyette geçen sürenin ikramiyesini de alabilirsiniz. Ancak unutmayın babanızdan yetim aylığı almak için evlenmeyeceksiniz.