İşbaşı Eğitimine Dikkat!

Resul KURT

Türkiye İş Kurumu’nun, işsizlikle mücadelede ifa ettiği önemli hizmetleri artan oranda görüyoruz. Zaman zaman da bu köşeden güzel çalışmalarını okurlarımızla paylaşıyoruz. İŞKUR personeli daha aktif, yol gösterici, işsize de işverene de iş arayana da oldukça yardımcı ve gelişmelere açık hizmetleriyle istihdamın korunmasında ve geliştirilmesinde öncü ve örnek bir kurum oldu. İŞKUR kapsamında en çok tercih edilen hizmetlerden biri olan işbaşı eğitim programı ile teorik ve pratik eğitimin birlikte yürütüldüğü, işe başlamadan önce işyeri kültürünün ve işleyişinin görülebildiği program sayesinde kalıcı istihdamı sağlanması hedeflendi. Bir yandan yeni mezun ve tecrübesi olmadığından dolayı iş bulamayan gençlerimize tecrübe kazandırmakta ve öte yandan işverenlere de kendi kurum kültürlerine uygun adayların yetiştirilmesini sağlıyor.

İşbaşı eğitim programları, İŞKUR’a kayıtlı işsizlerin bilgilerini uygulama yaparak pekiştirmelerini veya mesleki deneyim kazanmalarını sağlamak amacıyla düzenlenmektedir. İşbaşı eğitim programı, en az iki sigortalı çalışanı olan ve İŞKUR’a kayıtlı işyerlerinde uygulanabilir.

İşbaşı eğitimin amacı iş yaparken mesleki deneyim kazanmak olduğundan katılımcıların programa devam etmeleri zorunludur. Kabul edilebilir mazereti olanlara izin verilebilir. İşveren bu mazeret izini İŞKUR’a sunacağı devam çizelgesinde belirtmelidir.

 

Devam Eden Ödenek Alır!

Katılımcıların devam ettikleri her gün için kendilerine İŞKUR tarafından zaruri gider ödemesi yapılır. Ödeme gerçekleştirilirken katılımcının programa devam ettiği günlerin sayısı dikkate alınarak hafta tatil günleri için de ödeme yapılabilir. Katılımcı öğrenci ise bu tutarın %75’ini, işsizlik ödeneği alan kişiyse %50 sini alır. Öğrenci veya işsizlik ödeneği almayan katılımcı haftada 6 gün ve ayda 26 gün devam ederse halinde net asgari ücret civarında ödeme alabilecektir.

 

Devam Edilen Günleri Bildirmeyen İşveren Ceza Alır!

Katılımcıların ödeme alabilmesi için işveren tarafından katılımcıların devam durumlarının haftalık olarak en geç cumartesi saat 23:59’a kadar sisteme girmesi zorunludur. Devam durumlarının sisteme girilmemesinden doğan her türlü zarardan işveren sorumludur. Çalışanlarının işe giriş ve çıkışlarının elektronik araç ve gereçlerle takip edildiği işyerlerinden devam çizelgesi istenmemektedir.

Katılımcı devam durumlarının süresi içerisinde sisteme girilmemesi durumunda, giriş yapılmayan günlere ait İŞKUR tarafından ödenen zaruri gider ve sigorta prim giderleri ile bu giderlere ilişkin olarak ödenen tüm ceza ve mali yükümlülükler işverenden tahsil edilir. Gecikmeden dolayı SGK tarafından İŞKUR’a idari para cezası kesilmesi durumunda, söz konusu ceza da işverenden tahsil edilecektir.

***

Anne Babaya Maaş Bağlanır Mı?

Okurumuz S. Bozkurt, “Öncelikle bu bilgileri bizlerle paylaştığın için teşekkür ediyoruz. Kişi SGK emeklisiydi, bekardı ve vefat etti. Annesi ev hanımı, babası SGK emeklisi. Bir kardeşi evli ayrı adreste yaşıyor. Diğer kardeşi bekar ve işsiz anne baba ile kalıyor. Hane halkı 3 kişi gelir sadece babanın SGK emekli aylığı. Ölen kişinin eş-çocuğu olmadığına göre emekli aylığını kim alacak? 2014 yılından itibaren maaşı alamıyorlar devlete kalıyor. Nasıl bu maaşı anneye babaya veya kardeşe bağlatabiliriz?” diyor.

Sosyal güvenlik sistemimize göre vefat eden işçinin kardeşine maaş bağlanmaz. Ayrıca, vefat eden işçinin emekli aylığı alan babasına da maaş bağlanmaz.

Bu durumda, anneye aylık bağlanması için öncelikle yazılı başvuru yapılması gerekiyor. Başvuru sonrası anne ve babanın gelirleri toplamı ikiye bölünür. Çıkan Rakam asgari ücretin netinden az ise, yani ortalaması 1450 TL’den az ise anneye aylık bağlanır. Annenin aylık bağlanması için SGK ya yazılı başvuru yapması gerekir.

İlk yorum yazan siz olun
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.