İşçilerden ‘Çalışma Bakanı’na mesaj var

Resul KURT

Faruk Çelik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda oldukça başarılı bir performanssergiliyor. Uzlaştırmacı kimliğiyle bir çok sorunu hızlı ve pratik bir şekilde çözüyor.

Bakanlık görevine başlar başlamaz toplu sözleşmelerle uğraşıp kısa zamanda çözüme kavuşturdu. Yine Asgari ücreti çok az bakana nasip olacak şekilde oybirliği ile belirledi. Kısa bir süre önce özel hastanelerin sorunlarını çözdü. Son günlerde de yaşanan ilaç krizine el koydu ve bu sorunu da kısa zamanda çözüme kavuşturdu. Yabancı uyruklu öğrencilerin ödeyemedikleri aylık 106 liralık GSS primini de yine 35 TL’ye indirerek Türk Üniversitelerinde okuyan onbinlerce yabancı öğrenciyi sevindirdi. Bakanın kendisine ulaşan her sorunu dikkatli bir şekilde araştırdığını ve çözülebilecek olması halinde de en kısa zamanda çözdüğünü biliyorum.

Bu nedenle, işçilerden bana gelen ve mutlaka çözülmesi gerektiğini düşündüğüm bir konuyu da buradan iletmek istiyorum. Bu sorun part-time çalışan 138 bin işçinin çalışma hevesini kıran, çalışmamaya, işten ayrılmaya teşvik eden bir düzenleme. Part time çalışan işçilerin Çalışma Bakanından tabiri caizse bir şekilde iş barışını bozan, çalışma adaletini zedeleyen bir uygulamanın sonlandırılması isteği var.

Çalışan öğrenciler müjde bekliyor

Part-Time kapsamında yaklaşık 138 bin kişi çalışmaktadır. Bu kişilerin büyük bir bölümü üniversite öğrencisi olup, zaten çalışmazlarsa anne-babalarından sağlık yardımı alabiliyor. Çok az bir kısmı da ev hanımı olup, kısa zamanlı işlerde çalışarak aile bütçesine katkıda bulunuyorlar. Kısmi zamanlı part time işlerde çalışan ev hanımları da, yaş şartı aranmaksızın eşlerinden dolayı sağlık yardımlarından yararlanabiliyor.

Bugüne kadar, part time çalışan kişiler bir yılda 30 gün genel sağlık sigortası primi ödeyenler, sağlıktan yararlanabiliyorlardı. Ancak, hem çalışıp hem de okumak isteyenler veya aile bütçesine katkıda bulunmak için ayda 5-10 gün çalışma isteyen ev hanımları eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerini 30 güne tamamlamaları zorunlu tutulmuştur.

Yapılan düzenleme sadece kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlar ile ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalışanları kapsıyor. Yani eksik gün nedenini puantaj kaydı olarak yapan bir kişi ayda 10 gün çalışınca eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerini 30 güne tamamlamayacak, ancak eksik gün nedenini kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlar ile ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalışma olarak yapan bir kişi eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerini 30 güne tamamlamayacak. Bu nasıl bir hatadır, anlayabilmiş değilim.

***

Ürkütülen kurbağaya değmiyor

Bir kişinin part-time çalışması halinde bunun hem aylar itibariyle takibi, hem primlerinin ödenmesi hem de uygulamanın zorluğu göz önüne alındığında atılan taş ürkütülen kurbağaya değmiyor. Örneğin 138.000 kişinin tamamının aylık 35,46 TL kapsamında olduğu kabul edilse bile, bu tutar üzerinden hesaplama yapıldığında 15 gün çalışıp 15 gün için GSS primi ödenmesi halinde part time çalışanların ödeyeceği prim tutarı 138.000 x 17,73= 2.446.740 TL olacaktır.

Görüleceği üzere satın alınan programa da, binlerce memuru bu işe koşturmaya da değecek bir rakam değildir. Eğer bu işçiler işten ayrılırsa (ki bunların büyük bölümü kayıtdışı çalışmak için işten ayrıldı, yada ayrılmak üzere) SGK işten ayrılanlardan dolayı kişi başına 162 TL sigorta priminden ve 24 TL vergi gelirinden mahrum kalırsa, aylık 25.668.000 TL kayıpoluşacaktır. Yani, bir kişinin 2.446.740 TL kazanmak için, 25.668.000 TL kaybetmesinin hiç bir mantıklı izahı yoktur. Bu kişiler işten ayrılıp sigortasız-kaçak çalıştığında ailelerinden sağlık yardımı almaya da devam edecekler. Çalışma Bakanının, bu soruna da el atmasını tüm çalışanlar adına rica ediyorum.

İlk yorum yazan siz olun
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.