2011 yılından itibaren İŞ- KUR doğru bir adımla, işsizler ile işçi arayanları daha hızlı ve aktif şekilde karşı karşıya getirmek için “iş ve meslek danışmanları” (İMD) istihdam etmeye başladı. İşe alımları sorunlu olsa da İŞ-KUR ne zaman İMD’leri bünyesine almaya başladıysa, gerçek görevini de yerine getirmeye başladı.
İMD’ler, işyeri işyeri dolaşarak işverenlerin ne tür işçiye ihtiyaç duyduğunu, iş arayanların da hangi mesleklere ihtiyacı olduğunu tespit ederek İŞKUR’un gerçek görevini yerine getirmesine büyük katkı sağladı. Bakın, 2011 yılında İŞKUR’un işyeri ziyaret sayısı 5 bin 495 iken, 2012 yılında 151 bin 403 olmuş, 2013 yılında ise 376 bine çıkmış durumda.
İŞSİZLİK YÜZDE 10’U AŞTI
Ülkemizde işsizlik sayıları hem de TÜİK’in resmi rakamları yüzde 10 seviyesini çoktan aştı, giderek de büyüyor. Öte yandan işletmeler uygun eleman bulamıyor, işsizler de uygun iş. İŞKUR isimli kuruluşun görevi de bu ve bunu son yıllarda İMD’lerle harika bir şekilde gerçekleştirmeye başladı. Bu sebeple İŞKUR’un işsizler ile işvereni buluşturmasını daha yoğun bir şekilde sağlayan İMD’lerin sayısı çoğaltılmalıdır.
4 BİN İŞSİZ İMD, İŞ BEKLİYOR
Bu arada iş ve meslek danışmanlığı eğitimi alıp KPSS’ye giren sayısı ise şu an 4 bin kadar. Hepsi de iş bekliyor. Ancak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Müdürlükleri bünyesinde “iş koçu” unvanıyla İMD olmayanlar görev yapıyor. Belediyelerde zabıtalar, İŞKUR ilçe bürolarında işsizlere iş, işverene de işçi bulmayla görevlendirilmiş ama asıl işi bu olan İMD’ler işsiz. Yine üniversitelerde İŞKUR bürolarında güvenlik görevlileri veya üniversitenin bu konuda eğitim almamış personeli görev yapıyor, İMD’ler ise gerçek görevlerini yapmak üzere iş bekliyor.
ASDEP İLE İMD’LER İLGİLENMELİ
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın, sosyal yardım alan aileleri çalışma hayatına sokarak yardım alan kişi konumundan üreten kişi konumuna geçirmeyi planladığı Aile Sosyal Destek Projesi (ASDEP) ise tam İMD’ler için biçilmiş kaftan. Sosyal destek ve yardım alarak üretim dışında kalmış bu kişilere uygun iş ve işyeri bulmak İMD’lerin işi. Bu sebeple ASDEP’te mutlaka İMD’ler olmalı. 4 bin kadar İMD, geçmişte KPSS’ye girdi ama 2 yıl süresince işe alınmadıkları için sınav sonuçlarını kullanamadılar ve sınav geçerlilik süresi de 7 Temmuz 2014 günü doluyor. Bu sebeple İŞKUR, belediyeler, üniversiteler, Aile Bakanlığı işsizlere iş, işverene de uygun işçi bulmak adına İMD’leri işe almaya, kadro açmaya başlamalı