Kaynak Kitap

Bülent AKBULUT

Okulların açılmasıyla beraber öğretmenlerle veliler arasında bir kaynak kitap vakası orta çıktı. Aslında bu yeni gelişen bir sorun değildir. Uzun yıllardır öğretmenler okul kitaplarının yetersiz olduğunu ifade ederek, velilerden öğrencileri için kaynak kitap alınmasını talep ediyorlar. Eğitim sistemimizin sınav odaklı olması münasebetiyle ve okul kitaplarının yeterli olamadığı için kaynak kitaplarla desteklenmesini istiyorlar.

Veliler ise zorlaşan geçim sıkıntısının yanında birde kaynak kitaplara ödenen bedeller nedeniyle serzenişte bulunuyorlar. Sokakta karşılaştığım, telefonla arayan birçok veli kaynak kitaplar için oldukça yüksek bedellerde ödemeler yaptıklarını ifade ediyorlar. Eğitimin dışından bakan vatandaş hem okulda ücretsiz kitap dağıtılıyor hem de bu kitaplar yetersiz deyilip üzerine birde maliyeti oldukça yüksek olan kaynak kitaplar alınıyor, ifadelerini kullanıyorlar.

Yazıyı kaleme almamdaki en önemli amaç gittikçe içinden çıkılmaz bir hal alan kaynak kitap konusunda vatandaşlarımızın bilinçlenmesi ve eğitim camiamızın da biraz daha bu konuya yardımcı olarak sorunun çözülmesi içindir. Yönetmelikler gereği devletimiz yani bakanlığımız ücretsiz kitap vermesi münasebetiyle eğitim kurumlarında ek kaynak kullanılamaz; ifadelerini içeriyor. Öğretmenlerimiz ise öğrencilerimizin merkezi sınav sisteminde daha başarılı olarak kendilerine ve okul başarısına katkıda bulunmasını amaçlıyorlar.

Burada kanımca asıl sorun ücretsiz olarak öğrenciye dağıtılan kitapların ihtiyacı karşılamamasıdır. Konuyu araştırmak amacıyla bazı eski öğrencilerimle görüştüm. Neredeyse dağıtılan kitapların hiç kullanılmadığı yani işlerine yaramadıklarını ifade ettiler. Peki, öyleyse hiçbir işe yaramayan bu kitapları neden dağıtıyoruz. Materyal olarak kullanılan kitapların, hazırlanışında yer alan güncellik ve işlevsellik ilkeleri neden dikkate alınmıyor. Hazırlanan bir ders kitabı yıllarca aynı içerikle basılamaz. Değişen bilgi ve koşullara göre mutlaka güncellenmelidir. İşlevsellik ise öğrencinin ihtiyacını karşılamasıdır.

Özel sektör kaliteli kitap hazırlayabiliyorsa; devletimizin öğrencilere dağıttığı kitaplarda aynı kaliteye sahip olabilir. Üzülerek belirtmek istiyorum ki öğrencilere destek olması gereken kitaplar, ülkemizde amacından saparak ticari bir ranta dönüşmüştür. Ücretsiz dağıtılarak hiç dokunulmadan sene sonunda geri dönüşüme yönlendirilen bu kitaplar milli servetimizdir. Bu para hepimizin parasıdır. Benzine on kuruş zam geldiğinde, ortalığı ayağa kaldırıyoruz ama her yıl devletimizin milyonlarca lirası çöpe atılırken vatandaşı ve eğitimcisiyle sadece seyrediyoruz.

Dağıtılan kitapların yenilenerek ihtiyacı giderecek şekilde güncellenmesi gerekiyor. Güncellenmenin daha pratik olabilmesi için bence kitaptan vaz geçilerek daha kolay ve az maliyetle hazırlanabilecek çalışma dergileri kullanılabilir. Dergilerin hazırlanışında da özel sektör desteğinden yararlanılabilir. Neticede verilen paralar vatandaşın ve devletimizin cebinden çıkıyor. Karşılıklı anlayış ve yapılacak doğru çalışmalarla sorunun kolaylıkla çözülebileceği kanısındayım. Amacım gündem yaratmak değil sadece önemli gördüğüm bu konunun çözülmesine ışık tutmak istedim. Sürçülisan edip haddimizi aşmışsak affola…

İlk yorum yazan siz olun
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.