Manav tezgahlarından bir kenara itilmiş kırmızı pancarlar aslında her aşçıyı kendine aşık edecek bir cazibeye sahip. Rengi, görüntüsü ve farklı tadıyla etten çorbaya, salatadan tavuğa birçok yemeğe lezzet katıyor
Manav tezgahları kışın size ne hissettirir? Elmalar, portakallar, birkaç yeşil yapraklı sebze ve yanlarında bolca kök sebzeler; kereviz, havuç, yer elması, pancar... Her gün, her hafta ‘bugün ne pişirsem’ telaşıyla manavın önünde durup, donuk bakışlarla bu sebzeleri süzmeler... Kendi adıma şikayetçi değilim. Ispanağı çok severim, havucu gün içinde çiğ yemekten hoşlanırım ve özellikle de kerevize bayılırım. Ancak uzun zamandır pancar konusuna takılmış durumdayım. Biliyorsunuz yeni yeni şeker pancarını (beyaz pancar) tezgahlarda görür olduk. Henüz onunla denemeler yapmadım ama önümüzdeki günlerde denemelerim olacak. Bugünkü konumuz ise muhteşem rengiyle başdöndüren şeker pancarının akrabası kırmızı pancar.
TURŞU YAPILMASI HAKSIZLIK
Öyle, tezgahta kendi halinde hatta hiç de güzel denilemeyecek bir halde yamru yumru şekilsiz bir şekilde istiflenir. Birilerinin onu satın alıp turşu yapılmayı bekler. Birincisi, Flaman ve Slav mutfağındaki özel yerinin dışında bizim mutfağımızdan bahsedersek; pancarı sirkeyle buluşturmayı haksızlık olarak görüyorum. İkincisi, o kadar faydalı ve vitaminli ki bir şekilde kış aylarında sürekli kullanılması gerektiğini düşünüyorum.
Ve son olarak üçüncüsü, tuhaf ve cazibesiz görünen yumruyu tam ortadan ikiye kestiğinizde ortaya çıkıyor. Öyle güzel ki... Muhteşem bir renk, kusursuz bir görüntü. Her aşçıyı kendine aşık edebilecek bir cazibe! Bu cazibeli renk manavdan bolca kırmızı pancar alıp mutfağın yolunu tutmamın asıl nedeni.
Bir rivayete göre bundan tam sekiz asır önce Babil Asma Bahçeleri’nde yetiştirildiği söylenen pancar Yunan mitolojisininde esin kaynağıdır. Bir kadın ve bir erkeğin paylaştığı pancarın kaderlerini aşkla birleştirme gücünden bahsedilir. Romanlara, mitolojiye, tarihe ve yemek tutkunlarına bakıldığında ise bu minik ateş topunun birçok kişiyi etkisi altına aldığı bir gerçek...
FIRINDA BİLE PİŞİREBİLİRSİNİZ
Kırmızı pancarı öncelikle yıkayın. Ardından sapından ayırıp kaynar suya atın ve yumuşayana kadar haşlayın. Haşlandıktan sonra kabuklarını soyarsanız hem pürüzsüz bir yüzeyi olur hem de daha yoğun renkte kalır. Kabuklarını soyup dilimleyin. Haşladığınız pancarlarla çorba yapabilir, meze hazırlayabilir ya da bir yemeğin yanında eşlikçi olarak servis edebilirsiniz. Biraz nar ekşisi ve kuru biberiyeyle harmanlayıp salata olarak tüketebilirsiniz. Bu salataya ince kıyılmış maydanoz, havuç rendesi, taze soğan gibi malzemeler de ekleyebilirsiniz.
Ben fırında pişirmeyi de denedim ve oldukça başarılı sonuçlar aldım. Bunun için pancarları iyice fırçalayıp boydan dörde böldüm. Bir kabın içinde zeytinyağı, biraz tuz, bolca kekik, taze çekilmiş karabiber, biraz da kişniş ekleyip harmanladım. Yüksek ısıdaki fırında yarım saat pişirip ızgara edilmiş limonlu ve kimyonlu tavuk filetolarıyla da servis yaptım. Yalnız unutulmamalı, fırında pişme süresi köklerin ebatıyla orantılı oluyor. Eminin denediğinizde siz de çok beğeneceksiniz. Özellikle ızgara edilmiş pancar dilimleri gerçekten çok lezzetli. Şeker tadı yoğun olduğundan yanında limon sosuyla terbiye edilen beyaz etle de uyum sağlıyor.
Son olarak uluslararası şöhreti olan pancar çorbasını denedim. Rusların, Polonyalıların ve Litvanlıların ünlü borç çorbasını ilk kez yapıyorum. İçinde tam 20 malzemenin bulunması gereken borç çorbasında pancar tadının yoğun olmadığını ama renk konusunda yine fevkalade bonkör davrandığını fark ettim. Bence soğuk kış günlerinin vitaminiyle ve lezzetiyle kullanılması gereken bu sebzeyle şimdi yeni lezzetler keşfetmenin tam zamanı. Hepinize afiyet olsun!
Hem çok modern hem çok kullanışlı
Bernardo, farklı formları ve tasarımlarıyla dikkat çeken ürünleriyle mutfaklara yepyeni bir soluk getiriyor. Ekmek kutusu, baharatlık, tuzluk-biberlik, kavanoz gibi mutfakta en çok ihtiyaç duyulan mutfak malzemelerini birbirlerine uyumlu seriler halinde tasarlayan Bernardo, mutfak ürünlerinde estetik ve uyum arayanlara alternatif ürünler sunuyor.
Eskileri yenileyin
Tefal ‘Eskilerinizi Tefal’e getirin’ diyor. Kampanya kapsamında eski tavasını ve tenceresini getirenler tavalara 20 TL, tencerelere 40 TL, eski düdüklü tenceresini getirenler Clipso düdüklü tencerelere 100 TL, eski ütüsünü getirenler ve fritözünü getirenler ütü ve fritözlere 50 TL indirim avantajıyla sahip olacak.
Uzakdoğu mutfağı Nişantaşı’na geldi
Quick China, Uzakdoğu mutfağının en iyi örneklerini lezzet tutkunlarının beğenisine sunuyor. Nişantaşı Atiye Sokak’ta açılan Quick China’nın Pekin ördeğinden ızgarada Japon karidese, volkanik taşta ızgara somon balığından, buharda mantıya, Çin usulü fajita’dan sushi’ye farklı Uzakdoğu lezzetlerini bulmak mümkün.