KOCASI İZİN VERMEZSE KADIN ANNESİNE GİDEMEZ Mİ?

Mehmet PAKSU

Hocam, bazı ailevi sorunlar nedeniyle kocam, annemle ve erkek kardeşlerimle görüşmemi yasakladı.

Onlara olan kızgınlığını ve hırsını böyle çıkarıyor. Bu durumda ben ne yapabilirim? Eşimin bu tavrı dinimizce doğru mudur? Böyle bir şeye hakkı var mıdır? Beni ise kendi ailesiyle görüşmeye mecbur kılıyor. Benim zaten onlarla bir sorunum yok. İlişkimiz iyi. Bu durumu anneme ve erkek kardeşime nasıl açıklayabilirim? Bunun yolu nedir? Lütfen bana bir yol gösterin, ne yapmalıyım? (Z. Kaya-İstanbul)

Kur'ân, anne-babaya itaati Allah'a kulluktan sonra sayar. Pey­gamberimiz de hadislerinde Allah'ın rızasının anne-babasının rıza­sına bağlı olduğunu bildirerek onların haklarına riayet etmeyi tav­siye eder.

Anne-baba hakları, kişiler bekârken devam ettiği gibi, erkek veya kız ev­lendikten sonra da kopmadan sürüp gider.

Erkek, ev bark sahibi olduğu için anne-babasını ihmal edemediği gibi, kadın da koca­sının izin vermediğini ileri sürerek anne-babasını ziyaretten uzak kalamaz.

"Sılâ-i rahim" adı verilen akraba hakları farz bir ibadettir. Yani na­maz kılmak, oruç tutmak, haram işlememek nasıl farzsa, akraba haklarını gözetmek de öyle bir farzdır.

Erkek ol­sun, kadın olsun, bu farzı ihmal ettikleri zaman önemli bir hu­kuku çiğnemiş, kulluk vazifesini hakkıyla yapmamış olur.

Böyle bir konuda erkek hanımının engellemelerine sığınamayacağı gibi, kadın da beyinin izin vermemesini bahane olarak gösteremez.

Fıkıh kitaplarında kocanın, hanımının anne-baba ve akrabala­rını ziyaretini yasaklayamayacağı kaydedilir.

Çünkü sıla-i rahim farz olduğundan, erkek, hanımının bu farzı iş­lemesine engel olamaz.

Kadının yakın akrabası annesi veya babası olunca -bunlar Müs­lüman olmasalar dahi- kocasının onları ziyaret etmek için gitmesine izin vermelidir. Bu ziyaret günü, bazı kitaplarda Cuma günü olarak belirtilir.

Bu haftalık ziyaret, anne-babanın oturdukları yerin yakın bir mesafede olduğu sürecedir. Aynı köy, kasaba ve şehir gibi...

Böyle bir ziyaret anne-babanın bakıma muhtaç olmayacak bir du­rumda olmaları halindedir.

Anne-baba bakıma muhtaçsalar, hasta veya düşkün bir durumda ise­ler, bakacak başka birisi de yoksa, kadın, kocası izin versin vermesin gidebilir. Ve ihtiyaç olduğu kadar kalabilir.

Bu durumda zor kullanarak engel olan erkek büyük bir günah iş­lemiş olacağından ağır bir sorumluluk altına girmiş olur.

Normal zamanlarda kadın anne-babasını ziyarete gittiği zaman kocası izin vermedikçe yatıya kalamaz. Gündüz vakti gidip tekrar ge­lebilir.

Benzer durum diğer yakın akrabalar için de geçerlidir.

Kocası izin vermese de bir kadın, kardeşi, amcası, teyzesi, halası gibi yakın akrabalarını yılda bir, başka bir görüşe göre ayda bir gidip ziyaret edebilir.

Çünkü âyetlerde haklarını gözetme sırası, anne-babadan sonra ya­kın akrabaya gelir. Onlara gidip gelmek, bağları devam ettirmek farz bir ibadettir. İhmal edildiği takdirde büyük bir vebal altına girilmiş olur.

Siz de bu problemi eşinizle birlikte çözmeye çalışın. Kendi aranızda bir çözüme ulaşamıyorsanız, bir yakınınızdan veya eşinizin hatırını kıramayacağı birinden yardım alın. Konuyu annenize ve erkek kardeşinize açmanız da doğru olmaz. Çünkü araya bir defa nefret girerse bir daha telafisi güç olur.

İlk yorum yazan siz olun
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.