Değerli okuyucular tüm dünya olarak bizler de korona denilen bir virüsle mücadele ediyoruz ve zor günlerden geçiyoruz. Korona günlerinde bazı kişiler bu korona denilen ve ne olacağı belli olmayan virüsten aşırı düzeyde korkup kaygılanarak, hayatı kendilerine ziyan ediyorlar. Bazı kişiler de bu belirsizlik karşısında tevekkül ve duaya sarılıyor, kendi iç dünyasına yöneliyor, kendi iç kaynaklarının farkına varıyor. Kaygılanmıyor mu, tabii ki evet, fakat bu endişe onu esir almıyor. Ne yapıyor? Alınması gereken tedbirleri alıyor, virüsten korunmak için her türlü kurala uyuyor ve içinde bulunduğu anın tadını çıkarıyor, şu an nefes aldığına şükrediyor, olumlu düşünmeye çalışıyor.
“Derman aradım derdime,
Derdim bana derman imiş.
Bürhan sorardım aslıma
Aslım bana bürhan imiş.” Evet aslında derman kendi iç kaynaklarımızda, dışarıda değil.
Psikolojik sağlamlığı etkileyen risk faktörleri; fakirlik, şiddet, ilgisiz ve tutarsız cezalandırıcı aile tutumları, göç, travmalar…. Tabii ki olumsuzlukla, zorlu hayat koşullarıyla karşılaşan bütün kişiler amaçsız, mutsuz, sorunlu olmayabiliyor.
Oyun terapilerinde çocuklarla seanslarda kullandığımız Hacı yatmaz denilen bir oyuncak var. Çocuk öfkesini boşaltmak için hacı yatmaza vurur, her seferinde hacı yatmaz doğrulur. İşte psikolojik sağlamlığı yüksek kişiler de yaşadığı güçlük ve belirsizlikler karşısında hemen yıkılmazlar, yaşadıklarından ders çıkararak toparlanırlar, değişen yeni durumlara karşı esneklik gösterebilirler.
Psikolojik sağlamlık düzeyini artıran bireysel özelliklerimizi şöyle sıralayabilirim;
Kişinin gerçekçi, yani kabiliyetine uygun hedeflerinin olması
Kişinin kendine özgü değerlerinin olması örneğin, dürüstlük, ahlaklı olmak, cesur olmak, iyiliksever olmak gibi.
Kabul edilmemiş öfke, üzüntü, korku gibi duyguları bastırmak, bu duygular yokmuş gibi yaşamak
Hayatta olumsuz şeyleri çok fazla büyütmeyip, olumlu şeylerin daha çok farkına varmak, gelecekten umutlu olmak.
Yeri geldiğinde espri yapabilmek, saçma bir davranışta bulunduğunda kendine gülebilmek, yani bunu kişiliğine mal etmemek.
Kişinin kendini pozitif ve negatif yönleriyle kabul edebilmesi
Karşılaştığı problemlere saplanıp kalmak yerine enerjisini problemini çözmeye, seçeneklerini düşünmeye yöneltmek.
İlgi ve yeteneklerine göre bir eğitim görmek.
Manevi yönden kendini geliştirebilme.
Kişinin sosyal desteklerinin varlığı, sosyal becerilere sahip olması, çevresiyle yakın ilişkiler kurabilmek
Kişinin kendi istediği gibi, spontan davranabilmesi, kendini başkalarına göre konumlandırmaması yani başkaları ne der diye düşünmemesi, aldığı kararlarıyla ilgili süreç zorlu da olsa sorumluluk alabilmesi.
Fiziksel olarak aktif olmak gibi sıralayabiliriz.
Bu zor günlerde psikolojik sağlamlığı güçlü kişiler olmanız duasıyla Allah (c.c)’a emanet olunuz.
Düzeltme: 10 Mayıs 2020 tarihinde “Stres ve gevşeme” adlı yazımda kaynak kısmında yanlışlık yapılmıştır. Bu yazının tümü Psikolojik Danışman Sn. İlker Kaba’nın yazdığı makaleden alınmıştır.