Magnezyum, yiyeceklerle dışardan alınan bir mineraldir. Özellikle sinir ve kas hücreleri arasında elektrik sinyallerini iletmek için kullanılır, bunun haricinde hücrelerdeki sıvı dengesini de korumaya yarar. Genellikle kalsiyumla beraber çalışır ve bir çok metabolik olayda ve de enzimlerin çalışmasında rol alır.
Magnezyumun çoğu kemik hücrelerinde yerleşiktir dörtte biri kadarı kas hücrelerinde yer almaktadır dolayısıyla kas kütlesi arttıkça magnezyum ihtiyacı artar ayrıca gebelik gibi durumlarda da ihtiyaç artmaktadır. Yetersiz sıvı alımı az idrara çıkma ishal gibi durumlarda magnezyum fazlalığı olabilir ayrıca böbrek ve böbrek üstü bezi bozuklukları, tiroid bezi bozuklukları, kanama gibi hastalıklarda magnezyum metabolizması bozulabilir, fazlalığı görülebilir.
Eksikliğinde kabızlık, nefes alma problemleri, erken doğum riski, düşük olasılığında artış, ağrılı adet görme, kusma, iştahsızlık, hem mide bağırsak sisteminde hem de kaslarda spazmlar, ritim bozukluğu, tansiyon yükselmesi, kronik yorgunluk, migren başağrısı sıklığında artış, uyku sorunları, kas ve eklem ağrısı gibi bulgular ortaya çıkabilir.
Magnezyum sinir sistemimin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur, cilt, saç ve tırnakların güçlenmesini sağlar. Beyin metabolizmasını dengeler. Depresyon bulgularının ve adet ağrılarının azalmasına yardımcı olabilir. Vücut ısısı üzerine de olumlu etkisi vardır. Sigara içenlerde felç riskini azaltabilir. Bu pozitif etkileri olsa bile fazlalığında oluşabilecek problemler nedeniyle kan magnezyum düzeyine baktırarak doktor tarafından önerilerek kullanılması gerekmektedir.
Magnezyum eksikliği için ilaçlarla takviye yapılabileceği gibi besinlerle de desteklenebilir. Magnezyum içeren başlıca yiyecekler kakao, pazı, marul, ıspanak, muz, şeftali, kayısı, fasulye, mercimek, ceviz, badem, patates, kabak sayılabilir. Sağlıklı günler diliyorum.