Memur, maaş zammını Şubat ayında eritti

Ali TEZEL

Memur-Sen ile hükümet arasında imzalanan 2014 ve 2015 yıllarına ait toplu iş sözleşmesi (TİS) sebebiyle memurlar ve memur emeklileri (sayıları 6 milyon) 2014 yılında Cumhuriyet tarihinde ilk defa enflasyona yenilmişlerdi. Şimdi de 2015 yılı Ocak ayında aldıkları yüzde 3'lük zam. Ocak ayı TÜFE'sinin yüzde 3'den fazla olması sebebiyle eridi.

Yandaş Memur-Sen ile hükümet arasında imzalanan TİS gereğince, 2014 yılında tüm memur ve memur emeklilerine sadece taban aylık rakamında değişiklik yapılarak 125 lira zam verildi. Bu rakam sebebiyle tüm memur ve memur emeklileri 2014 yılı sonunda enflasyona yenildiler. TİS'de yıl sonunda TÜFE farkı ile ilgili bir kural da yazılmadığından 2014 yılı sonunda enflasyon farkı da alamadılar ve enflasyona yenildiler.

ENFLASYON FARKI YOK!

Aynı TİS gereğince 2015 yılı için de tüm memur ve memur emeklilerine Ocak ayında yüzde 3 oranında zam yapıldı ve Temmuz ayında yüzde 3 oranında zam daha yapılacak. Ancak aşağıdaki tablodan da görüleceği üzere Ocak ayında 1.10 Şubat ayında 0.71 olarak gelen enflasyon rakamları TÜFE yani yıllık bazda yıl içi TÜFE rakamlarında Ocak ayında yüzde 7.24 ve Şubat ayında da yüzde 7.25 oranında artış olduğundan 2015 yılında da tüm memur ve memur emeklileri enflasyona yenilmiş oldu. 2015 yılı sonunda da yine enflasyon farkı alamayacaklar.

Milletvekili danışmanlarının tazminat için Anayasa Mahkemesi'ne gitmesi şart


Her seçilen milletvekili, kendisinin iş ve işlemlerinde yardımcı olması için üç sözleşmeli personeli herhangi bir sınav şartı olmaksızın, vekillik süresince TBMM'de çalıştırabilir. İlgili 6253 sayılı Kanun'un 30’uncu maddesine göre de bu kişilere iş sonu tazminatı, kıdem tazminatı veya ikramiye ödemesi yapılmamaktadır. Konunun Anayasa Mahkemesi’ne kadar götürülmesi halinde tazminat hakkı elde edebilirler.

Ali Bey, sigorta başlangıç tarihim 1988 ve doğum tarihim 1968'dir. 13 yıldır TBMM'de sözleşmeli danışman (açıktan SSK'lı) olarak çalışmaktayım. Yeni çıkan 6253 sayı Kanun’un 30’uncu maddesinin 3’üncü ve 5’inci fıkrası hükmüne göre çalışmaktayım. TBMM'den geçmişe dönük olarak kıdem tazminatı alabilme hakkım var mıdır? Benim gibi mağdur olan en az 500 personel var. Dava açmak istiyoruz. Nasıl bir yol izlemeliyiz? (İsmi Saklı)

YARGIYA TAŞIYIN!

Sayın okurum, bahsi geçen Yasa'nın 30’uncu maddesinin 3’üncü fıkrasında şöyle denilmektedir:

"(3) Yasama faaliyetlerinde milletvekillerine 'yardımcı olmak üzere kadro şartı aranmaksızın ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlerine bağlı olmaksızın her milletvekili için bir danışman, bir ikinci danışman ve ilave bir personel sözleşmeli olarak çalıştırılabilir. Danışmanın en az iki yıllık yükseköğretim ya da bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından, ikinci danışmanın en az liseden ve diğer personelin en az ilkokuldan mezun olması ve ikinci danışmanın kamu kurum ve kuruluşları ile kamu tüzel kişiliğini haiz kurumların personeli olması zorunludur. Bu kapsamda çalıştırılanlardan; danışmana (83 bin 500), ikinci danışmana (73 bin) ve diğer personele ise (63 bin) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda aylık sözleşme ücreti hak edildikçe ödenir. Bu kapsamda çalıştırılan tüm personele sözleşme ücreti dışında mali ve sosyal haklar kapsamında herhangi bir ödeme yapılmaz."

Buna göre; sözleşmeniz bitince tarafınıza herhangi bir tazminat ödemesi yapılmaz. Konunun öncelikle yargıya taşınması, sonrasında da 657/4-B sözleşmelilerinde ve 4/C'li çalışanlarda olduğu gibi en azından iş sonu tazminatı alabilme hakkınızın olması gerekir. İlgili yasa maddesinin Anayasa Mahkemesi’ne kadar götürülüp, diğer çalışanlarla eşit tutulma gereği üzerinden dava edilmesi uygun olur.

İlk yorum yazan siz olun
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.