İşte modern yaşam tarzının 1-3 yaş arası küçük çocukların beslenme şekillerine etkisi...
Günümüz yetişkin beslenme şekilleri modern yaşam tarzının baskılarından büyük oranda etkileniyor ve dolayısıyla bu durum küçük çocuklarımızın beslenme şeklini de etkiliyor.
Son yıllarda, pek çok sosyo-ekonomik faktör çocuk beslenmesi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir:
- Anneler aile gelirine katkıda bulunmak için çoğunlukla doğumdan sonra kısa sürede işe dönmektedirler.
- Aile yemekleri giderek daha gayri resmi olmaktadır ve çoğunlukla TV karşısında farklı zamanlarda, düzensiz yemek yenilmektedir.
- Tüketime hazır gıda ve fast food'a daha fazla bağlılık var ve atıştırma daha yaygın olmuş durumdadır.
- Küçük çocuklar ev dışında pek çok şey yerler ve kendileri için uygun olmayan yağlı, tuzlu ve şeker içeren birçok abur-cubur besin ile çok erken tanışmaktadır.
Bu etkilerin bir sonucu olarak, yeni yürümeye başlayan bebeklerin ve okul öncesi çocukların beslenme şekilleri önemli değişikliklere uğramaktadır.
Yürümeye başlayan bebeklerin beslenme durumunu geliştirmek için sağlık stratejileri
Yaşamın ilk yılları büyümenin en hızlı olduğu dönemdir. 1-3 yaş arasında, yürümeye başlayan bebeklerin, boy ve kilo alımlarının %40'ı tamamlanmaktadır.
1 yaşından sonra, günlük süt tüketimi de, ek besinlere geçildiği için giderek azalmaktadır. Ancak süt öğününün 1 yaşından sonra da önemli olduğunu unutmamak gerekir. 1 yaşından sonra da bebeklerin 3 yaşına kadar günlük 500 ml süt tüketimine ihtiyaçları vardır.
İnek sütü 1 yaşından önce bebekler için ideal bir besin kaynağı değildir. 'KESİNLİKLE 1 YAŞINDAN ÖNCE İNEK SÜTÜ VERİLMEMELİDİR' Bunu bütün sağlık otoriteleri ve Dünya Sağlık Örgütü'de belirtmektedir. 1 yaşından sonra da, inek sütü, aile sofrasına geçişte halen bebek için ideal süt öğünü olarak değerlendirilmemelidir. Çünkü inek sütü bebek için çok yüksek seviyelerde protein içerir. Bu da yaşamın ileriki yıllarında oluşabilecek beslenme problemlerine hatta obesiteye sebep olabilir. Oysaki 1 yaşından sonra, artık bebekler, evde pişen yemeklerin tadına bakmaya, ve yetişkin yemeklerinden yemeye başlamaktadırlar. Bu sebeple, süt öğünü için, ideal oranlarda bir bileşim önemlidir.
5 yaşına kadar çocuklarda görülen, düşük demir seviyesi, inek sütü ile erken tanışma sebebidir.
Demirin yanında, D vitamini de bu dönemdeki çocuklar için organların onarımı için önemli bir role sahiptir. Eksikliğinde, dengesiz kemik mineralizasyonu görülür.
Bunun gibi inek sütü kaynaklı daha birçok besinsel eksiklikler 1 yaş sonrası güçlendirilmiş bir sütle değiştirerek düzeltilebilir. Yürümeye başlayan bebeklerin ona özel sütü, düşük proteinli, demir, çinko ve D vitamini ilaveli, dengede mineral ve vitaminli, inek sütüne kıyasla artırılmış düzeyde esansiyel yağ asidinin ve azaltılmış doymuş yağ asidinin eklenmesini içerir. Bebeğinize uygun 1 yaş sonrası beslenme için lütfen doktorunuzdan destek alın.