Özürlü çocuğu olan ana-babaların derdi

Ali TEZEL

Geçen hafta İzmir’de Ticaret Odasında işveren yükümlülükleri ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği ve ertesi gün de Belediyenin düzenlediği özürlülerle ilgili panelim vardı. Panelde özürlü ana-babalarının en büyük derdi olan bizden sonra bu çocuğa ne olacak sorularıyla muhatap oldum…

Ali bey, ben SSK emeklisiyim, eşim de ev hanımı. Ayda elime 1300 lira emekli aylığı geçiyor. Özürlü çocuğumuz var ve her anımız O’nun bakımıyla geçiyor. Aklımızda da bizden sonra ne olacak sorusuna çözüm olsun diye her ay isteğe bağlı prim ödüyoruz. Bu yaptığımız doğru mu diye de tereddüt yaşıyoruz. İsmi Saklı

Çocuğu özürlü olup da ana-babaların en büyük derdi ve çözüm getirmek istedikleri konu, “bizden sonra bu çocuğa ne olacak” sorusudur. Bir çok anne baba ilerde emekli olsun diye özürlü çocukları için Sosyal Güvenlik Kurumuna isteğe bağlı prim ödüyorlar veya özürlü kadrosunda bir işe girsin de ilerde emekli olsun diye uğraşıyorlar ama bu çaba yanlış…

***EMEKLİ OLAN ÖZÜRLÜ ÇOCUK ANA-BABASININ YETİM AYLIĞINI ALAMAZ

5510 sayılı Kanuna göre, kendisi emekli olan özürlü-malül çocuğa ana-babası üzerinden aylık verilmemektedir. Bu sebeple halen oğlunuz için ayda 300 lira gibi isteğe bağlı prim ödüyorsunuz ve bu rakamlarla oğlunuz özürlü sıfatıyla emekli olduğunda elinde 300 lira gibi emekli aylığı geçecek.

Ancak, oğlunuz için prim ödemezseniz/emekli olmazsa bu kere (Allah uzun ömür versin) siz vefat ederseniz taban aylık sebebiyle eline her ay 900 lira yetim aylığı geçecek.

İzmir SGK’ya Manisa Müdürü geliyor

İzmir SGK İl Müdürlüğü boşaldı, hayırlı da oldu. Şimdi yerine tecrübeli, genç ve insiyatif alabilme yeteneği olan Manisa SGK İl Müdürü Murat Saygı’nın geleceği kulis bilgileri arasında. Murat Saygı hem Kemalpaşa’lı (İzmir’li) olması hem de Manisa SGK İl Müdürü olarak başarılı işlere imza atması sebebiyle yerinde bir atama olur. Son söz SGK ve Bakanlık’ta.

Kamuda çalışan emekliler yapılandırmaya mutlaka başvurun

Nereden emekli olursa olsun emekli kamuda veya kamuya ait işyerlerinde işe girerse 5335 sayılı Kanun’un 30’unc u maddesine göre emekli aylığının kesilmesi gerekir. Kesme işini de işe girdiği kamu kurumu ile SGK’nın yapması gerekir. Fakat gerek kamu kurumu gerekse de SGK emekli aylığını kesmeyip uzun yıllar ödedikten sonra emekliye borç ve faiz çıkarıyordu. Geçmiş yıllarda Yargıtay bu maaşları sebepsiz zenginleşme sayıp SGK’ya geri ödenmesi gerekmez kararı veriyordu ama artık 5510/96. maddeyi uygulayıp, faiziyle ödenmesi kararları vermeye başladı. Bu sebeple halen yürürlükte olan ve başvuru süresi devam eden “Yapılandırmaya”, 5335 mağduru bütün emeklilerin faiz ödememek adına başvurmaları yerinde olacak. Başvuru için de acele etmeleri ve varsa davalarından da feragat etmeleri gerekiyor. Bu arada, 5335 mağduru emeklilerin açtıkları davalar sayesinde yapılandırmanın çıktığını da unutmamak gerekir. Yani hak verilmiyor alınıyor, 5335 mağdurları İş Mahkemelerinde açtıkları davalar sonrasında TBMM yapılandırma çıkarıp faiz ve gecikme zammını silip ana parayı da 36 taksitle ödeme hakkı getirdi.

İlk yorum yazan siz olun
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.