Türkiye’nin kalkınmış ve refah düzeyine ulaşması iyi yetişmiş, donanımlı gençler ile mümkündür. Bunun sadece eğitim ile mümkün olacağı ve bir meslek lisesi öğretmeni olarak mesleki eğitimin de bu noktada ki önemini vurgulamak istiyorum.
Bir ülkenin sanayisini ve teknolojisini geliştirmek istiyorsanız meslek liselerine önem vermelisiniz. Almanya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Japonya, Amerika gibi ülkelere bakıldığında mesleki eğitime ne derece önem verdikleri aşikardır. “Az tüketen çok üreten” bir nesil istiyorsak sanayi de ve daha bir çok sektörde üretim yapan mesleki eleman yetiştirmek gerekiyor. Sektörün ihtiyaç duyduğu ara eleman dediğimiz bizzat makine kullanan, satış yapan elemanlar mesleki eğitim almış elemanlardır.
Türkiye'de KOBİ'lerin çalıştıracak nitelikli ara eleman bulmakta büyük sıkıntı yaşadığı düşünülürse bu sorunu çözmek için meslek liselerine olan ihtiyaç daha da artmaktadır. Ülkemizde mesleki ve teknik eğitim programlarının işgücü piyasasının taleplerine uygun olarak güncellenememesi sonucu mesleki ve teknik eğitim mezunlarının istihdamı artırılamamakta ve mezunların mesleki eğitime olan talebi de azalmaktadır. Mesleki ve teknik eğitimin programlarındaki değişikliklerin yanı sıra mesleki ve teknik eğitim alanında ciddi kurumsal ve yasal değişiklikler gerçekleşmelidir. Avrupa düzeyinde mesleki eğitim ve öğretim alanında kurumsal yenilikler yapılmalıdır. Kaldı ki 9. Kalkınma planı mesleki eğitim sisteminin, öğrencilere ekip halinde çalışabilme, karar verebilme ve sorun çözebilme, sorumluluk alabilme gibi işgücü piyasasının gerektirdiği temel becerilere sahip öğrenci yetiştireceğini vurgulanmıştır.
Şuan ne yazık ki ülkemizde meslek liselerine gelen öğrenci profili hiç de istenilen düzeyde değildir. Bu da başarıyı etkileyen bir etken olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca Mesleki ve teknik ortaöğretimde beklenen başarının gelmemesinin bir diğer nedeni ise fiziksel altyapının artan talebi karşılayamamasıdır.
Acilen çağın teknolojisine uygun araç gereç temini yapılmalı, güncellenmiş modüller ve yenilenmiş bilgisayar programları kullanılmalıdır. Meslek lisesi öğrencilerinin karşılaştığı katsayı farkı problemi de ayrı bir sorun oluşturuyor.
Meslek liselerini öğrenciler ve toplum gözünde daha etkin hale getirecek düzenlemeler yapılmalı, “okumaz bari meslek edinsin” diye okula gönderme zihniyetinin acilen değiştirilmesi gerekiyor.