5502 sayılı Kanun'da yapılan değişiklik ile kurum aleyhine hükmedilen asıl alacak ile vekalet ücreti ve yargılama giderlerinin, icraya intikalinden önce kuruma müracaat edilmesi ve SGK tarafından 30 gün içinde ödenmemesi halinde icra takibi yapılabileceği düzenlenmiştir.
Bununla birlikte İş Mahkemeleri Kanunu'nda yapılan düzenleme ile hizmet akdine tabi çalışmaları nedeniyle zorunlu sigortalılık sürelerinin tespiti talepleri hariç, dava açılmadan önce SGK’ya müracaat edilmesi zorunluluğu getirilmiştir. Kuruma yapılan müracaatın reddedilmesi veya 60 gün içinde kurum tarafından cevap vermemesi halinde dava açılabileceği düzenlenmiştir.
Sosyal Güvenlik Kurumu 30.10.2014 tarihinde yayınladığı 2014/30 sayılı Genelge ile 6552 sayılı ve “Torba” olarak bilinen kanunda yer alan dava ve icra takibi uygulamalarını açıklığa kavuşturdu.
Muafiyetler
SGK aleyhine hükmedilen asıl alacak ile vekalet ücreti ve yargılama giderlerinin, icraya intikalinden önce kuruma ödemeye esas makbuz ve belgelerle birlikte yazılı şekilde müracaat edilmesi, banka hesap numarasının bildirilmesinin ardından 30 gün içinde ödenmemesi halinde icra takibi yapılabileceği düzenlenmiştir. Hizmet tespit davaları sonucu verilen kararlar, kesinleşmeden icra edilemeyeceğinden, bu tür kararların kesinleşmesinden sonra alacaklar ile ilgili icra takibi yapılabilir hale gelecektir. Kesinleşmeden icra edilebilen kararlar nedeniyle, kurum tarafından yapılan tüm ödemeler, kararın bozulması halinde SGK tarafından faizi ile birlikte tahsil edilecektir.
Müracaatın kapsamı
Kuruma müracaat şartı aranmadan, hizmet süresinin tespiti, aidiyet, prime esas kazancın tespiti hususunda dava açılabilecektir. Sosyal Güvenlik Kurumu'na müracaat şartı aranabilmesi için davanın İş Kanunu kapsamında bir dava olması gerekmektedir, aksi takdirde kuruma müracaat şartı aranmadan dava açılabilecektir. Kuruma müracaat dava şartı olarak anlaşılmalı ve mahkeme, bu şartın yerine getirilmesi için süre verip, bu süre içinde bu şartın yerine getirilmemesi halinde ise davayı usulden reddedecektir. Hizmet sürelerinin tespiti talebi ile işveren aleyhine açılan davalarda, kurum feri müdahil olarak davaya katılır, davaya katıldığı taraf başvurmasa dahi kanun yoluna başvurabilir. Kurum lehine ve aleyhine masraf ve vekâlet ücretine hükmedilmeyecektir.
Yeraltında çalışanlar
Sosyal Güvenlik Kurumu yine geçen hafta yayınladığı 2014/29 sayılı Genelge'de yeraltında çalışan işçilere uygulanan fiili hizmet zammı ve erken yaşta emeklilik hususlarını da açıklamıştır.
Mevcut durumda bu işçilere 55 yaş 20 yıllık sigortalılık süresi ve en az 7200 prim gün sayısı koşullarını yerine getirmeleri halinde yaşlılık aylığı bağlanmaktadır.
6552 sayılı Kanun ile 5510 sayılı Kanun'un 28'inci maddesinde yer alan yaş koşulu 55 ten 50 ye indirilmiştir.
Buna göre, bakanlıkça tespit edilen maden işyerlerinin yeraltı işlerinde sürekli veya münavebeli olarak 2008/Ekim ayından sonra çalışmaya başlayan sigortalılara yaşlılık aylığı bağlanmasında; 50 yaş, 20 yıllık sigortalılık süresi ve en az 7200 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartları aranacak ve bunlar hakkında kanunun fiili hizmet süresi zammına ilişkin hükümleri uygulanacaktır. Maden işyerlerinin yeraltı işlerinde geçen çalışmaların her 360 günü için 180 gün prim ödeme gün sayılarına eklenecek ve bu işlerde en az 1800 gün çalışmış olmak şartıyla gün sayılarına eklenen süreler emeklilik yaş hadlerinden de indirilerek daha erken emekli olmaları sağlanacaktır.