SGK'nın işveren memurları da dertli

Resul KURT

Geçen haftaki "SGK'yı anlayan beri gelsin" başlıklı yazımıza birçok okurdan yüzlerce destek ve farklı sorunları ileten mesajlar geldi.

Ancak, kurum personelinin sıkıntılarını anlatan bir mesaj aldım. Gerçekten de SGK'nın en önemli birimi ve tabiri caizse belkemiği işveren memurlarıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde prim tahakkuk ve tahsilat servislerinde binlerce personel çalışıyor.

Bu birimlerde çalışan kurum personeli, önemli bir bilgi birikimi ve mevzuatı takibi gerektiren bu işlerde birimlerde çalışanlar için "İşveren Uzmanı veya Sigorta Primleri Uzmanı" kadrosunun ihdas edilmesini ve bir kariyer meslek olarak düzenlenmesini istiyor.

İşveren memurları kurumun oldukça karmaşık 5510, 4734, 4735, 2886, 6183 sayılı kanunları ve bunlara ilişkin yüzlerce yönetmelik, tebliğ ve genelgeyi bilmek zorunda. En az 3-5 yıllık deneyimden sonra ancak bir işveren memuru yetişiyor ve özellikle büyük şehirlerde de gerçekten çok zor ve yoğun bir çalışma tempoları var.

Diyorlar ki, "İşveren memurunun bir statüsünün olmaması yaptığı işin önemini ve büyüklüğünü gölgede bırakıyor ve kimse bunun üzerinde konuşmak bile istemiyor. İşveren memurlarının da kendi alanında uzman olduğunu gösteren bir kadroya sahip olma hakkı olmalıdır.

Memur başına düşen dosya sayısının aşırı derecede fazla olması, mevzuatın çok geniş ve devamlı büyüyen bir yapıya sahip olması, vatandaş odaklı hizmet nedeniyle birebir iletişimin verdiği rahatsızlık, diğer servislerde çalışanlar ile bu servislerde çalışanların aynı kefeye konulması buralarda çalışılmayı negatif görüntüye taşımaktadır.

Maliye Bakanlığı bu işi başarmıştır. Hâlihazırda çalışan memuruyla aynı işi yapmaya devam ederken gelir uzmanı kadrosunu vererek personelinin çalışma azmini artırıcı ve personeli tatmin edici bir işe imza atmıştır. Sosyal Güvenlik Kurumu da bunu pekâlâ yapabilir. Çünkü bu personelin Kuruma olan sadakatini, iş verimini ve motivasyonunu artırmak için de gereklidir. Zira bu işi yapmak 74 milyon nüfusa hitap eden ve sorumluluğunu taşıyan Sosyal Güvenlik Kurumu'na da zor olmasa gerektir. Sosyal Güvenlik Kurumu geleceğe sağlam adımlar atabilmek için iyi bir yatırım yapmalı ve İşveren Uzmanı veya Sigorta Primleri Uzmanı kadrosunu ihdas ederek personelin maddi ve sosyal haklarını iyileştirmelidir
." Bizce de hakları var. Ağır iş yükü olduğu için burada çoğu memurun çalışmak istememesi ve mecburen görev yapanların büyük bölümünün de nasıl olsa başa birim geçerim düşüncesiyle mevzuat takibi ve eğitimi yapmadığı için uygulamada bilgi eksikliğinden dolayı çok sorun yaşanıyor. Hatta çoğu kez vatandaş-sigortalı ve işverenler mevzuat eksikliğinden dolayı mağdur ediliyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun belkemiği olan işveren servislerinin yeniden yapılandırılması ve daha önce Maliye Bakanlığında örneği bulunduğu üzere SGK işveren servislerinde çalışan personelin İşveren Uzmanı veya Sigorta Primleri Uzmanı olarak düzenlenmesi hem çalışanların işini severek kendisini geliştirmesinde motivasyon unsuru olacak, hem de işveren ve sigortalılar açısından en doğru adım olacaktır. Böylece bu birimde görev yapanlar hem mevzuat ve bilgi eksikliği olmayan personelden oluşacak, hem de vatandaş-sigortalı ve işverenler mevzuat eksikliğinden dolayı mağdur edilmeyecek.

****

SSK ve Bağ-Kur'da emeklilik

Emeklilik her çalışanın mutlaka görmeyi arzuladığı ve çoğu zaman umutla beklediği bir dönem. Ancak çalışanların haklarını yeterince bilmemelerinden dolayı çoğu zaman hak kayıplarına uğradıkları ve mağdur edildikleri görülmektedir.

İşte meraklılarının, avukat ve mali müşavirlerin, SGK çalışanlarının çok faydalanabilecekleri ve emeklilik hesaplarında başucu kitabı olabilecek ve SGK şube müdürü Nergis Şimşek tarafından kaleme alınmış "Son Değişiklikler Çerçevesinde Tüm Yönleriyle SSK ve Bağ-Kur'da emeklilik (Açıklama, yorum ve örnekleriyle)" kitabı yayınlandı.

Gerçekten büyük bir emekle hazırlanmış 624 sayfalık kitapta;

* Sosyal güvenlik

* Sosyal güvenliğin yöntemleri

* Tanımlar ve temel kavramlar

* İş kazası ve meslek hastalığı sigortası

* İş kazası ve meslek hastalığı sigortasından sağlanan haklar

* Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarından sağlanan yardımlar

* Ölüm geliri

* Yaşlılık sigortası

* Tarım sigortası

Gibi konuları ayrıntılı şekilde bulabilirsiniz.

Yaklaşım yayınları tarafından yayınlanmış olup, kitabı Yaklaşım Yayıncılık San. ve Tic. AŞ, Yıldızevler Mah. 736. Sok. No:7 Çankaya Konakları A Blok Çankaya/Ankara adresinden veya Yaklaşım Yayıncılık bölge bayilerinden bizzat alabileceğiniz gibi 0312 439 43 43 numaralı telefondan da ayrıntılı olarak bilgi alabilirsiniz. 

İlk yorum yazan siz olun
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.