Okurumuz Atilla Tozan, “Ağustos/2007 tarihinden beri limited şirketimizde kesintisiz olarak çalışmakta olan bir çalışanımıza, Aralık/2016 tarihinde hisse vererek ortak etmek istiyoruz. Çalışanımız bu ortaklık sonrasında da aynı statüde çalışmaya devam edecektir. Bu durumda ilgili çalışanımızın sosyal güvenliği Aralık/2016 da 4a kapsamında mı 4b kapsamında mı olacaktır tereddüt etmekteyiz” diyor.
• Anonim şirketlerde ortak ve yönetim kurulu üyesi ya da limited şirketlerde ortak olanların Bağ- Kur’lu olması gerekir.
• Sosyal güvenlik uygulamasında, 4/ (b) kapsamında (Bağ-Kur’lu) sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, 4/a kapsamında sigortalı bildirilemezler.
• 1.10.2008’den önce SSK’lı olarak çalıştığı şirkete yine 1.10.2008’den önce ortak olanların bu hakları devam etmektedir. Ancak 1.10.2008’den sonraki bir tarihte SSK’lı çalışanların sigortalı oldukları limited şirkette veya ortak ve yönetim kurulu üyesi olduğu anonim şirkette SSK (4/a) sigortalısı olarak bildirilmesi mümkün olmayacaktır.
• Bu durumda çalıştığı limited şirkete ortak olan bir kişinin artık ortaklık itibariyle sosyal güvenliği 4/a yerine 4/b sigortalılığına geçecektir.
Ancak, limited şirket ortağı yada AŞ ortağı ve yönetim kurulu üyesi olan bir kişi, sahibi olmadığı bir şirkette (AŞ ortağı ve yönetim kurulu üyesi veya Ltd. Şti. ortağı olmadığı) SSK sigortalısı olabilir.
★ ★ ★
Eski günlere Bağ-Kur borçlanması var mı?
Okurumuz G. Demir; “Annem 1950 doğumlu. 1990 yılında küçük bir şirketimiz vardı ve vergi mükellefiydi. 1995’de işyerimiz kapandı. Bağ-Kur kaydı olmadığını öğrendik. Geçmiş dönemdeki vergi mükellefiyeti ile ilgili ne yapabiliriz? Bağ-Kur günlerini geriye dönük toplu ödememiz mümkün müdür?” diyor.
Aslında bir çok okurumuzun sorunu olan, geçmiş yıllardaki gün boşluklarının doldurulması yasal borçlanmalar haricinde kabul edilmiyor.
SGK uygulamasında askerlik, doğum, yurtdışı veya avukatlık stajı sürelerini borçlanmak imkanı var.
Ancak, Bağ-Kur sigortalıları denilen 4/b sigortalıları için geriye dönük vergi kaydı veya şirket ortaklığı bile olsa, eğer Bağ-Kur’a kayıt ve tescil edilmemiş ise 1.10.2008 öncesinin primlerinin ödenerek hizmet kazanılması ve bu sürelerin sosyal güvenlikte emeklilik hesabına dahil edilmesi yasal olarak mümkün değil.
Bağ-Kur sigortalılarına daha önce 4 Ekim 2000 tarihi itibarıyla 6 ay süre verilmiş, bu sürede kayıt ve tescil yaptırmayanlar için sigortalılık hak ve yükümlüklerinin 4 Ekim 2000 tarihinden başlatılacağı, yine 5510 sayılı Kanun’la da, 1 Ekim 2008 tarihinde ikinci bir milad belirlenerek 4 Ekim 2000-1 Ekim 2008 tarihleri arasında kayıt ve tescil yaptırmamış olmaları halinde 6 ay içinde kayıt ve tescil yaptırmaları, aksi halde sigortalılık hak ve yükümllüklerinin 1.10.2008’den itibaren başlatılacağı yönünde düzenleme yapılmıştır.
Diğer bir deyişle artık SGK 1 Ekim 2008’den önceki sigortalı sayılmayı gerektiren vergi, şirket ortaklığı, Esnaf oda ve sicil kayıtları olsa bile, bu kayıtlara göre tarafından geriye dönük hizmet borçlandırması yapmıyor.
Birkaç kez bu konuda yasal düzenleme yapılması gündeme geldiyse de, herhangi bir yasa çıkmadığı için bu günleri borçlanmak mümkün olmamaktadır.