Sütün dayanılmaz lezzeti

Aydan ÜSTKANAT

Biraz un, biraz da şeker ve bol bol süt... Pişir, karıştır, buzdolabında soğut. Sütlü tatlıların yolculuğu böyle kolay başlıyor ama içine katılan aromalar, malzemeler ve aşçının mahareti sütü bir anda nefis bir tatlı haline getiriyor

Aylardır şekerden uzak durmam gerekirken, söz konusu sütlü tatlılar olduğunda bir kaşık alıveriyorum hemen. Serinlemek için buz gibi bir bardak süt de çok iş görüyor ama sütün içine biraz şeker, biraz nişasta veya un girdi mi her şey değişiyor. Üstelik sıcakta canınız hiçbir şey yemek istemese de sütlü tatlılar çok cazip gelebiliyor, özellikle akşam oldu mu “İllaki tatlı isterim” diyenlerdenseniz... Eğer siz de benim gibi düşünüyorsanız, buyurun okumaya devam edin. Emin olun yepyeni fikirler, lezzetli tatlar keşfedeceksiniz!

En sevdiğiniz sütlü tatlı hangisi? Kazandibi, muhallebi, güllaç, keşkül, puding... Ya da daha soğukları, buram buram buzluları... Dondurma, adisebaba veya rokoko... Bu saydıklarımın tamamı hafif tatlıdır. İçinde bol süt olduğu için diğer tatlılara göre daha zararsızdır. Süt; tatlı, dondurma ve pasta yapımında gerçekten önemli bir malzeme. Ancak sütlü tatlıların lezzeti bir başka oluyor.

KAHVE AROMASINI DENEYİN

Benim en sevdiğim sanırım sütlaç. Adisebaba’yı da çok severim ama iyi adisebaba yapan yer pek kalmadı artık. Evde yapmayı hiç denemedim ve bunu yazarken fark ettim. Bu da demektir ki önümüzdeki günlerde bir adisebaba denemesi yapmam kaçınılmaz!

En sevdiğiniz tatlı hangisi olursa olsun lezzetine yakışan uygun taze meyve soslarıyla servis etmek veya içine meyve ya da kahve aroması eklemek tatlıya büyük değer katacaktır. Ya da kıvam için un yerine biraz nişasta ya da öğütülmüş yemiş, ya da irmik! İnanın tüm bu malzemeler ilk başta saydığım üç malzemeye eklenmeye başlayınca tencereden tüten koku, çok cazip bir hal alabilir. Ya da biraz eskilere gidip ‘palize’ yani pelteden ilham alabilmek de mümkün...

PADİŞAHLARIN TATLISI

Palize, Türkçe pelte, Farsça ‘inceltilmiş’ anlamını taşıyan paluda kelimesinden türer. Mevlana dönemindeki kaynaklardan 13’üncü yüzyılda ‘falüzed’ olarak bilinen bir tatlı tarifi yer alıyor. Bu da palizenin yani peltenin tarihinin çok eskilere dayandığını gösteriyor. Su, şeker ve nişastayla yapılan bu tatlının çeşitlerini yapabilmek elbette mümkün. Öyleyse işe palizeyle başlayıp padişahların en sevdiği tatlıya biraz da süt koyalım. Afiyet olsun.

Üzümlü bademli sütlü palize

• 2 kilo siyah üzüm u 2 su bardağı süt u 6 su bardağı su  u 1 adet portakal kabuğu u 1,5 su bardağı toz şeker

• Yarım çay bardağı buğday nişastası u Yarım su bardağı toz halinde öğütülmüş fındık

ÜZÜMLERİ yıkayıp saplarından ayırın. Bir tencerede toz şeker, portakal kabuğunu altı su bardağı suyla kısık ateşte yumuşayana ve suyu yarı yarıya azalana kadar kaynatın. İnce bir tülbentten geçirerek süzün, tekrar ocağa alın. Üzerine sütü ve öğütülmüş fındık tozunu ekleyin. Kaynayınca bir çay bardağı suyla sulandırılmış nişastayı ekleyin. Kıvam almaya başlayınca ocaktan indirip küçük kaselere bölüştürün. Soğuyunca buzdolabında birkaç saat dinlendirip servis yapın.

Not: Şekeri damak tadınıza göre ayarlamayı unutmayın. Ben, servis yaparken üzerine limon kabuğu ve bir parça lavanta özüyle çırpılmış krema ekledim.

Şeftalili haşhaşlı sütlaç

• 1 kilo süt u 2 yemek kaşığı pirinç unu u 1 kahve fincanı pirinç u 1 su bardağı tozşeker u 2 adet yumurtanın sarısı u 1 tatlı kaşığı beyaz haşhaş u 1 adet çubuk vanilya u 2 adet olgun şeftali u 2 yemek kaşığı kahverengi toz şeker

ŞEFTALİNİN kabuğunu soyup rendeleyin veya blendardan geçirin. Çubuk vanilyayı diklemesine kesip içinden vanilya özünü bıçağın ucuyla çıkartın. Şeftali rendesi ve kahverengi toz şekerle birlikte bir tencerede orta ateşte kaynatın. Şeftali suyunu salıp tekrar çekince karıştırıp ocaktan alın. Pirinci sıcak suda 20 dakika kadar bekletip birkaç kez sudan geçirin, iyice süzün. Sütten bir su bardağı ayırın. Geri kalanını pirinç ve şekerle tencereye koyup kaynamaya bırakın. Dibini tutmaması için ara sıra karıştırın. Pirinçler iyice pişince diğer sütte nişastayı eritip içine aktarın. Derin küçük bir kapta yumurta sarılarını çırpın ve üzerine biraz sütlaçtan ekleyip biraz daha karıştırın. Beyaz haşhaşı ekleyin, tekrar karıştırıp ocaktan alın. Küçük kapların üçte birine sütlaç koyun. Yaklaşık 10 dakika bekledikten sonra üzerine şeftali püresini paylaştırın. Ardından üzerini tekrar sütlaçla kapayın. İyice soğuması için buzdolabında bir saat bekletin.

Not: Ben üzerine satsuma suyu ve şekerle karamelize ettiğim küp şeftaliler de ekledim.

Ramazan’a özel iki yeni çorba

Knorr, Ramazan mönülerinizi iki yeni yöresel çorba çeşidiyle taçlandırıyor: Toros ve Oğmaç. Toros Çorbası, salçalı, terbiyeli, bulgur köfteli ve nohutlu karışımıyla Akdenizlilerin vazgeçeme-diği bir lezzet. Orta Anadolu’da, sofraların olmazsa olmazı Oğmaç Çorbası ise adını içine eklenen hamurun elde ovularak hazırlanmasından alıyor.

Koleksiyonerler kaçırmasın

COCA-COLA Ramazan’a özel olarak sınırlı sayıda ürettiği 250 ml’lik özel tasarımlı cam şişeleriyle koleksiyonerlere farklı bir alternatif sunuyor. İki farklı versiyonu bulunan özel tasarımlı şişeler Ramazan boyunca satışta olacak.

Hazır haşlanmışı var

Penguen Gıda, yeni bir ürün serisiyle tüketicilerinin hayatını kolaylaştırmaya devam ediyor: Haşlanmış nohut, kuru fasulye ve barbunya... Katkısız olarak üretilen haşlanmış ürünlerin suyunu süzüp yemeğinizi yapmak için tencereye koyduğunuz malzemelere eklemeniz ve beş dakika pişirmeniz yeterli olacak.

Bulaşık eziyet olmayacak

Yeni Pril Max Jel, özellikle tencere ve tava gibi inatçı yağ lekelerinin oluştuğu yüzeylerde, etkili formülüyle güç sarf etmeden etkili temizlik sağlıyor. Yoğun kıvamıyla süngerin üzerinde uzun süre kalan Pril Max Jel, bol köpüğü sayesinde uzun süre dayanıyor.

İlk yorum yazan siz olun
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.