Demokrasinin gereği olarak vatandaşın hak ve sorumlulukları yasalarla ortaya konulur. Yasaları TBMM yapar. Gazeteler de çıkarılan ve çıkarılması düşünülen yasalar ile bunların muhtemel sonuçları hakkında uzman görüşleri ışığında haberler hazırlar. Ancak “Hükümet şunu çıkaracak ya da bakan şu talimatı verdi” haberlerinin arkasından hükümetten somut yasa teklifleri gelmezse hiçbir anlamı olmaz. Sadece vatandaşa gargara yaptırmış olurlar.
Sigortalıların ve çalışanların merakla beklediği pek çok konuda TBMM’de hazırlanmış ve yasalaşmayı bekleyen birçok yasa teklifi var. Ne var ki muhalefet milletvekillerince hazırlandığı için iktidarca gündeme taşınmaması amacıyla türlü engellerle karşılaşıyorlar. Bunları duyuralım istedik ki halkımız TBMM’de kendilerini temsil edenleri, sorunlarını çözüm platformuna taşıyanları ve umursamayanları bilsin.
Sigortalılığa çırak veya stajyer olarak başlayanların bu başlangıçlarının emeklilik hesaplamalarında sayılmaması sorununun çözümü konusunda daha önce 1987’de tanınan hak benzeri yeni bir hak sigortalılarca yine bekleniyor. Bu konuda TBMM’de İstanbul CHP Milletvekili Dr. Celal Dinçer’in hazırladığı 12.03.2015 tarihli yasa teklifi çıraklık ve stajyerlik dönemlerinin sigorta başlangıcına sayılması amacıyla borçlanma yapılabilmesini öngörüyor.
DESTEK PRİMİ KALKACAK MI?
Bakıma muhtaç yakınlarını bakma görevini üstlenerek bakım ücreti alan kişilerin bu sürede aynı zamanda sigortalı sayılmalarını öngören yasa teklifi İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt tarafından 18.03.2015 tarihinde sunuldu.
Emekli iken iş kurarak istihdam oluşturan emeklilerden tahsil edilen haksız sosyal güvenlik destek priminin artık kaldırılmasını öngören CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli ve İstanbul milletvekili Umut Oran’ın 18.03.2015 tarihli ve Kocaeli Milletvekili M.Hilâl Kaplan’ın 15.01.2015 tarihli, Plan ve Bütçe Komisyonu ile Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda bekleyen yasa teklifleri var.
Geçici köy korucularının sigortalı sayılması ve bunların geriye dönük prim borçlarının devletçe karşılanmasını öngören CHP Tokat milletvekili Orhan Düzgün’ün 04.03.2015 tarihli ve İçişleri, Plan ve Bütçe Komisyonu ile Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda bekleyen yasa teklifi var.
KADRO İŞİ NE OLDU?
Ne işçi ne memur sayılmayıp iğreti bir şekilde kamuya ilintilenen geçici personelin kadroya alınmalarını öngören yasa teklifi de hazır. CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli’nin bu teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu ile Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda bekliyor.
CHP milletvekili Gürkut Acar’ın sigortalılık süresi ve prim gün sayısını doldurup yaş koşulu nedeniyle emekli olmayanların Genel Sağlık Sigortalısı sayılmasını öngören yasa teklifi ile MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu ve İzmir Milletvekili Oktay Vural’ın emeklilik yaşını doldurduğu halde ödemesi gereken prim gün sayısını doldurmadığı için emekli olamayanların borçlanarak emekli olabilmelerini sağlamayı amaçlayan 27.02.2012 tarihli yasa teklifi de her gündeme geldiğinde AKP’nin saf dışı ettiği bir teklif durumunda. Bu teklif yasalaşırsa, sigortalılığa yıllar önce başlamasına rağmen yaşı 60’ı geçtiği halde gününü dolduramadığı için emekli olamayanlara borçlanma ile 3 bin 600 günü tamamlayıp emekli olma fırsatı sunacak.
Devam edecek…
*****
ALTI AY BAĞ-KUR'LULUK EMEKLİ SANDIĞI EMEKLİLİĞİNİZE ZARAR VERMEZ
Ali Bey, emekli olmak için gerekli hizmet süremi tamamladıktan sonra 2013’de istifa ederek astsubaylıktan ayrıldım. 01.07.2015’te de yaşım doldu ve Emekli Sandığı'ndan aylık bağlandı. Fakat emsallerime göre ek ödememin 100 lira eksik bağlandığını düşünüyorum. İtiraz ettim cevap bekliyorum. Şifahi olarak da bana SGK'dan 2014’te altı ay Bağ-Kur sürem olduğunu bu süreden dolayı ek gösterge hakkımın kaybolduğunu söylediler. Bağ-Kur'a prim borcumu ödemiştim. Bir de emekli ikramiyemi henüz alamadım. Bunlar doğru mudur? Eksik aylık almamak için ne yapmalıyım? (Mehmet Kalay)
Sayın okurum, altı ay Bağ-Kur'lu olarak çalıştınız diye Emekli Sandığı emeklilik haklarınıza veya ek göstergenize hiçbir şey olmaz.
Yanlış bilgilendirilmişsiniz. Aylığınızda bir eksik var ise bunun tek nedeni Bağ-Kur'lu olmanıza neden olay faaliyetinizin hala devam ediyor göründüğü olabilir. Ek ödeme tamamen aylığa bağlıdır, aylık tamam ise ek ödeme de tamam olmalıdır. Sizin durumunuzda emekli ikramiyesini de almamanız için hiçbir neden bulunmuyor. Alamadıysanız 5434 sayılı Kanun’un 89’uncu maddesi kapsamında yazılı olarak talep etmenizi öneririm