Çalışanların ve emeklilerin çok önemli sorunları var. Bunlardan sık sık kamuoyu gündemine gelmesine rağmen gerçekleşmeyenleri oldukça dikkat çekiyor. TBMM’de gerek son yasama döneminde ve gerekse bir önceki yasama döneminde bahse konu sorunların çözümü konusunda somutlaşmış yasa teklifleri bulunuyor. Tekliflerin çıkması için TBMM başkanı tarafından gündeme alınıp çoğunluk tarafından engel olunmadan sürecin tamamlanması yasalaşmaları bakımından yeterli bulunuyor. Bu yasa tekliflerinin bir kısmına 7 Eylül’deki yazımda yer vermiştim. Bugün de aynı konuya devam edelim.
AKP’nin getirdiği yıpranma hakkında itfaiyeciler sadece yangınla mücadele ettikleri saatlerin hesabına göre yıpranma hakkı kazanıyorlar. Bu da hakkı devede kulağa çeviriyor. CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli’nin ve Manisa Milletvekili Özgür Özel’in itfaiye çalışanlarının sadece yangın çıkarsa değil, yangını beklerken de fiili hizmet zammı kazanmalarını öngören yasa teklifi de İçişleri, Plan ve Bütçe Komisyonu ile Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda bekliyor.
YIPRANMA HAKKI DA SIRADA
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın infaz koruma memurlarının fiili hizmet zammına tabi olmalarını öngören 28.01.2015 tarihli yasa teklifi ile aynı partinin Manisa Milletvekili Özgür Özel ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın yasa teklifleri bu haklı beklentiyi gerçekleştirmeyi bekliyor. MHP Samsun Milletvekili Cemalettin Şimşek’in üniversite ve Sağlık Bakanlığı hastanelerinde, uzman tabip, tabip, diş tabibi, uzman veteriner hekim, veteriner hekim, eczacı, biyolog, psikolog, ebe, hemşire, laborant, sağlık teknikeri, sağlık memuru, hasta bakıcı kadrolarında çalışanlara yıpranma payı verilmesi öngören 16.01.2014 tarihli yasa teklifi de yıpranma hakkının zor şartlarda çalışan bu kesimlere de tanınmasını öngörüyor.
Bir işte sigortalı çalışırken doğum yapan annelere tanınan borçlanma hakkının, doğum yaptıkları sırada sigortalı olmayan anneleri de kapsayacak şekilde genişletilmesini öngören CHP milletvekili M. Akif Hamzaçebi’nin 03.04.2015 tarihli yasa teklifi yasalaşırsa bu konuda Çalışma eski Bakanı Faruk Çelik’in “Askerlik borçlanmasına benzer doğum borçlanması getirdik” vaadi de yerine gelmiş olacak.
GSS PRİMLERİNE AF
CHP İzmir milletvekili Aytun Çıray’ın Genel Sağlık Sigortası olanın bakmakla yükümlü olduğu kişi kavramının evli olmayan çocukları da kapsayacak şekilde genişletilmesi ve 18 yaşın üzerinde olup da gelir testi yaptırmamış olanların prim borçlarının gecikme faizleriyle birlikte silinmesini amaçlayan 14.07.2014 tarihli yasa tasarısı da önemli bir sorunu çözecek nitelikte bulunuyor.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun “taşeron işçilerinin ihaleyi açan kurum ve kuruluşların işçi kadrolarına atanmasını” öngören 02.07.2014 tarihli yasa teklifi de yasalaşmayı bekleyenlerden. Bu konuda Başbakan Davutoğlu’nun sözlü vaadi bulunuyordu. Fakat AKP mahkeme kararı ile kadroya hak kazanan karayollarındaki taşeron işçilerine bile kadrolarını teslim etmemişti.
PRİMİ DEVLET ÖDESİN
CHP Manisa milletvekili Mazlum Nurlu’nun “askere alınanların, askerlik süresince Genel Sağlık Sigortası kapsamında olması ve sigorta primlerinin Milli Savunma Bakanlığı bütçesinden ödenmesini” amaçlayan 05.08.2015 tarihli yasa teklifi var. Bu teklif ile özellikle bedelli askerliğin yaygınlaştığı günümüzde fiilen askerlik yapanlara son derece hakkaniyetli ve yerinde bir değişiklik yapılmış olacak. Tabii bunun sonucunda devlete hizmet için işinden geri kalan genç erkek vatandaşlarımız askerlik borçlanması yaparak üstüne bir de para ödemek zorunda kalmayacak.
Vatandaşımızın beklentilerini karşılamak amacıyla TBMM’de bekleyen tekliflerden başlıcaları bunlar. Ayrıca CHP Manisa milletvekili Özgür Özel'in önümüzdeki Kurban Bayramı’nda 1.650 liralık ikramiye verilmesi konusundaki yasa teklifi de var. Umarız bu tekliflerin arkasındakiler yeterli desteği bulurlar ve vatandaşlarımızın bu önemli sorunlarına çözüm bulunmuş olur.
*****
BABANIZ HEMEN EMEKLİ OLABİLİR
Ali Bey, babam 01.03.1996-13.12.2000 arasında Tarım Bağ-Kur sigortalısı, 14.12.2000-13.10.2011 arasında Esnaf Bağ-Kur sigortalısı, 14.10.2011'den 30.06.2015'e kadar da 1.246 gün SSK sigortalısı olarak çalıştı.
14.01.1960 doğumlu babam ne zaman emekli olabilir? (M. Karaçete)
14.01.1960 doğumlu babam ne zaman emekli olabilir? (M. Karaçete)
Sayın okurum, Bağ-Kur'dan sonraki SSK çalışma süresini 1.260 güne tamamlar ve askerliğini de borçlanırsanız babanız hemen emekli olabilir.
Askerliği borçlanmazsanız yine 1.260 günü tamamlamak şartıyla 20.01.2016’da emekli o