Teşvik için ortağın borcunun önemi yok ama gel de anlat

Ali TEZEL

Yasa, işverenin (şirketin) borcu yoksa teşvikten yararlandırılır diyor SGK çıkardığı yasadışı genelge ile şirketin ortak, yönetici, işveren vekili, üst düzey yöneticilerinin (ne demekse) de hem Bağ-Kur hem de işyeri SGK borcu olmaması şartına bağlamış…

Ali Bey, mükelleflerimize 6486 sayılı teşvikten yararlandıramıyoruz. Sorun şirket ortakların başka şirketlerden doğan sigorta prim ve Bağ-Kur borcunun olmaması gerekiyor. Biz hangi ortağın diğer şirket ortaklıklarından doğan borcu takip edebiliriz. Yedi tane yararlanması gereken şirket var fakat ortakların Bağ-Kur borcu veya başka şirket ortaklığından kaynaklanan borç yüzünden yararlandıramıyoruz. Bu sorunu sizin gündeme getirmenizi istiyoruz. Sizin yaptığınızı ne Türmob nede Ticaret Odaları yapabiliyor. Sizin kaleminiz medyalarda yer alıyor. İlgilenirseniz sevinirim.  İsmi Saklı

Sayın okurum, hakkımdaki değerlendirmeleriniz için teşekkür ederim. Konunuza gelince, evet bahsi geçen 6486 sayılı Kanun ile 5510 sayılı Kanun’un 81. maddesinde değişiklik yapılmış ve teşvik sistemi getirilmiştir. SGK ise çıkardığı genelge ile içinden çıkılmaz hale getirmiştir.

İlgili maddeye göre,

“… i) Özel sektör işverenlerinin yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olarak yurt içinden götürülen sigortalılar için, bu maddenin (f) bendine göre prime esas kazanç üzerinden ödenecek primin işveren hissesinin beş puanlık kısmına isabet eden tutar Hazinece karşılanır. Bu bent hükümlerinden faydalanabilmek için; çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili olarak işverenler tarafından bu Kanun uyarınca verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içinde Kuruma verilmesi, bu sigortalılara ilişkin olarak yatırılması gereken sigorta primi tutarlarının Hazinece karşılanmayan kısmının yasal süresi içinde işverenlerce ödenmiş olması ve bu işverenlerin Kuruma prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması şarttır…”

***MADDE İŞVERENİN BORCU OLMASIN DİYOR

Madde metninden de görüleceği üzere adı geçen teşvikten yararlanmak için teşvikli belge –e-bildirge edecek işverenin (şirketin veya gerçek kişi işverenin) Kuruma prim borcu olmaması şartı vardır. Ancak, SGK’nın primlerle ilgili biriminde okuduğunu anlamaktan uzak, yasa yorumlamaktan aciz kişiler de olduğu için çıkardıkları genelge TAMAMEN YASADIŞIDIR.

Şöyle bir düşünün, borsaya kote olmuş bir  Anonim Şirketin yüzbinlece ortağı var şimdi teşvikten yararlanmak için yüzbinlerce ortağın kim olduğunu belirleyecek sonra da SGK’ya borçları var mı bakacaksınız. Mantıklı mı insan olan, azıcık aklı olan bu tür genelge yazar mı?

Şöyle ki ilgili genelge bu konuyla ilgili diyor ki; (bkz 2013-30) “Bu nedenle, 46486/56486/66486 kanun numaralı aylık prim ve hizmet belgelerinin düzenlendiği işyerinden dolayı Kurumumuza yasal ödeme süresi geçmiş prim ve idari para cezası borcu bulunmadığı halde, kendi adına tescil edilmiş diğer işyerleri ile ortak, üst düzey yönetici, işveren vekili ve aracı olarak işlem gördüğü işyerlerinden kaynaklanan yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi ve idari para cezası ile işverenin gerçek kişi olması halinde ayrıca kendi sigortalılığından kaynaklanan 5510/4-1-b kapsamındaki yasal ödeme süresi geçmiş prim borçlarının toplamı (gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte) 16 yaşından büyükler için belirlenmiş aylık asgari ücretin brüt tutarını aşan işverenlerce, bahse konu sigorta primi teşvikinden yararlanılmaması gerektiğinden, bu işverenlerce aylık prim ve hizmet belgelerinin Kurumumuza gönderilmesi sırasında 46486/56486/66486 sayılı kanun numaralarının seçilmemesi gerekmektedir…”

İlk yorum yazan siz olun
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.