Vatandaş Belediyesinden Ne İster?

Ahmet ÇİÇEK
Çokça eleştiri alıyorum; neden hiç Rize için yazmıyorsun diye… Kendimi affettirmek değil de Rize'nin siyasetini ve bürokrasisini yakından tanıma imkânım olmadığı için -ki bu benim için bir eksikliktir-kalemim bu doğrultuda hizmet edemedi. Fakat emin olun ki artık hem şehrimi, hem şehrimin sorunlarını, hem de şehrimin bürokrasisini tanıma adına daha yoğun bir çaba içindeyim. Umut ederim ki kusurumu zaman içinde telafi etmiş olurum.
 
Halıhazırda yerel seçimler arifesindeyken kusurumu telafi adına bir başlangıç olması hasebiyle Rize il ve ilçe belediyeciliği hakkında görüş ve önerilerimi arz etmiş olayım. İşin uzmanı değilim ama bir vatandaş olarak belediyeden ne beklenir, ne istenir bu minvalde söyleyeceklerim var.
Belediyecilik, yerleşik toplumların yaşam alanlarını işlevsel hale getirmek adına gerekli bir organizasyon. Geçmişi çok eskilere dayansa da ülkemiz adına son 20 yılda belediyecilik yeni bir karakter kazanmış gibi görünüyor.
 
Yeni karakterin en önemli sebebi estetik ihtiyacının artmasıdır. İnsanımız yaşam standartları itibariyle eskiye nazaran temel ihtiyaçlarının ötesine geçmiş ve artık estetiğe çok daha önem verir hale gelmiştir. Küreselleşen dünyamızda iletişim ve ulaşım imkânlarının gelişmesi ile insanımızın bakış açısını da çeşitlendirmiş ve insanımız artık şahit olduğu estetik güzelliklerinin benzerini ya da sentezlenmiş orijinalini kendi memleketinde görmek istiyor.
 
Kırsaldan kente çok hızlı aktığımız için belediyecilik hazırlıksız yakalandı ve neticede bütün şehirlerimiz birbirine benzer oldu. Bu sorunu aşmak için şimdilerde kentsel dönüşüm sistemi devrede. Yalnız benim farkettiğim kadarıyla bu dönüşüm projeleri de şehirleri kendi orjininde tutamıyor.
 
Ve turizm… Son dönemlerde çok daha önem kazanan bir sektör. Hem iç hem de dış turizm açısından her vatandaş kendi memleketinin diğerlerine kıyasla bir adım daha önde olmasını arzular halde. Bunu sağlamanın yolu da farklılığı yakalamak. Bana göre de belediyeciliğin yeni karakterindeki en önemli sorun bu. Çözüm için en makul yol geçmişin kültür öğelerini önplana çıkarmak gibi görünüyor. Her şehrin kendine mahsus bir atmosferi ve ruhu olmalı. Estetik bu ruha işlenmeli. Mesela biri Rize'ye geldiğinde Trabzon'a gelmiş gibi olmamalı. Trabzon'un estetiğinde bir tat, Rize'nin estetiğinde ayrı bir tat bulmalı. Eğer belediyecilikte bu ruh olgunlaştırılabilirse Türkiye bambaşka bir Türkiye olacaktır kuşkusuz.
 
Gel gelelim bir Rizeli olarak Rize Belediyeciliği hakkındaki beklentilerime… Keşke beklentilerimize diyebilmiş olsam ama bu konuda yeterli bir kamuoyu araştırmam olmadığı için şahsımla sınırlı kalmak durumundayım. Konuyu çok dağıtmama adına oldukça sade bir biçimde sıralayacağım beklenti ve önerilerimi. Yeni dönemde müstakbel belediye başkanlarımıza fikir vermesi temennisiyle…
 
1-       Kentsel dönüşüm projeleri Rize'ye özgü şekilde yeniden ele alınmalı. İlk örnek Timya Vadisi bu doğrultuda görücüye çıkmalı.
2-       Sahilde yüksek binalar olmamalı. Teraslanmış tarzda yamaçlara yaslanmalı yapılar. Sahilden bakınca görüntü bir anda kesilmemeli. Böylece dolgu alanı da baskıdan kurtulmuş olur.
3-       Dış cepheler bina sahipleri ve belediye organizasyonu ile Rize'ye özgü mimari ile yeniden restore edilmeli. Renk ve şekil uyumu göz zevkine uygun olmalı.
4-       Küçük dereler birleştirilerek şehrin içinden geçer hale getirilmeli ve etrafı peyzaj çalışmaları ile kartpostal güzelliğinde yeni turistik mekanlarla süslenmeli. Bu vesile ile yeni cazibe merkezleri oluşturulabilir.
5-       Bahar ve yaz dönemlerinde ilçeler arası vapur seferleri düzenlenmeli. Hatta yılın belli dönemlerinde deniz sporları festivali düzenlenmeli. İnsanlarımız ve misafirlerimiz denizle daha çok haşır-neşir olmalı.
6-       Şehrimizin balıkçılığını önplana çıkarma maksatlı her yıl geleneksel hamsi festivalleri düzenlenmeli. Ağaç ürünleri (kereste-mobilya-kağıt-süs eşyaları) konusunda Rize'yi bir merkez haline getirerek alternatif ekonomik kaynak sağlanabilir. İlaç sanayii için de doğal kaynaklarımız müsait.
7-       Ulusal gündemde yer alacak karakterde bazı program ve etkinliklerin Rize'de yapılmasına ortam hazırlanmalı.
8-       Çaykur reklamları aynı zamanda Rize'ye turist çekebilecek karakterde belediye ile işbirliği halinde belirlenmeli.
9-       Her yıl Rizeli sanatkârlar, iş ve bilim adamları, düşünürler gibi yetişmiş kişilerin katılacağı Rize Platformu oluşturulmalı. Bu çalışmanın Rize'ye katacağı çok şey olur.
10-   Şehrin her cami girişine öneri ve şikâyet kutuları konmalı. Her ayın (tarihi-saati belli) sonunda yapılan çalışmalar, duyurular, uyarılar ve istekler Belediye Başkanı tarafından yerel televizyondan halka ulaştırılmalı.
 
Bu beklenti ve önerilerimin bir vatandaş gözünden belediyesinden istenen şeyler olarak telakki edilmesi yerindedir. 
 
Rize'ye hizmet heyecanı yaşayan tüm adaylarımıza gönülden başarılar diliyoru

İlk yorum yazan siz olun
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.