7 yıl önce Çaykur tarafından 138 Milyon TL karşılığında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ)’ye devredilen İslampaşa Mahallesindeki 100. Yıl Paketleme Çay Fabrikasının arazisi, İyidere’de yapılmakta olan ve inşaatının 10 ayda tamamlanacağı açıklanan Yeni Çay Paketleme Fabrikasının aradan 3 yıl 9 ay geçmesine rağmen henüz tamamlanamadığı, fabrikada harmanlama, silo ve temizleme makinelerinin montajında sona gelindiği; akıllı ambarda ise yapım ve montajların tamamlanarak test çalışmalarına başlandığı belirtildi.
SÜTLÜOĞLU’NDAN YENİ AÇIKLAMA: 2018 YIL SONU TAMAMLANACAK
2014’te ihale imzalanırken ihale şartnamesine göre fabrikanın 10 ayda tamamlanacağını kaydeden Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, aradan yıllar geçtikten sonra Ocak 2017’de yeni paketleme fabrikası inşaatında yaptığı inceleme sırasında fabrikanın 2017 yılında devreye alınacağını belirtmişti. Fabrikadaki çalışmaları Genel Müdür Yardımcısı Dr. Turgay Turna ve ilgili daire başkanları ile yerinde inceleyen Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, bu kez yaptığı açıklamada fabrikanın 2018 yıl sonuna doğru devreye almayı planladıklarını kaydetti.
ÇAYKUR PAKETLEME FABRİKASI ARAZİSİNİ 7 YIL ÖNCE ÜNİVERSİTEYE 138 MİLYON TL'YE SATMIŞTI
7 yıl önce Çaykur tarafından 138 Milyon TL karşılığında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ)’ye devredilen İslampaşa Mahallesindeki 100. Yıl Paketleme Çay Fabrikasının arazisi, İyidere’de yapılmakta olan ve inşaatının 10 ayda tamamlanacağı açıklanan Yeni Çay Paketleme Fabrikasının aradan 45 ay geçmesine rağmen inşaatı tamamlanamadığından Çaykur, 100. Yıl Paketleme Çay Fabrikasının arazisini boşaltmıyor.
SÜTLÜOĞLU 2017 OCAK AYINDA YAPTIĞI AÇIKLAMADA YIL SONU TAMAMLANACAĞINI SÖYLEMİŞTİ
Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Ocak 2017’de yeni paketleme fabrikası inşaatında yaptığı inceleme sırasında fabrikanın 2017 yılında devreye alınacağını belirterek, “Paketleme fabrikamızın inşaatının son durumu ile ilgili gerekli incelemeleri yaparak müteahhit firma ve teknik elemanlarımızdan bilgileri aldık. İnşaat aşaması arık sona yaklaşıyor. Bir yandan da akıllı ambar bölümü inşa ediliyor. Bu kısma hiç insan girmeyecek. Bilgisayar sistemiyle robotik olarak ürünler depolanıp araçlara yüklenecek. Son derece teknolojik bir ambar olacak. Fabrikamız da dünyanın en teknolojik ve kapsamlı paketleme fabrikası olacak. İnşallah bir marka fabrika olacak. Allah nasip ederse 2017 yılında bu fabrikayı devreye almayı planlıyoruz. Bu yılsonunda inşaat kısmı bitecek, otomasyon sisteminin ihaleleri yapım aşamasında. Harmanlama, silolar ve diğer otomasyon unsurları fabrikaya yerleşecek.” İfadelerini kullanmıştı.
İHALEYE 10 FİRMA TEKLİF VERMİŞTİ. EN DÜŞÜK TEKLİF 81 MİLYON TL OLMASINA RAĞMEN İHALE 97 MİLYON TL TEKLİF VEREN FİRMAYA VERİLMİŞTİ
10 ayrı firmanın ihaleye girerek teklif verdiği ve 10 firmanın da teklifinin geçerli olduğu yaklaşık maliyeti 109 milyon 990 bin 909 TL olan Çaykur Çay Paketleme Fabrikası İnşaatı ihalesi, en düşük teklif 81 milyon 950 bin TL (Dönemin döviz kuru 37 milyon dolar) olmasına rağmen, 15 Milyon 103 bin 053 TL (Dönemin döviz kuru 7 milyon dolar) fazlasına 97 milyon 053 bin 053 TL’ye (Dönemin döviz kuru 44 milyon dolar) Ahes İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş.’ye verilmişti.
GENEL MÜDÜR SÜTLÜOĞLU YAKLAŞIK MALİYETİ 109 MİLYON TL 990 BİN 909 TL OLAN İNŞAATI, 2015 YILINDA 300 MİLYON TL OLARAK AÇIKLADI
İhale şartnamesinde Çaykur Çay Paketleme Fabrikası İnşaatı ihalesi yaklaşık maliyeti 109 milyon 990 bin 909 TL olarak ifade edilirken, Genel Müdür Sütlüoğlu tarafından 2015 yılında basına servis ettirilen açıklamada ise, Genel Müdür Sütlüoğlu'nun "Yaklaşık 300 Milyon TL’ye mal olacak tesis tamamlandığında 5,5 yıl gibi kısa bir sürede kendisini amorti edecek." şeklindeki sözleri de yer aldı.
PROTOKOL SÖZLEŞMESİ İMZALANIRKEN SÖYLENENLER ÇABUK UNUTULDU
Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu ise çay paketleme fabrikası inşaat ihalesini kazanan AHES İnşaat Ticaret ve Sanayi A. Ş yetkilisi Süleyman Ekşi ile 2014 Eylül Ayında imzaladığı protokolle inşaatın bitirilme süresinin 10 ay olduğunu (İhale şartnamesine göre süre 13 Temmuz 2015’te doldu) ifade etmişti.