Sigaranın insanların tüm organlarına kalıcı ve ciddi zararlar verdiğini vurgulayan İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Başkanı Dr. Mustafa Aydın, ‘’Bugün Türkiye’de akciğer kanseri hastalarının yüzde 80’i, kalp ve damar rahatsızlığı yaşayanların yüzde 70’i sigara içtikleri için bu hastalıklara yakalanıyorlar. Sigara içen anne adaylarının çoğunda çocuğun engelli doğma riski var. Sigara içen bir babadan p50 geni yoluyla çocuğa kanser mikrobu geçebilir. Bu sebeple çocuk sigara içmese bile babadan geçen gen nedeniyle genç yaşta kanser hastalığına yakalanabilir. Dolayısıyla sigaranın ne tür hastalıklara neden olduğunu, insan sağlığını nasıl tehdit ettiğini herkes biliyor’’ diye konuştu.
‘SİGARA İÇME YAŞI TÜRKİYE’DE 11’E DÜŞMÜŞ DURUMDA’
Türkiye’de ortalama her yıl 120 bin insanın sigara nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade eden Dr. Aydın, en az 15 bin kişinin de sigara içmediği halde pasif içicilik durumuna maruz kaldığı için yaşamını yitirdiğini belirtti. Söz edilen rakamların bugün Türkiye’de küçük ölçekli bir şehrin nüfusuna eşit olduğunu dile getiren Dr. Aydın, ‘’Yani her yıl Türkiye’de küçük ölçekli bir şehir haritadan siliniyor. Bu duruma rağmen çoğu insan hala sessiz kalmayı tercih ediyor ve bu çok vahim bir durum’’ diye konuştu. Sigara içme yaşının Türkiye’de 11’e düştüğünü söyleyen Dr. Aydın, şöyle devam etti: ‘’Sigara kartelleri ve üreticileri çocuk denecek yaştaki gençlere, sigara içerseniz genç olursunuz, özgür olursunuz gibi söylemlerde bulunarak, duruma entelektüel bir boyut katıyorlar. Sigara içmeyi bir gençlik formatına sokan üreticiler bu şekilde çocukların sigaraya bağımlı hale gelmesine sebep oluyorlar.’’
’HERKES ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ YAPNALI’
Sigarayla mücadele noktasında herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Aydın, farklı mecralardan sigaranın zararlarına dair gerçeklerin duyurulması gerektiğini sözlerine ekledi. ‘’Anne babalar, eğitim kurumları, sağlık kurumları, toplum önderleri hepimiz el birliği içerisinde gelecek nesle dumansız bir hayat sunabilmek için sigaranın son molekülü yok olana kadar çalışmalarımıza devam etmeliyiz’’ diyen Dr. Aydın, bu şekilde sigaranın gerçek yüzünü gençlere gösterebileceklerini söyledi.