Doğan'ın ortaklarını kim koruyacak?

Doğan'ın ortaklarını kim koruyacak?

Doğan Yayın Grubu'nun İMKB'ye yolladığı açıklamadan öğrendiğimiz kadarı ile, 2004-2005 ve 2006 yıllarını kapsayan vergi incelemesi sonucu gruba 826 milyon 265 bin lira vergi aslı ve cezası ödemesi tebliğ edildi.

Tabii olarak bu cezaya itiraz yolları bulunmaktadır. Yargısal itirazdan başlayın da vergi idaresi ile uzlaşmaya kadar seçenekler kullanılabilir ve Doğan Grubu itiraz yollarını kullanacağını açıkladı. Hatırlayacağımız üzere Petrol Ofisi'ne kesilen 1,2 milyar liralık cezada da uzlaşma yoluna gidilerek 275 milyon liralık ödeme ile sorun çözülmüştü.

Doğan Grubu'nun üzerinde halen devam eden diğer vergi cezaları da bulunmaktadır. Grup şirketlerinden POAŞ olsun Yayın Holding'in diğer cezaları da itilaf halini sürdürmektedir.

Bugün biz olayın başka boyutunu ele alacağız. Doğan'ın diğer ortaklarının durumunu sorgulayacağız. Diğer ortaklar ne olacak? Küçük yatırımcıların ne yapması gerekiyor?

Hatırlanacağı üzere POAŞ cezasında uzlaşma yoluna gidilirken cezayı POAŞ'ın yarı ortağı olan Doğan Holding ödedi. Diğer ortak olan OMW ise bu cezaya katılmadı. Peki POAŞ'ın cezasına diğer büyük ortak katılmazken Doğan'ın bu ödemesine diğer küçük ortaklar neden katıldı? OMW'nin korunma duvarı neden küçük yatırımcılar için çalışmadı?

Doğan Yayın Grubu Aralık 2008 ve son olarak önceki günkü vergi cezaları sonucu yine mali bir yol ayrımı ile karşı karşıya. Bu cezaların karşılığında oluşabilecek mağduriyetin sorumlusu kim?

Konuyu biraz daha açalım. Siz bir kişi ile iş ortaklığına gidiyorsunuz ve kâğıt üzerinde bu işten para kazandığınızı görüyorsunuz. (Neden kâğıt üzerinde olduğunu da açıklayacağım.) Ama aradan bir süre geçiyor ve meğer kazanç olarak gördüğünüzü bütün birikimler bir anda nerede ise yok oluyor. Ve yıllarca kâğıt üzerindeki kazançlarınızdan olduğunuz gibi ana sermayenizden de oluveriyorsunuz. İş ortağınıza ne dersiniz?

Doğan Grubu'nun iki ana holdingine baktığımızda nerede ise temettü hanesinde koskocaman bir sıfır göreceksiniz. (DOHOL 2006 yılı yüzde 18,5 hariç.) Grubun iki dev holdingi yıllarca kazanmış görülmüş ama ortaklara nakit bir pay vermemiş; hep kâğıt üzerinde kalmış bu kârlar.

Doğan Yayın Holding'in kur riskine baktığımızda zaten şu an itibari ile yaklaşık 400 milyon liralık bilânçoya yansımamış bir zarar bulunuyor. Son vergi cezaları ile beraber birikimli zararın 1 milyar 250 milyon liraya ulaşacağını hesaplayabiliriz. Peki, şirketin piyasa değeri ne? Doğan Yayın Holding dün akşam itibari ile borsada 315 milyon liralık bir değerden işlem görmüş.

Bizim burada açıklamaya çalıştığımız nokta kur riski gibi faaliyetlerden kaynaklanan veya yanlış yatırım stratejilerinden kaynaklanan riskler değildir. Burada şirketi yönetenlerin sorumluluğunda olan cezaların maliyetini kimin üstleneceğidir.

Aslında bu sorun sadece Aydın Doğan ve küçük ortakları için söz konusu değildir. Tüm halka açık şirketlerin yönetim sorumluluğundaki cezaları kimin üstleneceğidir.

Şu ortaklık piyasalarının yeniden reforma tabii tutulması gerektiğini yıllarca neden söylediğime bir örnek daha yaşıyoruz. Bakalım küçük yatırımcının hakkını kim savunacak?

Kim Doğan gibilere karşı bu insanları koruyacak?



Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi