Karal, atıl durumdaki ekilemeyen tarım arazilerini Meclis gündemine taşıdı

Karal, atıl durumdaki ekilemeyen tarım arazilerini Meclis gündemine taşıdı
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, atıl durumda bulunan ve çeşitli nedenlerle ekilemeyen arazilerini Meclis gündemine taşıdı.

Soru önergesi veren DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, “Türkiye genelinde kaç dekarlık atıl tarım arazisinde üretim yapılamamaktadır?” diye sordu.

DEVA Partili Hasan Karal, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesi verdi. Milletvekili Karal, Tarım Bakanlığınca hazırlanan, ‘İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmeliğin 22 Ağustos 2024’te Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsattı.

“Atıl durumdaki ekilebilir alanlar tarımsal üretime kazandırılmalı”

Yönetmeliğe göre mülkiyeti gerçek/tüzel kişilere ait olan ve 2 yıl işlenmeyen tarım arazileri bakanlık tarafından tarımsal amaçla kiralanabilmesinin öngörüldüğünü kaydeden Karal, bu araziler dışında da atıl durumda ekilebilir tarım arazilerinin bulunduğuna dikkat çekti. Atıl durumdaki arazilerinin kullanımının etkinleştirilerek üretime kazandırılmasının çok büyük önem arz ettiğini vurgulayan Milletvekili Karal, artan nüfusla birlikte beslenme gereksinimlerinin yükselmesi ve dolayısıyla gıda ihtiyacının artması, tarım arazilerinin etkin ve verimli kullanımını da önemli kıldığını bildirdi. Karal, “Ülkemizin birçok bölgesinde üretim yapılabilecekken tarımsal faaliyet yapılmayan atıl durumda tarım arazisi bulunduğu bilinmektedir. Bu durum birçok yönden ülke ekonomisini olumsuz etkilemektedir. Atıl durumdaki tarım arazilerinin üretime kazandırılması, tarımsal üretim çeşitliliğini ve miktarını artırırken, aynı zamanda ekonomik kazancın yükselmesine ve istihdamın artmasına da katkı sağlayacaktır.” ifadelerine yer verdi.

“Tarım arazisi olmasına rağmen bu alanlarda ekim yapılamamasının nedenleri nelerdir?”

Milletvekili Karal, verdiği önergede Bakan Yumaklı’dan şu sorulara yanıt verilmesini istedi:

“1) Türkiye genelinde kaç dekarlık atıl tarım arazisinde üretim yapılamamaktadır? 2) Tarım arazisi olmasına rağmen bu alanlarda ekim yapılamamasının nedenleri nelerdir? 3) Ekim yapılamayan tarım arazilerinin üretime kazandırılması halinde gerçekleşebilecek istihdam artışı ve tarımsal üretim ne kadar hesaplanmaktadır? 4) Ekim yapılamayan tarım arazilerinin üretime kazandırılması için herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? 5) Ekim yapılamayan tarım arazisinin, hali hazırda ekim yapılabilen tarım arazisine oransal büyüklüğü nedir? 6) Tarım arazilerinin etkin ve verimli kullanılması ve gıda arz güvenliğinin sağlanması için yapılan çalışmalar ve alınan tedbirler nelerdir?”

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
5 Yorum