Dikkat! Konut hesabı açana devlet yardımı var
6637 sayılı Kanun’da Türk vatandaşlarının belirli koşulları sağlamaları karşılığında konut yardımı devlet katkısı yapılacağı düzenlenmiştir. Konut hesabının ödenmesine ilişkin katılımcıların, bankaların ve devlet kurumlarının yapacakları işlemler ise 26.02.2016 tarih ve 29636 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik ile açıklığa kavuşturulmuştur.
Konut yardımı devlet katkısından yararlanmak isteyen vatandaşların bankaların yurtiçi şubelerinde Türk Lirası cinsinden mevduat hesabı veya katılım fonu olarak açmaları gerekmektedir. Konut hesabı açılışında katılımcı ile banka arasında sözleşme ve gerektiğinde ürün işleyiş detaylarını içeren müşteri talimatı düzenlenecektir.
Konut hesabına ödemeler düzenli olarak yapılacaktır. Düzenli aylık ödemelere ilişkin alt sınır 250 TL, üst sınır 2 bin 5000 TL dir. Ödemelerin üç aylık ödeme planına göre yapılması durumunda aylık ve üst sınırların üç kat geçerlidir. Katılımcıların konut yardımı devlet katkısından yararlanabilmeleri için yönetmelikte belirtildiği üzere ödemeleri aksatmamaları gerekmektedir.
Sayıştay’ın görüşü alınarak hazırlanan Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik yayımı tarihinden dört ay sonra (26.08.2016 tarihinde) yürürlüğe girecektir.
Katılımcının devlet katkısında hak kazanabilmesi için katılımcının;
• Türk vatandaşı olması,
• 07.04.2015 tarihi itibariyle tamamı kendi adına kayıtlı konut sahibi olmaması,
• Konut edinim tarihine kadar asgari üç yıl boyunca devlet katkısına konu olan konutlara uygun olarak konut hesabına düzenli ödeme ödene yapmış olması,
• Devlet katkısı almak için başvurduğu konut dışında 07.04.2015 tarihinden itibaren başka konut edinmemiş olması,
• Konut edinim tarihini müteakip altı ay içerisinde gerekli belgeler ile konut hesabının bulunduğu bankaya başvurması gerekir. Devlet katkısının hesaplanmasında, konut edinim tarihindeki birikim esas alınır. Devlet katkısı tutarı, konut edimim tarihindeki birikimin %20’sini ve azami 15 bin Türk Lirası’nı geçemez. Katılımcının eşinden ve birinci derece kan hısımlarından satın aldığı konutlara devlet katkısı ödenmez. Devlet katkısı katılımcı tarafından konut hesabına yapılan düzenli ödeme sürelerine göre aşağıdaki şekilde hesaplanır;
• Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 36 ile 47 ay olanlar için hesaptaki birikim tutarının %15 idir. Ancak ödenecek tutar 13 bin TL’yi geçemez.
• Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 48 ile 59 ay olanlar için hesaptaki birikim tutarının %18’idir. Ancak ödenecek tutar 14 bin TL’yi geçemez.
• Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 60 ile üzeri olanlar için hesaptaki birikim tutarının %20 sidir. Ancak ödenecek tutar 15 bin TL’yi geçemez.
Korumalı işyerlerine destek
Zihinsel ve ruhsal engelli kişilerin işgücü piyasasına kazandırılabilmesi için özel olarak düzenlenen işyerlerinde mesleki rehabilitasyon verilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkemizde bu amaçla korumalı işyeri statüsü alan işyerleri devlet tarafından gerek mali gerekse de teknik yönden desteklenmektedir.
Korumalı işyerlerinde çalışan engelli bireylerin;
a) En az %40 oranında zihinsel veya ruhsal engelli olması,
b) İŞKUR’a kayıtlı olması,
c) 15 yaşını bitirmiş olması gerekmektedir.
Bu özelliklere sahip en az 8 engelli personelin istihdam ediliyor olması ve işyerinde çalışacak engelli bireylerin sayısı, toplam işçi sayısının %75’inden az olmaması halinde işveren “Korumalı İşyeri” statüsü için başvuru yapabilecektir.
Korumalı işyeri statüsüne sahip olan işyerlerinde çalıştırılan engelliler için işverenlere ücret desteği sağlanmaktadır. Ücret Desteğinin usul ve esasları 30.04.2016 tarih ve 29699 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Korumalı İşyerlerinde Çalışan Engellilerin Ücretlerine Karşılık İşverene Yapılacak Ödeme Hakkında Yönetmelik’te açıklanmıştır.
Korumalı işyerlerine çalışan her bir engelli için yapılacak destek tutarı yukarıdaki tabloda gösterilmiştir.