Emekli maaşı ne zaman bağlanır?
Değerli Okurumuz Metin G. “30 Kasım 2018 de yaşı dolduruyorum. Günlerim de yeterli. 30 Kasım’da mı emekli olmalıyım, yoksa 2 Ocak’ta mı? SGK internet sitesinde alacağım emekli maaşı 5,312,00 TL yazıyor. 30 Kasım’da emekli olursam bu tutarı mı alacağım? Ocak ayında bu rakam zam görecek mi? Ya da Ocak ayında emekli olursam yeni katsayı hesabıyla kasım ayından daha mı avantajlı olacağım?” diye soruyor.
Değerli okurum, birkaç hafta önce bu konuda ayrıntılı bir yazı yazmış ve ocak ayında emeklilik başvurusunun daha avantajlı olacağını yazmıştım.
SGK Resmi internet sitesinden (www.sgk.gov.tr) ne kadar emekli maaşı alacağınızı hesaplatabilirsiniz. Bu önemli hizmeti SGK uzun süredir sunuyor. Burada hesaplattığınız tutar emekli olmanız halinde ödenecek maaştır. Emekli olduktan sonra bu maaş Ocak ayında önceki 6 ay tüketici enflasyon oranı kadar artacaktır.
Kural olarak emeklilik maaşı, emeklilik dilekçesinin verildiği takip eden ay başından itibaren bağlanır. Yani özel sektör çalışanı, 1-31 Ocak tarihleri arasında emek müracaatında bulunursa, emeklilik maaşı 1 Şubat’ta bağlanmış olacaktır.
Maaşını ayın 15’inde alan kamu sektörü çalışanı ise 15 Ocak ile 14 Şubat tarihleri arasında emeklilik müracaatı gerçekleştirirse, emekli maaşı 15 Şubat itibariyle bağlanmış olacaktır.
Eğer 2019 Ocak ayında emeklilik için başvuru yapar ve emekli olursanız (yani Ocak ayından itibaren emekli dilekçesi verirseniz) bağlanacak maaş tutarı bu hesaplattığınız ve Ocak ayında da zamlanacak maaştan yaklaşık yüzde 7 civarında daha yüksek olur. Özetle bu yıl değil 2019’da emekli olmanız daha avantajlıdır.
Unutulmamalıdır ki, Aralık ayında emeklilik dilekçesi veren 2018 yılı emeklisi, Ocak ayında emeklilik dilekçesi veren 2019 yılı emeklisi sayılmaktadır. Kasım ayı ve Aralık ayında emeklilik dilekçesi veren 2018 yılı emeklisi olacağından maaş hesabında 2018 yılı parametreleri yani TÜFE ve büyüme hızı kullanılmaz.
Dolayısıyla yaklaşık yüzde 7 maaşım yüksek olsun diye düşünen özel sektör çalışanı 1 Ocak 2019 ve sonrası; aylığını ayın 15’inde alan kamu çalışanları ise 15 Ocak 2019 ve sonrası emekli dilekçesi vermelidir. Yani, 2019 emeklisi olmalıdır. Yüzdesel ifade edersek aralık ayında dilekçe verenin maaşı 100 ise ocakta dilekçe verenin maaşı 107 birim olacaktır.
***
Memurların malulen emekliliği
Değerli okurumuz Emre B., “Resul Bey, Star gazetesindeki bir yazınızı okudum. Bu yazıya (13 Eylül 2018) binaen size bir soru sormak istedim. 4. Evre beyin tümörü hastasıyım. 2010 yılından beri 8 sene 3 aydır TSK mensubuyum. Tanıyı takiben 1 sene 2 aydır istirahatliyim. 3100 gün SGK primim ödenmiş durumda. Yine 2006 yılında 4(a)'dan 1 gün sigorta girişim mevcut. Bu 9000 gün üzerinden malulen emekli olma durumu benim içinde geçerli midir? Yani normal tam çalışmış emekli bir astsubay olarak mı maaş alırım? Malulen emeklilikte kanser hastalarının özel bir durumu mu vardır? Bu maaşın tahminen ne aralıkta bir tutara tekabül ettiği bilgisi mevcutsa paylaşabilir misiniz? Eğer maaşım çok düşmeyecekse 3 yıl istirahat hakkımı kullanmadan malulen emekli olmayı düşünüyorum. Çok teşekkürler.” diyor.
Değerli okurum, öncelikle geçmiş olsun, acil şifalar diliyorum.
İlk defa 15 Ekim 2008 tarihinden önce memur olanların aylığı 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanununa göre hesaplanır. 15 Ekim 2008 sonrası ilk defa memur yani 4/c statüsünde sigortalı olanların maaşı ise 5510 Sayılı Kanun’a göre hesaplanır.
4/C sigorta statüsünden emekli olanın hizmeti 9.000 günden az ise 9.000 gün hizmet üzerinden yani yüzde 50 aylık bağlama üzerinden maaş hesaplanır. Kısaca maaş güncellenmiş ortalama prim matrahının yüzde 50 ile çarpımından oluşur. Memurların prim matrahı düşük olduğundan malullük maaşı da düşük olacaktır.