En düşük emekli aylığı 1000 TL oluyor
2018 yılı emekliler için önemli hakların sağlandığı bir yıl oldu. Bu yıl hakların iyileştirilmesi, emekli vatandaşların geçim sıkıntılarının giderilmesi yönünde önemli adımlar atıldı.
Bu konuda en önemli adımlardan biri de her yıl Ramazan ve Kurban bayramları öncesinde emeklilere ve SGK’dan gelir veya aylık alan hak sahiplerine yapılan 1.000’er TL tutarındaki bayram ikramiyesi oldu. Bayram ikramiyesinden emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlar yararlanmaktadır. Ayrıca SGK’dan aylık alan; şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine bayram ikramiyesi ödenmektedir.
Türkiye’ye döviz kurları üzerinden yapılan baskılar nedeniyle yaşanan ekonomik zorluk nedeniyle emeklilerin durumlarının daha fazla iyileştirilmesi için yeni düzenlemeler yapılıyor.
Bayram ikramiyesinin ardından geçtiğimiz hafta TBMM’de Komisyon görüşmeleri tamamlanan torba yasada emeklileri ilgilendiren önemli bir değişikliğe daha imza atılıyor.
Buna göre eğer torba kanun Meclis’te görüşülüp yasalaşırsa, malullük ve yaşlılık sigortasından ödenen aylıklar ile her ay itibarıyla yapılan ödemeler toplamı, dosya bazında yapılacak ek ödeme dahil 1000 liradan az olamayacak. Böylece yaşam standartları yükseltmiş olacak, her emekli belirli bir seviyede gelir güvencesine kavuşmuş olacak.
2019’da emekli olmanın avantajları
Değerli okurumuz Tülin K, “Resul Bey Merhaba. ‘Yılbaşından önce mi sonra mı emekli olmak daha avantajlı?’ yazınızı okudum. Bu yazınıza istinaden ne zaman emeklilik dilekçesini vermeliyim konusunda kafam karıştı biraz. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndaki birimler; bu konunun kamuda çalışan SSK’lı işçiler için önemli olduğunu ve özel sektör SSK’lı çalışanı etkilemediğini söylediler. Şimdi size kendimle ilgili bilgileri veriyorum ve bana yardımcı olmanızı istiyorum. Yardım ederseniz çok sevinirim. 12.12.1967 tarihinde doğdum, 4/a kapsamında özel sektörde çalışan işçiydim. İşe giriş tarihim; 10 Ocak 1995, işten çıkış tarihim de 26 Mart 2018. Prim ödeme gün sayım ise 7845 gün. Buna göre Ocak 2019 mu, Aralık 2018 de mi emekli olmam daha mantıklı? Emekli aylığıma ne kadar yansıma olur acaba?” diye soruyor.
Değerli Okurum, bu konuda geçtiğimiz haftalarda ayrıntılı olarak açıklama yaptım.Normal şartlarda emekliliğe hak kazanıldığında başvurulması avantajlı iken, bu yıl enflasyonun yüksek çıkması beklendiğinden, 2019 yılında emekli olmak daha avantajlı olacak.
Kamu Kurumu çalışanları için 14 Ocak 2019, özel sektör çalışanları için 1 Ocak 2019 tarihi öncesi emeklilik talebinde bulunanların güncelleme katsayısı hesabında 2017 yılına ait yıllık tüketici enflasyon oranı ile 2017 yılı gelişme hızı dikkate alınarak aylık hesaplanacaktır. Hesaplanan aylık 2018 yılı ocak ve temmuz dönemi zamları nispetinde artırılacaktır. 2019/Ocak ödeme döneminde bu aylık yine altı aylık tüketici enflasyonu kadar artırılacaktır.
Kamu çalışanları için 15 Ocak 2019 tarihi ve sonrası, özel sektör çalışanları için ise 1 Ocak 2019 tarihi ve sonrasında emeklilik talebi olanların, 2018 yılına ait yıllık TÜFE oranı ile 2018 yılı gelişme hızı dikkate alınarak güncelleme katsayısı belirlenecek, ortalama aylık kazançlar bu katsayı oranında artırılıp hesaplanacak bu aylığa 2019 yılı Ocak dönemi zammı yılın ikinci 6 aylık döneminde de Temmuz zammı yansıtılacaktır.
Özel sektör için 1.1.2019 öncesi kamu sektörü için 15.1.2019 öncesi emekli dilekçesi veren 2018 emeklisi olur. Bu tarihler sonrası dilekçe veren ise 2019 emeklisi olur. 2019 emeklisi olan, 2018 emeklisi olana göre daha yüksek maaş alır. Eğer özel sektörde çalışan durumundaysanız 2018 değil 2019 yılında emekli dilekçesi vermeniz menfaatinize olacaktır.