Esnafın İşsizlik Sigortası 2018’de başlıyor
İşte uzun bir süredir esnaf ve sanatkârlar ile kendi nam ve hesabınaçalışanların talep ettiği esnaflara yönelik işsizlik sigortasının hayata geçirilmesi için torba kanunlaönemli bir düzenleme yapılarak Esnaf Ahilik Sandığıkuruldu.
İsteğe bağlısigortalılar, 6132 sayılıAt YarışlarıHakkında Kanuna tabi jokey veantrenörler, köy ve mahalle muhtarları ile tarımsal faaliyette bulunanlar hariç olmak üzere 4(b) bendi kapsamında hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar Esnaf Ahilik Sandığı kapsamında Esnaf Ahilik Sandığı sigortalısı sayılacak.
Esnaf Ahilik Sandığının gerektirdiği görev ve hizmetler için malî kaynak sağlamak, piyasa şartlarında kaynakları değerlendirmek, öngörülen ödemelerde bulunmak üzere Esnaf Ahilik Sandığı kurulmuştur. Esnaf Ahilik Sandığı, İŞKUR Yönetim Kurulunun kararları çerçevesinde işletilecek ve yönetilecek. Esnaf Ahilik Sandığı primlerinin toplanmasından Sosyal Güvenlik Kurumu, diğer her türlü hizmet ve işlemlerin yapılmasından İŞKUR görevli, yetkili ve sorumlu olacak
Esnaf Ahilik Sandığı, Fon kaynakları ile aynı usul ve esaslar çerçevesinde değerlendirilir. Esnaf Ahilik Sandığı, Sayıştay tarafından denetlenecek.
Esnaf Ahilik Sandığı sigortası zorunlu olup, bu düzenleme kapsamına giren ve hâlen faaliyette olanlar 1/1/2018 tarihinde, faaliyetine daha sonra başlayanlar ise başladıkları tarihten itibaren Esnaf Ahilik Sandığı sigortalısı olacaklar.
***Prim Oranı
Esnaf Ahilik Sandığı primi, sigortalının prime esas günlük kazançlarından, yüzde 2 sigortalı ve yüzde 1 devlet payı olarak alınır. Söz konusu primlerin tahsil edilmesinden SGK sorumludur.
Esnaf Ahilik Sandığı bir önceki yıl prim gelirlerinin yüzde 15’i; işgücü piyasasını düzenlemek amacıyla hizmet sunmak için İŞKUR bütçesine aktarılmak suretiyle kullanılabilir. Ancak, Esnaf Ahilik Sandığı ödeneğinden yararlanmakta olanlara yönelik hizmetler için bu sınırlama dikkate alınmaz.
***Ahilik Sandığı yardımları ve ödenek tutarı
Esnaf Ahilik Sandığı sigortalılarına belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde, İŞKUR tarafından aşağıda belirtilen ödemeler yapılır ve hizmetler sağlanır:
a) Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği
b) 5510 sayılı Kanun gereği ödenecek sigorta primleri
c) Yeni bir iş bulma
d) Aktif işgücü hizmetleri kapsamında kurs ve programlar.
Günlük Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama kazancının yüzde 40’ıdır. Bu şekilde hesaplanan Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’ini geçemez.
Buna göre asgari ücretle çalışan bir kişi için aylık 711 TL ödenecek olup, üst sınır ise 1.422 TL’dir. Aşağıda 2017 yılı için aylık işsizlik ödeneği hesabı verilmiştir.
Son 4 aylık prime Hesaplanan Damga Ödenecek esas kazançların işsizlik ödeneği Vergisi işsizlik ödeneğiaylık ortalaması tutarı (%) tutarı
1.777,50 711 5,39 705,61
3.000 1.200 9,10 1.190,90
5.000 1.422 10,79 1.411,21
Esnaf Ahilik Sandığı sigortalıları için sigortalılığının sona ermesinden önceki son 120 gün sürekli çalışmış olanlardan, son üç yıl içinde;
a) 600 gün faaliyetini sürdüren ve Esnaf Ahilik Sandığı primi ödemiş olanlara 180 gün,
b) 900 gün faaliyetini sürdüren ve Esnaf Ahilik Sandığı primi ödemiş olanlara 240 gün,
c) 1080 gün faaliyetini sürdüren ve Esnaf Ahilik Sandığı primi ödemiş olanlara 300 gün süre ile Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği verilecek. Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği başvuruları izleyen ayın sonuna kadar sonuçlandırılır.