İstihdam seferberliği ve teşviklere dikkat
Geçtiğimiz günlerde “Burası Türkiye Burada İş Var” sloganıyla Türkiye’de 2019 yılının istihdam seferberliği başlatıldı. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla başlayan seferberlik, Türkiye’nin önde gelen meslek odaları, işveren kuruluşları ve iş çevreleri tarafından büyük duyarlılıkla desteklendi. Bu hususta iş dünyasının çatı örgütü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde istihdam seferberliğinin yaygınlaştırılması konusunda önemli çalışmalar yapılıyor. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu “En az bir işsiz vatandaşımızı işe alarak, hem işinizi geliştirin, hem ekonominin büyümesine katkınız olsun” çağrısı yaptı.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise İstihdam Seferberliği Tanıtım Toplantısı’nda işverenlere sağlanacak destek paketlerini açıkladı. 8 ayrı başlık altında incelenen teşvik paketi ise şöyle:
Yeni istihdama ücret desteği (3 ay): Nisan ayı sonuna kadar sağlanacak her ilave istihdam için, 3 ay boyunca prim ve vergilerin yanı sıra ücret de devlet tarafından karşılanacak. Bu imkândan yararlanmak isteyen işverenlerin 3 ay ücret desteğine karşılık işe aldıkları işçiyi toplam 9 ay istihdam etmeleri gerekiyor.
Prim ve vergi desteği (En az 12 ay): 1/1/2018 ile 31/12/2020 tarihleri arasında işe alınan sigortalılar için sigorta prim desteği verilmektedir. Her ilave istihdam için 12-18 ay süreyle SGK primlerini ve vergiyi devlet karşılanmaktadır. Destek kapsamında imalat ve bilişim sektöründe kişi başına aylık 2.712 TL, diğer işyerinde ise aylık 1.113 TL destek miktarı verilmiş olacak.
Kısa çalışma ödeneği: Ekonomik sebeplerle; işyerinde çalışma sürelerini geçici olarak azaltmak durumda kalan işverenlere, 3 ay boyunca azaltılan süreye ilişkin çalışanlarının ücreti İŞKUR tarafından sağlanıyor. Günlük kısa çalışma ödeneği, sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ı olarak ödenmektedir.
Asgari ücret desteği: Son 4 yılda verilen asgari ücret desteği 2019 yılında da devam edecek. Çalışan sayısı 500’ün altında olan işyerlerine 12 ay boyunca aylık 150 TL kişi başına, çalışan sayısı 500 ve üzerinde olan işyerine ise aylık 101 TL kişi başına destek verilecek. Toplu iş sözleşmesi uygulanmayan işyerlerinde 3.060 TL’nin altında ücret alanlar, toplu iş sözleşmesi uygulanan işyerlerinde 6.090 TL’nin altında ücret alanlar için uygulanacak.
Düzenli ödemeye devamlı destek (5 puanlık indirim): SGK primlerinin işveren hissesinin 5 puanlık kısmı devlet tarafından karşılanacak; destek miktarı kişi başına aylık 128 TL ile 959 Türk Lirası arasında değişen rakamlar uygulanacak.
Kalkınmaya ilave destek (İlave 6 puan): Kalkınmada öncelikli 51 ilde ve 2 ilçede sigortalıların SGK primlerine 5 puanlık indirime ilave olarak 6 puan ilave destek verilmeye devam edilecek. Böylece kişi başına aylık 281 ile 1.113 TL kişi başına destek verilecek.
Önce işbaşı eğitim sonra istihdam desteği: İşbaşı eğitim programlarına katılan kursiyerlerin 3 ay, imalat ve bilişim sektörüne 6 ay, siber güvenlik, kodlama, yenilenebilir enerji gibi günümüzün ve geleceğin mesleklerine 9 ay boyunca ücret ve sigorta desteği devlet tarafından karşılanacak. Ayrıca 2-5 yaş arası çocuğu olan kadın katılımcılara çocuk bakım destekleri verilecek.
Mesleki eğitim ve beceri geliştirme işbirliği projesi (MEGİP): Proje kapsamında; iş dünyasının ihtiyacı olan nitelikli işgücünü hazırlamak için, 8 aya kadar mesleki eğitim kursları düzenlenecek, kursiyerlerin ücretlerini ve primleri devlet tarafından karşılanacak.