Kamilla Seidler Bolivya’nın en iyi kadın şefi İstanbul’da
Sizce dünya mutfağı da erkek egemenliğinde mi?
Dünya sadece mutfak konusunda değil, ne yazık ki bir çok konuda erkek egemenliğinde. Kendi aramızda eşitlik ve ortak saygı geliştirene kadar da bütün meslekler erkek egemenliğinde görünmeye devam edecek.
- Mutfak dünyasında kadın, hem de ödüllü bir kadın şefsiniz, zorlukları var mı?
Erkek gibi hissetmeyi bilmediğim için buna cevap vermem çok zor. Ama kendi tarafınızdan baktığınızda bir fikriniz vardır.
- Türkiye’de kadın şef olmak bazı ülkelere göre daha zor. Verdiğiniz cevap belki de bir çok kadına ışık tutacak.
Bu soru fazla cinsiyetçi, yorum yapmak istemiyorum.
- O halde Manq’a’ dan bahsedelim. Yaptığınız işi sosyal sorumluluk projesine dönüştürmüşsünüz. Manq’a nasıl doğdu?
Manq’a, zor durumdaki gençlere daha iyi fırsatlar oluşturabilmek için çaba harcayan birçok kişi tarafından farkedilen bir proje. Onlarla gerçekten gurur duyuyorum. Aynı zamanda bu fırsatı değerlendirip kendi hayatlarını daha iyi şartlara ulaştıran birçok Bolivyalı ve Kolombiyalı insanla da gurur duyuyorum. Asıl zor işi başaran onlar aslında, ben değilim. Bu güzel projeyle ilgili daha detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirler.
- ABD, kurtlar sofrası. Dünyalar kadar şef ve TV starı arasından büyük bir ödül, kutlarım. Bu başarının sırrı sizce nedir?
Aslında bir sırrım yok, her zaman muhteşem bir takımım oldu, doğru ürünlere ulaşabildim, pişirirken dürüst davranıyorum, katkı maddesi kullanmıyorum yani. Misafirleri şımartacak mükemmel bir servis ekibinin restoranımda bulunması anahtar gerekliliklerden diyebilirim. Tabii ki rakamlarla uğraşan çok başarılı bir yönetim ekibinin desteği ve yaptığımız işlerle ilgili iletişim kurabilmek de hayati önem taşıyor. Sahip olduğumuz tanınırlığı aslında bir ekip olarak kazandık.
- Yemeklerinizi nasıl tanımlarsınız? En çok kullandığınız malzemeler neler?
Malzeme ve tatlara sadık kalıyorum. Birbirini rahatsız edecek çok fazla malzeme kullanmıyorum ve servisi akıcı tutabilmek için tabaklama sırasında her şeyi sade tutmaya çalışıyorum. Favori malzemem yok yani.
- Bir malzemenin iyi bir yemek olabilmesi için hangi aşamalara ihtiyacı var?
Öncelikle malzemenin anlaşılması ve üzerinde çalışılması gerekiyor. Sonunda mutfak ekibi onun pişmesi için en ideal yolu bulduğunda ancak bir yemeğe dönüşebilir. Olayın ana karakteri olmasa da vazgeçilmezi diyebileceğimiz bir nokta da başka malzemeleri ön plana çıkarmak. Bence her aşçının takip ettiği çok farklı bir yemek yapma süreci var. Ve başkalarının bu konudaki algılarını uygulamak da çok zor. Bu zaman içinde geliştirebileceğiniz çok kişisel bir şey.
Uluslararası Gastromasa Konferansı, yıldızı parlayan şefleri ağırlamaya devam ediyor. Bu yıl konferans Haliç Kongre Merkezi’nde 2 Aralık’ta gerçekleşecek. Konferansa gelen isimler, belki de idealleri peşinde yürüyen genç şeflerimize yeni fikirler vererek ilham kaynağı olacak. İşte bu kişilerden biri de güçlü yapısıyla Bolivya mutfağının parlayan yıldızı, şef Kamilla Seidler!
Kamilla Seidler, Venezuela doğumlu. San Pellegrino’nun her yıl düzenlediği ‘Dünyanın En İyileri’ listesinde 2016 yılında Latin Amerika’nın ‘En İyi Kadın Şefi’ seçildi. Bu liste yemek dünyasında birçok kişi için önemli bir referans kaynağı.Kamilla, Bolivya’daki gastronominin Yeni Kuzey Avrupa’daki en önemli temsilcisilerinden biri olarak anılıyor. Bolivya La Paz’da bulunan Gustu isimli restoranda avantgarde yemekler yapıyor. Gustu ise ‘Dünyanın En İyi Restoranı’ seçilen Noma’nın kurucu ortağı Claus Meyer ve Melting Pot Vakfı’nın, 2013 yılında yeni bir Bolivya gastronomik hareketi başlatmak amacıyla açtığı bir restoran. Kamilla, genç ve idealist bir şef olarak restoranın şefliğini yapıyor. Bir taraftan da Manq’a isimli projeyle de tüm Bolivya halkı için bir anlamda öncülük ediyor. Manq’a, yerel ürünleri öne çıkarmayı hedefleyen, genç Bolivyalılar için yeni fırsatlar oluşturma amacı güden bir eğitim programı. Gençler için istihdam ve gelir oluşturan yenilikçi bir eğitim modeli. Restoranın çikolata tatlısı çok meşhur. Buharlı fırında pişirdiği ve köpüksü bir kıvamda hazırladığı bu tatlıyı tatmak için gidenler oluyor. Onun için çikolata, mutfaktaki en lüks malzemelerden biri. Bu tatlısını, yemeği sonlandırmak için çocukluk anılarına dokunan keyifli bir son dokunuş olarak yorumluyor. Kamilla ile projelerini ve mutfağını konuştuk. Aslında biraz da aldığı en iyi kadın şef ödülünden yola çıkarak, mutfağın kadınlar için zor köşelerini konuşmak da istemiştim ama bu sorularımı hoş karşılamadı. İlk bakışta mutfak dünyası erkeklerin egemenliğinde gibi görünüyor.
Bencil ve açgözlü olmazsak dünya değişir
- Yemekle dünyanın değişebileceğine inanıyorsunuz. Yemeğin gerçekten böyle bir gücü var mı?
Hepimizin birleşerek, yemek aracılığıyla dünyayı değiştirmesi aslında Claus Meyer’in Eritme Potası Kuruluşu’nun (Melting Pot Foundation) ön kuramı gibi. Eğer üretim zincirine saygı gösterirsek, çiftçilere adil ücretler ödersek, yetenekli gençlere gastronomi eğitimi verip misafirleri restoranda yemek yeme ve tüketici olarak seçimlerinin önemi konusunda bilgilendirirsek, gıda satın alma detaylarının önemini anlamalarını sağlarsak dünyayı değiştirebiliriz. Şöyle ki; hepimizin yemek yemeye ihtiyacı var ama dünyayı değiştirmek için bu işe hep birlikte el atmamız ve bencilliği ve açgözlülüğü bırakmamız da gerekiyor.