Resul KURT

Resul KURT

Bağ-Kur Borcunu Yapılandıranlara Ek Müjde

Bağ-Kur Borcunu Yapılandıranlara Ek Müjde

6552 Sayılı Kanun ile Bağ-Kur prim borçları yapılandırılarak taksitlendirme imkânı sağlandı. Meclis’te ‘tasarı’ olarak yer alan hüküm yasalaşırsa; Bağ-Kur’lulara af geliyor. Ancak, taslak hükümde ilginç bir ‘yapılandırmama’ şartı yer almakta ve bu durum 6552 sayılı Kanun kapsamında borcunu yapılandıran kişilerin ‘acaba bu aftan faydalanamayacak mıyım’ sorusunu da beraberinde getirmektedir.

Taslağa göre 3 ay içerisinde ödenmeyen ya da yapılandırılmayan Bağ-Kur borçları olması durumunda; prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılığı durdurulacaktır ve borçlar silinecek. Basında özellikle 6552 sayılı Kanun kapsamında yapılandırmaya müracaat eden sigortalıların yeni çıkacak bu uygulamadan faydalanamayacakları şeklinde yer alan haberler çıktı. Bunun üzerine SGK 17.2.2015 tarihinde yaptığı basın duyurusuyla Bağ-Kur’lulara derin bir ‘oh’ çektirdi.

Buna göre “Türkiye Büyük Millet Meclisinde halen görüşülmekte olan tasarıda; 6552 sayılı Kanun kapsamında yapılandırmaya müracaat eden ve 12 aydan fazla prim borcu bulunan sigortalıların da bu uygulamadan yararlanmalarına yönelik düzenleme yer almaktadır. Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülmekte olan tasarının mevcut haliyle yasalaşması halinde, prim borçlarını 6552 sayılı Kanun kapsamında yapılandıran Bağ-Kur (4/b) sigortalısı esnaf ve sanatkarlar ile çiftçiler de talep etmeleri halinde bu uygulamadan faydalanabileceklerdir.” SGK bu açıklamasıyla Bağ-Kur’luları rahatlatmıştır.

Taşeron işçisinde 11 Eylül önemli

Son aylarda yapılan en önemli düzenlemelerden birisi taşeron işçilerinin kıdem tazminatının kamu kurumları tarafından ödenmesiydi. İşte konu yüzbinlerce işçiyi ilgilendirince taşeron şirketlerde çalışan okurlarımızdan da çok sayıda sorular gelmeye başladı.

Buna göre 6552 sayılı Kanunla yapılan ve 11/09/2014 tarihinde yürürlüğe giren değişiklikle, alt işveren işçilerinin kıdem tazminatları, ilgili kamu kurum veya kuruluşları tarafından doğrudan işçinin banka hesabına yatırılması suretiyle ödeneceği öngörülmüştür. Buna ilişkin Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımları Kapsamında İstihdam Edilen İşçilerin Kıdem Tazminatlarının Ödenmesi Hakkında Yönetmelik de yayınlanmıştır.

Bu kapsamdaki haklardan sadece 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 62’nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi uyarınca yapılan ihaleler kapsamında, ‘Kamudaki Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımları Kapsamında’ alt işverenler tarafından çalıştırılan işçilerin kıdem tazminatlarının kamu tarafından ödenmesi mümkün hale gelmiştir. 13.2.2015 tarihinde 2015/1 sayılı Genelge ile Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerinin görevleri hakkında genelgede kamu işyerlerinde çalışmakta iken iş sözleşmesi sona eren alt işveren işçilerinin şikâyetlerinin incelenmesi işlendi.

Buna göre:

-11.09.2014 tarihinden önce, işçinin feshe bağlı olan ihbar ve kıdem tazminatı ile yıllık ücretli izin ücretinin işyeri devri kurallarına göre son alt işverence ödenmesi gerekmektedir.

-11.09.2014 tarihinden sonra, iş sözleşmesi kıdem tazminatı ödenmesini gerektirecek şekilde sona eren alt işveren işçilerinin kıdem tazminatları en son çalıştığı kamu kurum veya kuruluşları tarafından, işçinin feshe bağlı olan ihbar tazminatı ile yıllık ücretli izin ücretinin ise işyeri devri kurallarına göre son alt işverence ödenecektir.

-11.09.2014 tarihinden önce, iş sözleşmesi herhangi bir nedenle feshedilen işçinin iş uyuşmazlığının çözümüyle ilgili alt işverene tebligat yapılarak İl Müdürlüğüne davet edilecektir.

-11.09.2014 tarihinden sonra, iş sözleşmesi kıdem tazminatı ödenmesini gerektirecek şekilde sona eren -kıdem tazminatı ödenmesi talebini içeren- alt işveren işçilerinin iş uyuşmazlığının çözümüyle ilgili en son çalıştığı kamu kurum veya kuruluşuna, diğer alacakları (ücret, ihbar tazminatı, yıllık ücretli izin ücreti vd.) hususunda ise ilgili alt işverene tebligat çıkarılarak İl Müdürlüğüne davet edilecektir.

-11.09.2014 tarihinden sonra, iş sözleşmesi kıdem tazminatı ödenmesini gerektirecek şekilde sona eren alt işveren işçilerin;

*İşçinin emekli olması ve emeklilik belgesini ibraz etmesi,

*Askerlik nedeniyle işten ayrıldığına ilişkin askerlik belgesini ibraz etmesi,

*Kadın işçinin evlilik dolayısıyla işten ayrıldığına ilişkin evlilik belgesini ibraz etmesi,  

*İşçinin ölümü nedeniyle mirasçılarının ölüm belgesini ibraz etmesi,

*Yaş dışında emeklilik için diğer koşulları tamamladığına dair Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan belgeyi ibraz etmesi hallerinde kıdem tazminatı alacağı en son çalıştığı kamu kurum veya kuruluşundan yazışma yoluyla; aylık ücret, yıllık izin ücreti, ikramiye vb. alacakları ise ilgili alt işvereninden yazışma yoluyla talep edilebilecektir.

Burada püf noktası bu işçilerin 11 Eylül 2014 sonrası fesihlerde bu haktan yararlandığı ve özel sektör taşeronları ile ‘Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımları’ dışındaki işçilerin bundan yararlanamadığıdır.

Temennimiz tüm çalışanların ve işverenlerin önündeki en büyük sıkıntılardan birisi olan kıdem tazminatı, işçiyi-işvereni memnun edecek bir uzlaşıyla yasalaşmasıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Resul KURT Arşivi