Dikkat, bu kurallar hayat kurtarır!
Tüm dünyayı olumsuz etkileyen COVID-19 ile ilgili olarak, iş sağlığı ve güvenliği yönünden de bazı önlemler alınması gerekiyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü bu anlamda alınması gereken ve hayat kurtaracak önlemleri açıkladı.
Özellikle hem çalışanlar, hem üçüncü kişilerin işyerinde maruz kalabilecekleri tehlikelerin dikkate alınarak ve işyeri özelindeki tehlikelerin belirlenerek ayrı bir risk değerlendirmesinin yapılması veya mevcut risk değerlendirmesinin güncellenmesi gerekiyor.
Mevcut acil durum planları ve risk değerlendirmeleri güncellenmeli, ayrıca salgına karşı bir eylem planı geliştirilmelidir. Bu planda hazırlık ekibinde görevli çalışanlar ile sorumlulukları belirlenmelidir.
İşyerine ziyaretçi giriş çıkışlarını kısıtlanmalıdır.
Aciliyeti olmayan etkinlikler iptal edilmelidir.
Toplantılar sınırlandırılmalı ve kalabalık düzenlenmemelidir. Toplantılar sanal ortamlarda yapılmalıdır.
Çalışan sayısı, sosyal mesafeyi koruyacak şekilde mümkün olan en az sayıda tutulmalıdır.
Evden çalışma imkanı olan personel evden çalışmaya yönlendirilmelidir.
Atıkların, toplanması, depolanması ve işyerinden uzaklaştırılması konularında çalışanlar bilgilendirilmelidir. Servis araçlarında hijyen, temizlik konularına dikkat edilerek oturma düzeni sosyal mesafeyi koruyacak şekilde ve taşıma kapasitesinin yarıya indirilmesi suretiyle gerekli tedbirler alınmalıdır.
Risk Değerlendirmesi yapılırken tehlikeler, riskler ve alınacak önlemlerin belirlenmesinde aşağıda yer alan temel ilkelerin göz önünde bulundurulması uygun olacak.
Çalışanların işyerinde nerede ve nasıl COVID-19 virüsüne maruz kalabileceğine ilişkin değerlendirme yapılması, işyerinde işin özelliği nedeniyle yüksek risk altındaki çalışanların belirlenmesi, iş süreçleri ve çalışma şekillerinin değerlendirmeler sonucu yeniden planlanması gerekiyor.
İşyerinde aynı anda bulunan çalışan sayısının asgari oranda tutulması için uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma, çalışma süresinin organizasyonu gibi planlanmaların yapılması gerekmektedir.
Yemekhane ve dinlenme alanlarında, sosyal mesafenin arttırılmasına ilişkin önlemlerin belirlenmesinde fayda var. Özellikle yemekhanede kumanya vb. yöntemleri uygun olacak. Çalışanların molaları ve yemek araları sosyal mesafeyi koruyacak şekilde düzenlenmelidir
Çalışanların bireysel risk faktörlerinin (ör; kronik rahatsızlığı olan çalışanlar, gebe çalışanlar gibi özel politika gerektiren çalışanlar vb.) belirlenmesi ve bu çalışanların korunması için gerekli tedbirlerin değerlendirilmesi gerekiyor.
Hasta kişilerin belirlenmesi ve izolasyonu için politikalar ve prosedürlerin belirlenmesi, işyerinde çalışanlara verilmek üzere COVID-19 virüsüne karşı koruma sağlamaya uygun ve yeterli sayıda kişisel koruyucu donanım (KKD) tedariğinin planlaması gerekiyor.
6331 sayılı Kanun gereği hazırlanan Acil Durum Planında salgın hastalıklara karşı alınması gereken Önleyici ve Sınırlandırıcı Tedbirlerin COVID-19 ‘a ilişkin olarak güncellenerek devreye alınması gerekmektedir. Çalışan temsilcileri ve/veya çalışanların güncellenen acil durum planı hakkında bilgilendirilmesi ve plan kapsamında ne yapmaları veya yapmamaları gerektiğinin farkında olmaları sağlanmalıdır.
İşyerinde COVID-19 enfeksiyonu salgınına karşı alınmış ve alınması gereken tedbirler hakkında (sosyal mesafe kuralına uyarak veya uzaktan iletişim araçları vb.) çalışanlar ve/veya temsilcilerinin görüşleri alınmalı ve bu konulardaki görüşmelerde yer alması ve katılımları sağlanmalıdır.