Doğu Karadeniz’de üretilen BEYAZ ÇAY
Siyah, Yeşil, Kırmızı ve Beyaz çayın hepsi aynı bitki olan Camellia sinensis’den elde edilmekte. Bu bitkinin yaprakları polifenoller denilen kanser karşıtı güçlü antioksidanlardan oldukça zengin.
Çayın rengini belirleyen şey ise yaprakların hasat sonrası maruz bırakıldığı işlem derecesi.
Kısaca özetleyecek olursak,
• Siyah çay tam manasıyla fermente edilmiştir,
• Kırmızı çay kısmen fermente edilmiştir,
• Yeşil çay hiç fermente edilmemiş ancak belli bir sıcaklıkta çevrilerek kurutulmuştur,
• Beyaz çay ise neredeyse hiç işlem görmemiştir dolayısıyla polifenoller bakımından da en zenginidir.
Bu dört çeşit arasında olgunlaşmamış, filizleri henüz tam açmadan hemen önce toplanan yapraklarla yapılan tek çay beyaz çaydır. Filizlerinin üzeri hala gümüş rengi tüylerle kaplıdır, çay kurutulduğunda bu gümüş tüyler beyaza döner ki çayın adı da buradan gelir.
Geçen yıl Doğu Karadeniz Bölgesi'nde (Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde) gerçekleştirilen çay tarımında ilk kez beyaz çay üretildi. Ve üretilen bu doğal ve organik beyaz çay Tokyo'daki ilaç araştırma ve geliştirme üniversitesi olarak bilinen Meiji Pharmaceutical Üniversitesi'ne gönderildi. Burada yapılan araştırmada, sadece Doğu Karadeniz Bölgesi’nde üretilen beyaz çayda kanserli hücreleri yok ettiği belirlenen ve 'JP53' adı verilen etken maddeye rastlandı. Özellikle akciğer ve mesane kanseri hastalarına umut olması beklenen beyaz çayın önümüzdeki yıl ilaca dönüştürülerek hastalarda denenmesi planlanıyor.
İşte beyaz çayın diğer faydalarından sadece birkaçı;
• Beyaz çayda bulunan kateşinler metabolizma hızlandırmada etkili, zayıflamaya yardımcı
• Beyaz çay cilde esneklik veren elastin maddesinin yıkımını önlüyor, esnek ve sıkı cilt oluşumunu destekliyor. Yaşlanmaya karşı etkili
• Serbest radikalleri azaltarak vücuda doğal koruma sağlıyor.