Kabızlığın Çaresi Form Çayları mı?
Çeşitli araştırmalara göre 4 kişiden 1’i kabızlık yaşamaktadır. Yaş ilerledikçe kabızlık artmaktadır. Bayanlar erkeklere göre 2-3 kat daha fazla, fiziksel aktivite yapamayan yaşlılar, masa başında çalışanlar, yatalak hastalar, fast food tipi, posadan fakir, proteinden zengin beslenenler, ilaç kullananlar kabızlık yönünden risk altındadırlar.
Bitkisel form çaylarının kullanım amacı kişi...lerde laksatif, diüretik ve terlemeyi arttırıcı etkilerin oluşturulmasını sağlamaktır.
Bu çayların uzun süre kullanılması durumunda kullanıcılarda; su ve elektrolit kaybına bağlı kalp ve kas toksisitesi gelişimine ya da kişide daha önceden var olan kalp ve kas bozukluklarının şiddetlenmesine neden olabilir. Sürekli laksatif ve diüretik kullanımına bağlı olarak gelişebilecek olan hipopotasemi, hastada sıklıkla alt ekstremite kaslarının zayıflığı ile kendini gösterir.
Bağırsakların da fonksiyonunu kaybetmesiyle kronik kabızlığa kadar varan sağlık sorunları yaşanabilir.
Sağlıklı öneriler;
• Günlük düzenli olarak en az 2,5-3 lt su tüketilmeli. Kahve ve çay tüketimi azaltılmalı.
• Sabah kahvaltıdan önce ılık su ile birlikte posadan zengin kuru meyveler tüketilerek sindirim sistemi desteklenmeli. Her kuru meyve her kişide aynı etkiyi göstermeyebilir: 2 gün kurusu veya 3 tane kuru erik veya 1 tane kuru Medine hurması veya 1 tane küçük kuru incir
• Probiyotik yönünden zengin besinler tüketilmeli: Ev yoğurdu, ayran, kefir gibi. Ayrıca probiyotik içerikli gıda takviyeleri alınabilir.
• Diyette posa miktarı arttırılmalı: Sebze yemekleri, zeytinyağlı salatalar, çiğ sebzeler, meyveler (kabuklarıyla birlikte), sebze içeriği yüksek ve kurubaklagil eklenmiş çorbalar olabilir.
• Ara öğün alternatifi olarak: Süt veya yoğurt ile birlikte Müsli veya buğday gevreği tüketimi sindirim sistemini destekleyecektir.
• Ayrıca, yoğurt veya salatalarınıza ekleyebileceğiniz veya bol su ile birlikte alabileceğiniz öğütülmüş keten tohumu gibi yağlı tohumlar sindirim sisteminizin daha düzgün çalışmasını sağlayacaktır.