İçin, şifa olsun!
Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Grip ve viral hastalıklar da fırsattan istifade şu ara yayıldıkça yayılıyor. Bu aralar vücudu sağlam tutmakta, bağışıklığı arttırmakta fayda var.
Mevsim malzemelerinin şifası hafife alınacak bir durum değil. Bedene iyi bakmak için onların gücünü kullanın. Özellikle de kışın. Ne kadar yoğun olursanız olun en azından bir çorba için. Yemek aralarında şifalı içecekleri unutmayın. Bir parça ondan, bir parça bundan, tutam tutam şifa içeceği hazırlamaya sakın üşenmeyin. Böylelikle hem bağışıklığınız güçlenir hem de sistem keyifle çalışır. Çay ve kahve içiyorum demeyin, onlar ayrı. Mutfak tezgahda protokol yerinde sabitlenmiş geleneksel içeceklerimiz değil bahsim. Konumuz şifa veren çorbalar ve bol baharatlı sıcak içecekler!
Konsome çorba ilaç gibidir
Yoğurtlu, taze naneli sıcak çorbalar mideyi rahatlatır, iştahsızken mideyi yormayarak tok tutar. Özellikle organik tavuk veya güvendiğiniz bir kasaptan alınmış kuzu kemiği ile konsome çorbalara kışın en az haftada bir yer verin. Urfa geleneği olan tiritte bir çeşit konsome çorbadır ve direnci arttırmak için biçilmiş kaftandır hatırlatalım.
AYDAN’IN KIŞ ÇAYI
Bir çaydanlığa sekize kesilmiş bir adet kırmızı elma, bir-iki dilim ayva, iki çubuk tarçın, bir kaç adet karanfil tanesi ve bir-iki incecik dilim taze zencefil koyup üzerine su doldurun. Kısık ateşte bırakın yarım saat elmalar iyice yumuşayana kadar kaynasın. Bundan sonra bırakın bir köşede soğusun ve hemen içmeyecekseniz daha sonra üzerine biraz daha duru su koyup kaynatın çünkü tadı durdukça çok yoğunlaşır.
SICAK ÇİKOLATA
Azteklerden günümüze mutluluk hormonlarını coşturan sihirli formül! Yoğun ve stresli bir gün geçirdiniz, hafif bir ürpertiniz var ve bir türlü ısınamıyorsunuz. Hemen bir iki kalıp bitter çikolatayı yarım litre süt, bütün kırmızı acı biber (kesinlikle doğramayın) ile bir tencereye koyup, eriyene kadar karıştırın. İçinden biberi çıkartıp, bardaklara bölüştürüp. Üzerine toz kakao ve tarçın serpin.
DENENMELİ
Bu aralar taze zerdeçal marketlerde bolca satılıyor. Hiçbir dönem bu kadar fazla taze zerdeçal hayatımızda yoktu. Onun renk, lezzet ve şifasını farklı tariflerde kullanmayı denemelisiniz.
OKUMALI
Uzun zamandır vejeteryan olmak istiyor ve karar veremiyorsanız Jonathan Safran Foer’in Hayvan Yemek romanını okuyun.
YAPILMALI
Şimdi pancarın tam zamanı. Pancar yapraklarını kavurun, köklerini fırınlayın, haşlama suyuyla kısır hazırlayın. Izgara etlerin yanında garnitür, keçi peynirinin yanında iyi bir eşleşme yapın. Az miktar tüketin ama bol çeşitte pancarlı tarifler yapın.
Taze zerdeçal İstanbul kıyılarına vurdu, sepete atın
İçeriğindeki bileşikler, bilimsel araştırmalara göre bağışıklığı zırh gibi korumaya yardımcı. Beyin için müthiş bir gıda, hafızaya destek. Meme, prostat ve kalın bağırsak kanseri dahil çeşitli kanser tiplerine karşı günümüzde tedavide destek olarak da kullanılmakta. Hakkında bu güne kadar ortalama 10 bin küsür bilimsel makale yazılmış. Sarımsak, tarçın, ginseng, zencefil, devedikeni gibi şifası kanıtlı birçok bitkiden daha da iyi olduğunu bilim adamları kesin olarak kanıtlamış. Taze zerdeçal tozunda bulunmayan bileşenler içeriyor. Bugüne kadar çoğumuz tazesini belki de hiç kullanmadı. Anavatanı Hindistan. Şu aralar marketlerde bolca tazesini bulabildiğimiz bir dönem. Taze zerdeçal çok faydalı bir yumru kök. İçeceklere dahil edip, süzme mercimek çorbası veya konsome çorbalarına ekleyip bu şifasından faydalanmak gerek.
ADAÇAYI-IHLAMUR
En güzeli adaçayı yapraklarını saksıda taze yetiştirmek. Çayda bile tazesini tüketmek. Kurutulmuş adaçayının lezzetini sevmeyip asla içmeyen birçok kişi, taze adaçayını sevebilir. Tazesindeki lezzet ve koku bambaşkadır. Ihlamurda ise durum tam tersi. Doğru bir kurutma ile elde edilen ıhlamur yapraklarının aroması daha yoğun ve daha lezzetli olur. Peki hiç bu iki bitkiyi aynı anda çay haline getirmeyi denediniz mi? Bir tutam taze adaçayı ve bir tutam kuru ıhlamur yapraklarının içine biraz portakal kabuğu ekleyip çay gibi demleyin, beğeneceksiniz. Böylelikle adaçayının iltihap söktürücü etkisiyle, ıhlamurun soğuk algınlığına olan şifası birleşir.
BAHARATLI SÜTLÜ ÇAY
Bence kışın içilebilecek en güzel içeceklerden birisi. Bir tülbentin içine bir miktar hafifçe ezilmiş menengeç tohumu, siyah karabiber tanesi, karanfil ve bir dal biberiye yaprağı koyup ağzını bağlayın. Siyah çayı normal demlerken içine hazırladığınız bu keseyi atın. Demlenme sonlandığında çay bardaklarına aktarıp, üzerine az miktar sıcak keçi sütü ekleyin. Akşam yatmadan içilebilecek en güzel kış içeceği olduğunu fark edeceksiniz.
Mercimeğin gücü adına!
Yeşil mercimek gerçek enerji deposudur. İçeriğindeki tüm vitamin ve mineralleri saysam bu sayfayı doldurur. Özet olarak, yeşil mercimek sahip olduğu vitaminlerin dışında, lif ve kompleks karbonhidratlar nedeniyle enerjiyi sürekli artırabilir. Vücudunuzun zayıfladığını hissettiğiniz, enerjinizin hızlı tükendiğini fark ettiğiniz zamanlar doğru mutfağın yolunu tutun ve bir gece önceden onu soğuk suya salın. Ertesi gün yıkayıp bol suda haşlayın ve ıspanak gibi yeşil sebze kökleri, tavuk suyu ile birleştirip enerjisi güçlü bir çorba hazırlayın.
Pancarı hafife almayın
Mevsimin en ihtişamlı sebzesi olan pancarın en üstün özelliği sadece rengi değil. C vitamini, fosfat, potasyum ve birçok vitamin ile mineral içeriyor. İçeriğindeki nitrat, vücutta nitrik okside dönüşmesi sayesinde beynin enerji ihtiyacı ve bilişsel fonksiyonların en elverişli şekilde yürütülmesinde önemli rol üstlenmekte. Yapılan çalışmalar, C vitaminin solunum yolu enfeksiyonu belirtilerini azalttığı ve hastalık süresini kısalttığı yönünde. Hipertansiyonu düşürüyor. Ona şahane rengini veren “betalain” aynı zamanda güçlü bir antioksidan.Metabolizmanın dışarıdan aldığı veya kendisinin oluşturduğu serbest radikallere (Kanserden kronik kalp yetmezliğine neden olabilecek zararlı maddeler) maruz kalıyor. Yine de yaklaşık bir yumrunun ortalama 100mg sodyum ve 10 gram şeker içerdiğini unutmayın. Haşlarken tuz eklemeyin, şeker sorununuz varsa aşırı tüketmeyin.