Reklam Çeyiz yardımını kimler alabilir?
Uygulamada hem 5510 sayılı Kanun uyarınca SGK tarafından yetim aylığı alan kız çocuklarına çeyiz parası (evlenme yardımı ödenmekte) ve hem de son yapılan düzenlemelerle çeyiz hesabı açanlara devlet katkısı verilmektedir.
Evlenme (çeyiz) yardımı, hem 5510 sayılı Kanunda sosyal güvenceye sahip vefat eden anne ve/veya babasından yetim aylığı bağlanmış kız çocuklarına evlenmeleri durumunda Devlet tarafından yapılan yardımı ifade etmektedir.
SGK tarafından uygulanan çeyiz (evlenme) yardımında; evlenmeleri nedeniyle, gelir veya aylıklarının kesilmesi gereken kız çocuklarına evlenmeleri ve talepte bulunmaları halinde almakta oldukları aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarı bir defaya mahsus olmak üzere evlenme ödeneği olarak peşin ödenmektedir. Erkek çocuklara veya dul eşlere çeyiz yardımı verilmemektedir.
Dolayısıyla;
1- Kız çocuğunun hak sahibi olarak yetim geliri veya aylığı alması,
2- Kız çocuğunun evlenmesi,
3- Talep etmesi gerekmektedir.
Evlenme ödeneğinin miktarı, SGK’dan kız çocuğu tarafından alınan en son gelir veya aylığının 2 yıllık tutarı, yani 24 katıdır.
Aynı zamanda evlenme yardımı alan kız çocuğu, eşinde dolayı sağlık yardımlarından yararlanamıyorsa, kendisi üzerinden 2 yıl boyunca sağlık yardımlarından da yararlanabilecektir. Kız çocuklarının evlenme ödeneğinden yararlanabilmeleri için talepte bulunmaları gerekmektedir. Başka bir ifadeyle, SGK ancak kişinin talep etmesi halinde çeyiz yardımı ödemektedir.
Bu ödeneğin 5 yıl içerisinde talep edilmemesi durumunda bu ödeneğin alınması hakkı ortadan kalkmaktadır.
Çeyiz hesabı
Aile ve Sosyal Politikalar tarafından uygulanacak çeyiz yardımında ise Türk vatandaşları ve çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler, Bankacılık Kanununa tabi mevduat veya katılım bankalarının yurt içi şubelerinde Türk Lirası cinsinden çeyiz hesabı açmaları, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları, 27 yaşını doldurmadan ilk evliliklerini yapmaları ve evliliklerini müteakip ilgili bankaya başvurmaları hâlinde devlet katkısı ödenecektir. Dolayısıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı;
1- Türk vatandaşları ve çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişi olması,
2- Bankada TL cinsinden çeyiz hesabı açmaları,
3- En az 3 yıl sistemde kalmaları,
4- 27 yaşını doldurmadan evlenmeleri,
5- Talep etmeleri gerekmektedir.
İki çeyiz yardımı da birbirinden usulen farklı olup; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından uygulanacak çeyiz hesabında sigortalılık şartı bulunmamaktadır.
Temmuz ayında zam geliyor
Temmuz ayından itibaren; SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine altı aylık enflasyon oranında zam, memur emeklilerine ise yüzde 3 zam oranında zam geliyor.
Bu zamlar uygulandıktan sonra emekli aylığı 1.000 TL’nin altında kalanlara ilave 100 TL zam yapılacak ve emekli aylığı 1.000 TL’nin üzerinden ancak 1.100 TL’nin altında olanların emekli aylıkları da 1.100 TL’ye tamamlanacak. Ayrıca daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi, BAĞ-KUR kapsamında çalışanların SGDP prim kesintisi yüzde 15’ten %10’ a düşürüldüğünden maaşlarında yüzde 5’lik bir artış olacak.