Resul KURT

Resul KURT

SGK’da çifte sigorta olur mu?

SGK’da çifte sigorta olur mu?

Okurumuz Ahmet Gügük, “Bağ-Kur hakkında bir şey sormak istiyorum. Hiç bir kamu kurumundan net bir cevap alamıyorum. Konu hakkındaki yorumunuz nedir?Şu anda aktif olarak bir firmada sigortalı olarak çalışıyorum. Aynı zamanda ortağı olduğum bir limited şirket var. Ayrıca yeni bir firma kurmak istiyorum. Mesleğim gereği o firmada genel müdür olmam gerekiyor. Şu anda aktif sigortalı olarak çalışırken firmayı kurar ve genel müdür olursam, Bağ-Kur’a geçer miyim? Yoksa sigortalılığım devam eder mi?”diyor.

SGK mevzuatında, en çok sorun yaşanan konulardan birisi olan SSK ve Bağ-Kur çalışmalarının çakışması geçen yıl torba kanunla düzeltilerek önemli bir mağduriyet önlenmiş oldu.  Yeni düzenlemeye göre, sigortalının 4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) sigortalılık statüleri ile 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalılık statüsüne aynı anda tabi olacak şekilde kanun kapsamına girmesi halinde öncelikle 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalı sayılacak.

1 Mart 2011 tarihinden itibaren Bağ-Kur’lu bir kişinin vergi kaydı ya da şirket ortaklığı devam ederken ortak olmadığı bir işyerinde çalışmaya başladığı andan itibaren 4/a (SSK) sigortalısı olması mümkün olmuştur.

Ayrıca ortağı olmadığı bir şirkette SSK’lı olarak çalışan sigortalının, kendi adına şirket kurması halinde 4/a (SSK) sigortalılığı devam ettiği sürece Bağ-Kur primi ödemesine gerek yoktur. SSK sigortalılığı sona erdiğinde zorunlu Bağ-Kur sigortalılığı başlar. Yani, okurumuzun 4/a (SSK) kapsamında sigortalılığı devam ettiği sürece şirket ortaklığından dolayı  4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı sayılmayacaktır.

4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden, 4/a (SSK) kapsamında sigortalı bildirilemezler. Hatta ortağı olduğu şirkette bilfiil üçüncü bir kişinin işini de yapsa, 1.10.2008 tarihinden sonra artık hiç kimse kendisine ait veya ortak oldukları işyerlerinden, 4-1/a bendi kapsamında sigortalı olmayacaktır.

Ancak, 1.10.2008 tarihinden önce, 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı oldukları halde, usulüne uygun şekilde kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olanların bu sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar devam ettirilmektedir.

Memura MOBBİNG davası açılamayacak

Mobbing, son dönemlerin konuşulan konularından birisi. Kısaca Mobbing işyerinde çalışanların bir başka kişiye ve/veya kişileri rahatsız edici, ahlak dışı ve sistematik söz ve davranışlarla taciz etmesidir. Mobbing özellikle hiyerarşik bir yapılaşmanın olduğu gruplarda, zayıf bir kontrolün olduğu kurumlarda güçlünün altta kalanlara psikolojik yollardan baskı yapmasıdır. Mobbing’de, sistemli ve sürekli olarak bir çalışanın genellikle psikolojik ve bazen de hem psikolojik hem de fiziksel olarak bir baskı altına alınması söz konusudur. İşyerinde maruz kalınan en önemli sosyal sorunlardan bir olan mobbing, Türkiye’de henüz yeterince bilinmemekte ve yanlış yorumlanmaktadır.

Akademik çalışma yapan bir öğrencinin, öğretim üyelerinden mobbing (psikolojik taciz) gördüğü iddiasıyla konuyu yargıya taşıması üzerine, ilgili mahkeme, Yargıtay 4.Hukuk Dairesinin 24/05/2012 tarih - 2011/8890E., 20Î2/9299K. sayılı kararına dayanarak;”Anayasa’nın 129/5. maddesi ile 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’nın 13/1. maddeleri gereğince memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yetkilerini kullanırken kusurlu eylemleri nedeniyle oluşan zararlardan doğan tazminat davalarının, kendilerine rucu edilmek kaydıyla ve yasada gösterilen biçim ve koşullara uygun olarak idare aleyhine açılabileceğine, kamu görevlisi hakkında adli yargı yerinde dava açılamayacağına göre; kamu görevlisi hakkında adli yargıda açılan tazminat davasında kast ve kusur aranmaksızın husumet nedeni ile reddine karar verilmesi gerektiği .......” şeklinde hüküm vermiştir.

Yargıtay 4.HukukDairesi, vermiş olduğu 24/05/2012 tarih - 2011/8890E., 20Î2/9299K. sayılı kararında; “sayılı Devlet Memurları Yasası’nın (kişilerin uğradıkları zararlar başlıklı) 13. maddesine göre; kişiler kamu hukukuna tabi görevlerle ilgili olarak uğradıkları zararlardan dolayı bu görevleri yerine getiren personel aleyhine DEĞİL ilgili kurum aleyhine dava çabilecekler” deniliyor

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Resul KURT Arşivi