Alevi gençle evlenmem doğru mudur?
Ben 24 yaşında, üniversite mezunu, dini görevlerini yapmaya çalışan biriyim.
Görüştüğüm bir kişi var. Dürüst ve ahlaklı biri ama Alevi. İlkokul mezunu, garsonluk yapıyor. Ben bunları sorun olarak görmüyorum ama "evlenirsek, bunlar sorun teşkil eder mi" bilemiyorum. Arkadaşlarım "vazgeç" diyor. Denklik konusu çok mu önemli?
Biz Aydın'da yaşıyoruz, ailem dindar değil, geleneksel olarak yaşıyorlar, karşı çıkacaklarını sanmıyorum. Sağlıklı karar veremiyorum, daha doğrusu düşünemiyorum. Tarafsız ve bilgili bir kişinin yardımına gerçekten çok ihtiyacım var. Sizce ne yapmalıyım? (Rumuz: Perihan)
Evlilikte denklik çok önemli ve başta gelen bir meseledir.
Denklikte ilk olarak inanç, düşünce ve ahlak denkliği yer alır. Bundan sonra mali durum, eğitim, aile, yaş ve benzeri hususlar sıralanır.
Denklik konusu baştan düşünülmezse, daha sonra birçok problemin ve sorunun ortaya çıkmasına sebep olur.
Sözünü ettiğiniz konuları önceleri sorun olarak görmeseniz de, evlilik süreci içinde birer birer karşınıza çıkarsa, çözümsüz ve çaresiz kalırsınız. Bu da aile hayatınızın aksamasına sebep olur, sağlıklı olarak yürümesini engeller.
Denkliğin en önemli yönü inanç ve düşüncede, ahlak ve yaşantındaki denklik olunca, sözünü ettiğiniz gencin Alevi olması evlilikteki denklik için sorun oluşturur mu, oluşturmaz mı öncelikle ona bakmanız gerekir.
***
Alevilik ana hatlarıyla İslam içinde farklı bir kültür birikimidir, Ehl-i Beyt sevgisini esas alan bir anlayıştır. Müslüman oldukları için, görüldüğü ve bilindiği kadarıyla kendilerine özgü farklı bir iman ve İslam esasları söz konusu değildir.
Çünkü Sünni'nin de, Alevi'nin de kabul ettiği tek bir kitap vardır Kur'ân, tek bir peygamber vardır Hz. Muhammed (a.s.m.)
Fakat farklı Alevilik tanımı ve anlayışları vardır. Camiye giden de vardır, cemevine giden de, hiçbir yere gitmeyen de vardır.
İçlerinde beş vakit namazı kılanlar, Ramazan orucunu tutanlar olduğu gibi, sadece Muharrem orucu tutanlar da bulunmaktadır.
Bu arada en ileri uçta "ateist/Marksist" oldukları halde kendilerini Alevi olarak tanıtanlar da yok değildir.
Sözünü ettiğiniz kişinin inancında İslamî açıdan bir eksiklik, bir yanlışlık var mı, yok mu, onu bir öğrenin.
Gerçekten iman yönünden bir kusuru varsa; meselâ Peygamberimiz ve Kur'ân hakkında çelişkili inanca sahipse; abdest, gusül ve namaz gibi ibadetleri ciddiye almıyor, karşı çıkıyorsa, dini olarak bu şekilde bir insanla evlilik yapmanız caiz olmaz.
***
Diğer yandan olayın bir de aile, anne-baba, örf, adet, gelenek ve kültür yönü vardır. Bu konularda da anlaşmanın ve kaynaşmanın olması gerekir.
Çünkü evlilik, her ne kadar iki kişi arasında gerçekleşse de, bir yönüyle aileler "evleniyor."
Bu açıdan sağlıklı bir yuvanın kurulması ve yaşatılması için anne-babanızın da gönlünü kazanmanız, onaylarını almanız gerekiyor.
Bu "onay", hem sizin evlilik süreciniz için hem de düğünden sonraki hayatınız için önemlidir. Evlenmeyi ciddi olarak düşünüyorsanız, meselenin "aile" boyutuna bir çözüm getirin.
Bunun için fazla zaman geçirmeden konuyu ailenize açın, olaya onların bakışını öğrenin, ona göre karar verip görüşmeleri sürdürün.
Benim gözlemlediğim kadarıyla yakından tanıdığım, uzaktan öğrendiğim birçok kız veya erkek Aleviler'le evlenmişler, ciddi bir sorun yaşamadan hayatlarını sürdürüyorlar.
Fakat bu arada ailevi sıkıntı çekenler, anlaşmazlık yaşayanlar da yok değildir.
Mesele Alevilik, Sünnilik meselesi değil, asıl mesele inanç ve gönül birliği, ahlak ve anlayış beraberliği, evlenen çiftlerin birbirleriyle kaynaşması ve anlaşmasıdır.
Bunun için etnik farklılıklar, mezhep ayrılıkları, bölge ve kültür değişikliği önyargısız olarak konuşulup görüşülerek aşılırsa, taşlar yerine oturur, hayat belli bir düzen içinde seyreder.