Düğünü camide mi yapacağız kilisede mi?
Ben Hıristiyan bir bayanla evlenilebileceğini öğrendim. Aklıma takılan, bu çiftin düğünleri nasıl olacak? Kiliseye mi gidilecek, camiye mi? Evlenme olayı nasıl gerçekleşecek? Bizleri bilgilendirirseniz sevinirim. (Rumuz: Mustafa)
Evet, doğru öğrenmişsiniz. Müslüman bir erkek Hıristiyan bir hanımla evlenebilir. Bu evliliğe Kur'ân izin veriyor. Konuyla ilgili âyet şöyle:
"Mü'minlerden hür ve iffetli kadınlar ile sizden önce kendilerine kitap verilmiş olanlardan hür ve iffetli kadınlar da mehirlerini vermeniz, iffetlerinizi korumak, zina etmemek ve gizli dost tutmamak şartıyla size helal kılındı." (Mâide, 5:5)
"Kitap verilenler" Hıristiyan ve Yahudilerdir; İncil'e ve Tevrat'a göre amel edenler demektir. Bu dinlere mensup olan hanımlarla evlenmek mümkün ve caizdir.
Evlilik merasimi nasıl yapılır, nerede yapılmalı, camide mi, kilisede mi olmalı? Camide yapılır, nikâh da İslâmi kuralara göre kıyılır.
İslâm'a göre evlilikte erkeğin durumu bağlayıcıdır, söz sahibi erkek olduğu gibi, boşama yetkisi de erkeğin yetkisine verilmiştir.
Ailenin geçimi, çocukların bakımı, nafaka temini ve birinci derecede ailenin sorumluluğu erkeğin üzerindedir.
Peygamberimiz, "Nikâhı ilan edin/duyurun ve camilerde yapın" buyururken, Müslüman bir erkeğin nikâhı nerede yapacağını da bildirmiştir.
İslam'ın öngördüğü nikâhta kilise söz konusu olmadığı gibi, papazın devreye girmesi de söz konusu değildir. Evlilik akdi, nikâhın kıyılması, düğün merasimi ve diğer bütün işlemler İslam'a göre ve sünnetin belirlediği biçimde gerçekleşir.
Bunun için şartları, kuralları ve düğünün şeklini ve gidişatını siz belirlersiniz, sizin inancınıza göre yapılır.
İnternetten bir kadınla tanışmış
Ben 3 sene önce biriyle sözlenip ayrıldım. Daha sonra beni istemek için gelen görücüye bu durumu anlattım, sorun etmedi. O da bana, internetten evli bir kadınla tanıştığını ama bunu sonradan öğrendiğinde hemen bıraktığını söyledi. Gelen kişiyi daha araştırmadık. Böyle bir durumda ben ne yapmalıyım, bilmiyorum. (Rumuz: Ayten)
Sizin durumunuz ne kadar normal karşılanması gerekirse onun durumunun da o şekilde normal görülmesi lazım. O sizin başınızdan geçeni sorun etmediği gibi, sizin de onunla ilgili sorun etmemeniz gerekir.
Burada anormal olan, yadırganan ve kabul edilmeyen şey, bunların gizlenmesi ve ileriki dönemde duyulduğunda güvensizlik duyulmasıdır. "Sen şöyle yapmıştın, ben böyle yapmıştım" gibi şaka da olsa geçmişe ait bazı konuşmalar olumsuz izler bırakıyor.
Bunun için evlilik öncesi üzerinde durulması gereken en önemli şey, sünnette tavsiye edilen küfüv/denklik meselesidir. Denklikte de en birinci mesele inanç, fikir ve ahlaki yönden yeterliliktir.
Kifayetli eşler, birbirlerine yeten karı koca hayat boyu paylaşımı, sevgiyi, şefkati yaşıyorlar. Öyle ki birbirleriyle aynileşiyorlar, birine bakınca diğeri görülüyor.
Kur'ân bu ölçüyü şöyle belirliyor:
"Kötü kadınlar kötü erkeklere, kötü erkekler kötü kadınlara; temiz kadınlar temiz erkeklere, temiz erkekler de temiz kadınlara yaraşır." (Nur, 24:26)
Bunun için evleneceğiniz kişinin hayatında ahlaki bir yozluk, yanlış bir yaşantı ve bir iffet lekesi olmamasına dikkat edin.
Çünkü birtakım kötü alışkanlıklar vardır ki, evlendikten sonra da devam etme ihtimali söz konusudur.
Evleneceğiniz kişiyi, çevresini ve ailesini bu yönleriyle araştırmanız, sorup öğrenmeniz, konuşup anlaşmanız önem taşıyor.
Boşanmaları tetikleyen sebeplerin en başında evlenecek kişilerin birbirlerinin inanç ve ahlak yönlerini, düşünce ve hayata bakışı tarzlarını araştırmadan karar vermeleri yatıyor.
Bunun için "Sütten ağzınızın yanmaması için yoğurdu üfleyerek yemeye çalışın."
Bir de çevrenizde, yakınlarınızda mutlu, huzurlu ve anlayış dolu aileler vardır. Onların hayatına dikkat edin, birbirlerine nasıl muamele yapıyorlar, nasıl bir iletişim ve etkileşim içindeler. Mutluluğu yaşayanları görmek, mutlu hayata arzunuzu ve iştahınızı artırır.