Hangi işçi işten çıkartılamaz?
Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı
İşletmenin bütününü sevk ve idare eden işveren vekili ve
İşveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak, fesih sebebini açık ve kesin bir
İşçinin bir davranışının, “haklı neden” olarak
Geçerli fesih için söz konusu olabilecek sebepler, işçinin iş görme borcunu kendisinden kaynaklanan veya işyerinden kaynaklanan sebeplerle ciddi bir biçimde olumsuz etkileyen ve iş görme borcunu gerektiği şekilde yerine getirmesine olanak vermeyen sebepler olabilecektir. İşverenden beklenen feshe en son çare olarak bakmasıdır.
İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde iş mahkemesinde işe iade davası açabilir. Feshin geçerli bir sebebe dayandığını ispat yükümlülüğü işverene aittir. İşçi, feshin başka bir sebebe dayandığını iddia ettiği takdirde, bu iddiasını ispatla yükümlüdür.
Dava seri muhakeme usulüne göre iki ay içinde sonuçlandırılır. Mahkemece verilen kararın temyizi halinde, Yargıtay bir ay içinde kesin olarak karar verir. İşçinin geçerli bir neden olmadan iş sözleşmesinin sona erdirilmesi halinde hem boşta geçen dört aya kadar olan sürenin ücret ve diğer haklarının, hem de işe başlatılmaması halinde dört-sekiz aylık ücreti tutarında işe başlatmama tazminatı ödenebilecektir.
****
Bankacılar da yıpranma istiyor
Bir süredir gazeteci meslektaşlarımızın yıpranma payının yeniden getirilmesine ilişkin talepleri yeniden gündemde... Umarız en çileli mesleklerden birisi olan meslektaşlarımız bu haklı taleplerinin karşılığını alır. Ancak bize bu aralar gelen maillerden gördük ki, özellikle bankacılar da, yıpranma payı olarak bilinen itibari hizmet süresinden ve buna bağlı erken emeklilik hakkından yararlanmak istiyor. Bence de yoğun ve stresli bir çalışma temposu olan bu meslek grubunun da talebi haklıdır. Umarız bu sese de kulak verilir.