İşsizliğe çözüm aranıyor

İşsizliğe çözüm aranıyor

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, işsizlik oranı Aralık ayında yüzde 13,6’ya yükselerek tarihi rekor kırdı. 2008 yılı Aralık ayında, Kasım ayına göre işsiz sayısı 279.000 kişi artmış. Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 838.000 kişi artarak 3.274.000 kişiye yükselmiş.

Aynı şekilde Türkiye’de faal mükellef sayısı da, krizle birlikte birkaç ayda 89.186 azalmıştır. Gelir, Kurumlar, KDV ve basit usulde 5.403.633 olan faal mükellef sayısı Şubat sonu itibariyle 5.314.447’ye gerilemiş durumda. İşsizliğin bu kadar artması hem ekonomiyi, hem de toplumu ciddi şekilde tehdit ediyor.

Ekonomik krizin etkilerini hafifletmek için kullanılan yöntemlerden birisi de kısa çalışmadır. İşçilerin işten çıkartılması yerine, işçinin daha az çalışıp ücretinin bir miktarını kısa çalışma ödeneği kapsamında alması da mümkündür. Kısa çalışma ödeneği hem krizin aşılmasında, hem de ekonomide çarkların dönmesinde çok önemlidir.

Mutlaka işsizlik sigortası fonu kapsamında kısa çalışma ödeneğinden yararlanma kolaylaştırılmalıdır. Çok sayıda işyeri kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için başvuruda bulunuyor. Ancak, her işyerine kısa çalışma ödeneğinden yararlanma hakkı verilmiyor. İşte kısa çalışma ödeneğinden yararlanıp yararlanmayacağına ilişkin dikkat edilen hususlar;

1. Son 1 yıl içerisinde üretimde meydana gelen artış ve azalışlar,

2. Üretilen malların satış miktarı ve cirosu,

3. Stokların durumu,

4. Alınan ve İptal edilen siparişler,

5. Yapılan ve yapılamayan tahsilátların durumu,

6. İşyerinin borçları ve borçlarını ödeme kapasitesi,

7. Üretime katılan işçi sayısı ve işçi sayısında meydana gelen değişiklikler,

8. Kısa çalışma döneminde hangi işçinin hangi günlerde aylık kaç saat çalışacağına ilişkin puantaj kaydı.

9. İş yerinde uygulanmakta olan çalışma süreleri

11. Üretim maliyetlerindeki artış ve azalışlar

12. Son 1 yıl içerisinde gelir ve gider durumunun karşılaştırılması

13. Maliyetler içerisindeki işçilik payları (aylar itibariyle )

İşsizliğe çözüm: Kocaeli modeli

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın İŞKUR ile birlikte uygulamaya soktuğu ‘İşsizlere Meslek Edindirme Kursları’ndan bahsetmek istiyorum. Kocaeli, hem sanayinin kalbi hem de nitelikli personel ihtiyacı fazla olan bir kentimiz. Bu eksiği gören Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı İŞKUR ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliğine giderek ekonomik krizde hem nitelikli personel yetiştirmek ve hem de işsiz kalanları meslek sahibi yapmak için önemli bir proje başlattı.

Kısa adı KO-MEK olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitimi Kursları 4 yıldır başarıyla ve her geçen gün büyüyen yapılanmasıyla devem ediyor. Kocaeli’nin dört bir tarafında 32 ayrı kurs merkezinde 73 ayrı branşta 103 bin kursiyere ücretsiz meslek ve sanat eğitimi vererek yaşamlarını daha güçlü ve donanımlı devam etmelerini sağlayan KO-MEK proje kapsamında kursa katılan herkese; 

Ayda 300 TL gelir imkánı 

Eğitim süresince iş kazası ve meslek hastalığı sigortası 

Kent kart ile ücretsiz ulaşım imkánı 

Ücretsiz yemek imkánı sağlıyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın İbrahim KARAOSMANOĞLU ve ekibi tarafından hazırlanıp uygulamaya konulan ‘Meslek Kurslarıyla İşsizlere Meslek Edindirme Modeli’ yerel yönetimlerin işsizlikle mücadele de ne kadar önemli bir görev üstlenebileceğine en güzel örnektir..

İşsizlikle mücadelede Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin gösterdiği başarının, tüm yerel yönetimlere örnek olmasını diliyorum. Zira krizin atlatılmasında yerel yönetimlere de büyük görevler düşüyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi