Kızartmalar için yağ seçimi
ZeytİnyaĞI en faydalı sıvıyağ olarak biliniyor. Peki kızartmalarda da zeytinyağı kullanmak iyi midir? Hangi yağı kızartma için öneriyorsunuz? Siz hangi yağı kullanıyorsunuz?
Yakut Köstek-Karşıyaka/İzmir
Kızartma yağının her şeyden önce uzun süre yüksek ısıya dayanma gücünün olması gerekir. Malzemeleri kızartırken yağın yanmaması hem lezzet, hem de sağlık açısından çok önemli. Zeytinyağı, yararlarının yanında lezzetlidir ve sıvıyağların içinde en çabuk hazmedilenidir. Bu anlamda
mutfaktaki gücü tartışılamaz. Ancak çiğken. Zeytinyağlı yemeklere bile tariflerdeki ölçüsünden bir kaşığı ilk aşamada geri kalanını yemek piştikten ve ocaktan alındıktan sonra eklemenizi öneririm. Zeytinyağlı yemeklerde kullanırken çok kısık ateşte tutsanız dahi aroması hafifler. Isındıkça yapısı değişir, üstelik yüksek ısıya çok da dayanıklı değildir, yanar. Kızartma için fındık yağı, üzüm çekirdeği yağı, ayçiçek ve mısırözü yağı kullanabilirsiniz. Ben kızartmalarımda üzüm çekirdeği veya ayçiçek yağını tercih ediyorum.
FENER balığını yıkayıp süzgece alın. Ceviz büyüklüğünde kesin. Biberlerin içini temizleyip şerit şeklinde kesin. Soğanı irice doğrayın. Bir tavada ince kıyılmış sarımsak, doğranmış soğan ve biberleri az sıvıyağda soteleyin. Biberler biraz yumuşayınca balık suyunu ve soya sosunu ekleyin. Bir kapta nişasta az miktar suyu karıştırıp yavaş yavaş biberlere ekleyin. Kıvam tutunca altını kapatıp kapağını soğumaması için kapatın. Bir miktar un, soda, yumurta ve tuzu bir kapta karıştırıp sulu bir bulamaç elde edin. Balığı içine atın ve fazlasını süzüp sıvıyağda kızartın. Bir servis tabağına balıkları alıp üzerine biberli soya sosunu ilave edip servis yapın.
500-600 gram fener balığı filetosu
1 dolmalık yeşil biber
1 dolmalık kırmızı biber
1 kuru soğan
4-5 diş sarımsak
1 su bardağı balık suyu
1 kahve fincanı soya sosu
1 tatlı kaşığı pirinç unu
Yarım su bardağı un
1 yumurta
1 kahve fincanı soda
PİRİNCİ bir kaba alıp üzerine tuz atın ve üzerini geçecek kadar kaynar su ekleyin, 1 saat dinlendirin. Bu sürenin sonunda pilav tenceresine tereyağını koyup eritin. Tavuk suyunu gerekiyorsa tuzunu ilave edin.
Tavuksuyu kaynayınca süzüp bir kaç kez yıkadığınız pirinçleri, yıkanmış bezelye tanelerini ekleyin ve kapağını kapatın. Kısık ateşte 15 dakika pişirip altını kapatın. İlk 5 dakika kapağını açmadan demleyin, daha sonra servis yapın.
1 su bardağı dondurulmuş veya taze bezelye
2 su bardağı baldo pirinç
2 su bardağı tavuk suyu gerekiyorsa yeteri kadar tuz
1 yemek kaşığı tereyağı