Mor kılıfında bir sebze
AKDENİZ bölgesinde havaların mevsim normallerinden yumuşak gitmesi bazı sebze ve meyveleri daha erken görmemizi sağlıyor.
Akdeniz bölgesinde bolca yetişen patlıcan sebzesi de bunlardan biri. Mevsimi normal olarak Mart ayı gibi başlayan bu sebze, Şubat ayına girmek üzere olduğumuz şu günlerde tezgahlarda yerini almaya başlıyor. Diyeceksiniz ki, patlıcan 12 ay var zaten. Aslında patlıcan 12 aylık bir sebze değil. Sıcak iklim sebzesi. Mart ayından yaklaşık eylül ekim aylarına kadar devam eder. Diğer zamanlarda tezgahlarda gördüğümüz patlıcanlar sera patlıcanıdır. Lezzetli ve çekirdeksiz üstelik sağlıklı sebzeler her zaman mevsimi de yetişir emin olun. Patlıcan yemekler için çok iyi bir malzemedir. Yapısı itibariyle her türlü yemeğe elverişli olması kullanım alanını çok geniş tutar. Lezzetlidir ve sanılanın aksine vitaminlidir. Patlıcanı alacalı soymak kabuğunu aralıklı soymak anlamına gelir. Bu, pişerken veya kızartılırken dağılmasına engel olan bir yöntemdir. Patlıcanı satın alırken pürüzsüz ve olgun ama sert olmasına dikkat edin. Doğradıktan sonra üzerine bir parça tuz atıp yıkayıp iyice kuruladıktan sonra kullanın. Bu işlem varsa içindeki acılık oranını oldukça azaltacak, daha da lezzetli olmasını sağlayacaktır.
Zeytinyağlı Patlıcan
PATLICANLARI alaca soyup bir santim kalınlığında dilimleyip her bir dilimi dörde bölün. Bir kapta tuzlayıp üzerini geçecek kadar soğuk su ekleyin. Bu arada soğanı yemeklik doğrayın. Domatesin
birinin kabuklarını soyup küp şeklinde kesin, diğerini rendeleyin. Bir tencerede yağ ile soğanı soteleyip yıkayıp kuruladığınız patlıcanları ilave edin. Domatesleri, tuzunu ve şekerini ekleyip suyunu koyun. Kapağını kapatın. Kaynadıktan sonra altını kısıp 25 dakika kısık ateşte pişirin. Sıcak veya ılık olarak servis yapın.
4-5 patlıcan
2 büyük domates
6-7 diş sarımsak
1 kuru soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
Yeteri kadar tuz
1 çay bardağı su
DİKDÖRTGEN (20-23 santim çapında) kek kalıbını yağlayın. Fırını 180 derecede ayarlayıp çalıştırın. Tart kalıbınızı hazırlayın. Un, kepekli un, toz şeker, tarçın, vanilya, karbonat ve diğer baharatları derin bir kapta karıştırın. Ayrı bir kapta süt, pekmez, yumurta, margarin ve hurmayi karıstırın. Unlu karısımı diğer malzemenin üzerine dökün ve malzemeler hafifçe birbirine karışıp, nemlenene kadar karıştırın. Kek kalıbına bosaltıp 45 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan 5 dakika kadar sonra kalıptan çıkarın.
1 su bardağı un
100 gr. kepekli un
4 yemek kaşığı esmer şeker
1 çay kaşığı tarçın
1 paket vanilya
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı karanfil tozu
1 çay kaşığı zencefil tozu
100 gr. margarin veya tereyağı (eritilmiş)
1 su bardağı süt
1 çay bardağı pekmez
2 yumurta
1 su bardağı çekirdeksiz hurma